Τρίτη 9 Μαΐου 2017


Κινητικότητα των εταίρων μας από Βουλγαρία, Γαλλία, Λετονία, Ρουμανία και Τουρκία στο Ηράκλειο στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+  “Let’s eat together, everybody around the table” που υλοποιεί το νηπιαγωγείο μας.
Από τις 26 έως τις 30 Απριλίου είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε 19 νηπιαγωγούς από τις παραπάνω χώρες στο σχολείο μας. Το θέμα της συνάντησης ήταν “Healthy diet, healthy body”. Οι εταίροι μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το σχολείο μας και το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, να γνωρίσουν τον πολιτισμό μας καθώς και να επισκεφτούν διάφορα μέρη.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης ήταν το εξής:
1η μέρα (26/4):  Οι εταίροι επισκέφτηκαν το νηπιαγωγείο, παρακολούθησαν τη συγγραφέα και πρώην Σύμβουλο προσχολικής αγωγής κα. Δεληκανάκη να κάνει διάφορες δραστηριότητες με τα παιδιά με βάση το βιβλίο της “Περιπέτεια στο Μουσείο Σχηματοτέχνης”, είδαν πώς δουλεύουμε πάνω στο θέμα και έφτιαξαν την “Σαλάτα της φιλίας”.





Το μεσημεριανό τους ήταν ευγενική χορηγία του “Kappa studies”.


Το Creta channel μας πήρε συνέντευξη:  https://tvcreta.gr/news/2642017/
Το απόγευμα ξεναγήθηκαν στη Λότζια από την αντιδήμαρχο κα. Καναβάκη, επισκέφτηκαν το κάστρο  Κούλε και περπάτησαν στα ενετικά τείχη.



2η μέρα (27/4): Έλαβαν μέρος στη σχολική επίσκεψη στο Μουσείο “Λυχνοστάτης”, όπου είδαν πώς ήταν η ζωή στην Κρήτη τον περασμένο αιώνα και γνώρισαν τα αρωματικά φυτά του τόπου.



Επισκέφτηκαν το ΙΒ’ ΚΕΠΑ, όπου, με τη βοήθεια της Προϊσταμένης  κας. Μπελεχάκη, ξεναγήθηκαν στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,  παρακολούθησαν τα παιδιά στις διάφορες δραστηριότητές τους, αντάλλαξαν εμπειρίες και πρακτικές και έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις.



Το βράδυ διοργανώθηκε κρητική βραδιά στην αίθουσα εκδηλώσεων του 11ου ΓΕΛ. Οι γονείς προσέφεραν κρητικά φαγητά και γλυκά, ο κος, Μαλλιωτάκης με το συγκρότημά του μας έπαιξε κρητική μουσική και ο κος. Χνάρης με το χορευτικό συγκρότημά του τους έδειξε κρητικούς χορούς.






Δοκιμάσαμε κι εμείς γεύσεις και χορούς από τις δικές τους χώρες.



3η μέρα (28/4): Επισκεφτήκαμε το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας στην Αργυρούπολη, όπου η κα. Ασπασία Σταυρουλάκη μας εξήγησε την ιστορία της ελιάς και του λαδιού, μας καθοδήγησε στη γευσιγνωσία λαδιού, μας φίλεψε ελιές και τυρί και μας βοήθησε να ετοιμάσουμε ντάκο. Ακόμα, χάρισε σε όλους ένα βιβλίο (ειδικά για το νηπιαγωγείο) για το λάδι και μια ποδιά.



Στα Χανιά, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την Κεντρική αγορά και να δουν τα προϊόντα που προσφέρει.

Στο Ρέθυμνο είδαν το παλιό λιμάνι και διάφορα μνημεία της πόλης.


4η μέρα (29/4): Επισκέφτηκαν τη Λαϊκή αγορά για να δουν τα προϊόντα που πωλούνται απευθείας από τους παραγωγούς και ξεναγήθηκαν  στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και την Κνωσό.





5η μέρα (30/4): Επισκεφτήκαμε τον Άγιο Νικόλαο, την Ελούντα, το σημαντικό μνημείο της Σπιναλόγκα και την Πλάκα.



Αισθανόμαστε ότι τους δώσαμε την ευκαιρία να γνωρίσουν, πέρα από το εκπαιδευτικό μας σύστημα και τη δουλειά που κάνουμε, την κρητική διατροφή και φιλοξενία, τον πολιτισμό μας και τα σημαντικότερα μνημεία του νησιού μας.
Όμως, όλα αυτά δε θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν χωρίς τη βοήθεια, τη συμμετοχή και τη συμβολή αρκετών ανθρώπων. Έτσι θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και όλους τους γονείς που αγκάλιασαν το πρόγραμμα και συνέβαλαν στην επιτυχημένη κρητική βραδιά, την κα. Δεληκανάκη και την κα. Ψαλτάκη για τη ζεστή υποδοχή των εταίρων μας, την Kappa Studies για την ευγενική προσφορά γεύματος, την Αντιδήμαρχο κα. Καναβάκη για την ξενάγηση στη Λότζια, το ΔΟΠΑΦΜΑΗ για την έγκριση επίσκεψης στο ΙΒ ΚΕΠΑ, την κα. Μπελεχάκη για τη φιλοξενία της στο ΙΒ ΚΕΠΑ, την κα. Περιστέρη Διευθύντρια του 11ου ΓΕΛ για την παραχώρηση της αίθουσας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ηλιούπολης για την πολύτιμη βοήθεια του στη διοργάνωση της κρητικής βραδιάς, την κα. Περακάκη και το Γιάννη Τσικνάκη για τη βοήθεια στον ήχο, τον κο. Μαλλιιωτάκη και το συγκρότημά του για τη μουσική, τον κο. Χνάρη και το χορευτικό συγκρότημά του για το χορό, την κα. Σταυρουλάκη για τη ζεστή φιλοξενία της στο Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων για την ελεύθερη πρόσβαση στο Αρχαιολογικό Μουσείο, την Κνωσό και τη Σπιναλόγκα, τους γονείς κυρίους Σαζαλτζόπουλο, Καρβουναράκη και Καστελλάκη που πρόσφεραν κρασί, ρακί και λάδι ως δώρο, τον κο. Ροδιτάκη που τύπωσε τις ετικέτες και τον κο. Βερυκοκίδη που προσέφερε  αρωματικά φυτά  ως δώρο στους εταίρους μας.

 

1 σχόλιο: