Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Χειμώνας

  Το θέμα μας είναι ο Χειμώνας, συζητήσαμε με τα παιδιά για να δούμε τι γνωρίζουν για τον Χειμώνα, τους μήνες του, για τις αλλαγές που συμβαίνουν στην φύση και τον καιρό! Μιλήσαμε για το λευκό το αγαπημένο χρώμα του Χειμώνα και θελήσαμε με την βοήθεια της φαντασίας μας να παίξουμε χιονοπόλεμο και να φτιάξουμε χιονάνθρωπο,μέσα στην τάξη μας!



















   Συζητήσαμε για τα ζώα που ζουν στους πάγους και είδαμε πως στον Βόρειο Πόλο, στην Αρκτική ζουν οι Πολικές Αρκούδες ενώ στο Νότιο Πόλο, στην Ανταρκτική ζουν οι Πιγκουίνοι οι οποίοι κινδυνεύουν από τις Φώκιες Λεοπαρδάλεις. Παρακολουθήσαμε ντοκιμαντέρ του National Geographic και γνωρίσαμε πως είναι, αλλά και τον τρόπο που ζουν, κυνηγούν και τρέφονται τα ζώα αυτά!





   Με αφορμή το ντοκιμαντέρ που παρακολουθήσαμε θελήσαμε να κατασκευάσουμε πιγκουίνους και χιονάνθρωπους και να στολίσουμε την τάξη μας! Τους κόψαμε, τους ζωγραφίσαμε και τους βάλαμε πάνω στους πάγους! Ενώ στην συνέχεια θελήσαμε να ζωγραφίσουμε το δέντρο του χειμώνα με τα πινέλα μας και να στολίσουμε τα κλαδιά τους με μπόλικο χιόνι!























   Δεν μάθαμε μόνο για τα ζώα που ζουν στους Πάγους, τις φώκιες, τις πολικές αρκούδες, τους λύκους και τους πιγκουίνους. Αλλά και για τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη, τις αρκούδες, τις νυχτερίδες, τις χελώνες, τον σκαντζόχοιρο, τα φίδια,τα μυρμήγκια και του βατράχους! Τα είδαμε σε εικόνες, τα παρατηρήσαμε, παίξαμε με τα ονόματά τους και είδαμε πως γράφονται! Ενώ παίξαμε και ένα παιχνίδι μνήμης με τα ζώα σε που πέφτουν σε χειμερία νάρκη.

















    Έπειτα κάναμε πολλά φύλλα εργασίας σχετικά με την Μελέτη Περιβάλλοντος, με τα μαθηματικά, τα εικαστικά και με την γραφή!









     
   Μας επισκέφθηκε η κυρία γραμμούλα και μας έμαθε το γράμμα Χ χ, του χειμώνα και του χιονιού! Μάθαμε το ποίημα του Χ, είδαμε πως γράφεται και πως φωνάζει! Καθώς επίσης και τον αριθμό 5, όπου τον γράψαμε με διάφορα χρώματα, απαριθμήσαμε μέχρι το 5 και αντίστροφα!








 Στην συνέχεια παρατηρήσαμε σε μικρές ομάδες πίνακες ζωγράφων που έχουν θέμα τον Χειμώνα. Μας άρεσε πολύ ο πίνακας του Κλώντ Μονέ "Η καρακάξα" και τον ζωγραφίσαμε και εμείς!







   Ακόμη συζητήσαμε για τα ζεστά  ρούχα του χειμώνα, που τα φοράμε για να προστατευόμαστε από το κρύο, είδαμε από τι τα φτιάχνουμε και γιατί τα χρειαζόμαστε.






    Στην συνέχεια μιλήσαμε για τα φρούτα του Χειμώνα είδαμε πως είναι το σχήμα και το χρώμα τους, που φυτρώνουν και πως λέγετε το δέντρο τους! Δοκιμάσαμε μανταρίνι και είδαμε την γεύση του. Ενώ παίξαμε και ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με τα φρούτα του χειμώνα από το 1 έως το 6. Όπου πετούσαμε το ζάρι και έπρεπε να ρίξουν τις κάρτες τους όποια παιδιά είχαν τόσα φρούτα όσα έδειχνε το ζάρι!















   Επίσης μιλήσαμε και για τα μέσα θέρμανσης που χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας και στο σχολείο, για να ζεσταθούμε! Είδαμε πως είναι και με ποιο τρόπο λειτουργούν για να παράγουν θερμότητα. Ενώ τέλος κάναμε ομαδοποίηση και διάκριση! Χωρίσαμε σε 3 ομάδες τα μέσα θέρμανσης, αυτά που λειτουργούν με ρεύμα, με ξύλο και με πετρέλαιο.












    Η συμμαθήτριά μας Ελευθερία,έφερε στην τάξη μας, ένα επιτραπέζιο που είχε σχέση με τον Χειμώνα και το παίξαμε όπως παίζετε το κλασσικό φιδάκι! Τα πιγκουινάκια πετώντας το ζάρι έπρεπε να φτάσουν από την βάρκα στο παγόβουνο, προσπαθώντας να συναντήσουν την σκάλα για να προχωρήσουν γρηγορότερα, αποφεύγοντας τις φώκιες οι οποίες εμπόδιζαν τον δρόμο τους!






 Τέλος παρακολουθήσαμε σχετικά Βίντεο στο youyube για την Αρκτική και την Ανταρκτική και διασκεδάσαμε τραγουδώντας και χορεύοντας με τα τραγούδια του Χειμώνα!






  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου