Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Ιανουάριος - Χειμώνας

Ιανουάριος

"Του Γενάρη το φεγγάρι, 
μοιάζει με μαργαριτάρι"
     Ο καινούριος χρόνος ήρθε στο νηπιαγωγείο μας, έτσι για να τον υποδεχθούμε με χαρά κόψαμε την βασιλόπιτα όπως είναι έθιμο και ο συμμαθητής μας, ο Άκης, βρήκε το φλουρί! Ευχόμαστε σε όλους να έχουν μια τυχερή χρονιά γεμάτη υγεία και ευχαριστούμε τον Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του νηπιαγωγείου μας για την πεντανόστιμη βασιλόπιτα που μας προσέφερε και το δώρο στον τυχερό!







      Στην συνέχεια παίξαμε με τους αριθμούς, υποδεχόμενοι το 2018. Γράψαμε μόνοι μας το 2018 και το στολίσαμε με ότι υλικά και χρώματα ήθελε ο καθένας. Στην γωνιά του ηλεκτρονικού υπολογιστή παίξαμε το πάζλ του 2018, ενώ τέλος μετρήσαμε μέχρι το 18, γράψαμε και παίξαμε το 3, 4 και το 8 ενώ τέλος τα φτιάξαμε από πλαστελίνη και κάναμε πρόσθεση και αφαίρεση με αριθμούς αλλά και με χιονάνθρωπους. Μάθαμε και γράμματα το " απο το θαλασσοπούλι και το "Δ" απο τον πλανήτη Δία.






























































      Στην συνέχεια μιλήσαμε για τον Χειμώνα, είδαμε τις αλλαγές που πραγματοποιούνται στην φύση τώρα τον Χειμώνα, παρατηρήσαμε πίνακες ζωγράφων που έχουν εμπνευστεί από τον Χειμώνα και δημιουργήσαμε και εμείς τον δικό μας πίνακα για να στολίσουμε την τάξη μας! Διαβάσαμε πολλά παραμύθια για τα ζώα που ζουν στους πάγους, φτιάξαμε χιονάνθρωπους, πιγκουίνους πάνω στον πάγο και μια χιονονιφάδα από γλωσσοπίεστρα. Μεταμορφωθήκαμε σε πιγκουινάκια τραγουδήσαμε "το τραγούδι των πιγκουίνων" και παίξαμε το επιτραπέζιο του χειμώνα αλλά και ένα επιτραπέζιο με πιγκουίνους στους πάγους! Μάθαμε για τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη, τα ζωγραφίσαμε και παίξαμε και ένα παιχνίδι μνήμης! Γευτήκαμε τα φρούτα που τρώμε αυτήν την εποχή και μας γεμίζουν με τις βιταμίνες τους οι οποίες μας βοηθούν να μην αρρωσταίνουμε. Όμως τις τελευταίες μέρες  μας επισκέφθηκε μια φίλη διαφορετική "η Αλκυόνα", ένα θαλασσοπούλι, η οποία μας είπε τον μύθο της κατά τον οποίο ο Θεός Δίας την μεταμόρφωσε από κοπέλα σε θαλασσοπούλι, και την υποχρέωσε να γεννάει τα αυγά της στην καρδιά του Χειμώνα. Έτσι και εμείς φτιάξαμε μια Αλκυόνα σε κούκλα και δραματοποιήσαμε τον μύθο της Αλκυόνας και του Δία.
























































     Έπειτα εμφανίστηκε στο νηπιαγωγείο μας ένα παραμύθι διαφορετικό από τα άλλα... ένα παραμύθι με τίτλο "Μεγάπολις" που ξετυλίχθηκε στο χαλί μας, γεμίζοντας τον χώρο με όμορφες εικόνες από μια πόλη διαφορετική και έναν επισκέπτη από άλλο πλανήτη... Με αφορμή το παραμύθι αυτό αποφασίσαμε να ταξιδέψουμε στον πλανήτη μας αλλά και σε όλους τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Είδαμε τις 5 ηπείρους, τους ωκεανούς, τα ζώα που ζουν σε κάθε ήπειρο, στους πάγους και πολλά πολλά άλλα. Όλα όσα είδαμε τα φτιάξαμε σε έναν δικό μας χάρτη που τον πλαστικοποιήσαμε και τον κάναμε σουπλά! Μείναμε για λίγο στην Αγγλία γιατί είναι η χώρα που θα επισκεφτούν οι νηπιαγωγοί μας και είδαμε που βρίσκεται στον χάρτη, τα αξιοθέατά της, την σημαία της και πολλά πολλά άλλα ενδιαφέροντα πράγματα. Όμως το ταξίδι μας συνεχίστηκε και μέσα στην γη... είδαμε τα στρώματα της γης και γνωρίσαμε τον ξεχωριστό κάτοικο που ζει στον πυρήνα της τον "δράκο Αζδαρ" που προκαλεί σεισμούς αλλά γνωρίσαμε και τον τρόπο που προκαλούνται οι εκρήξεις στα Ηφαίστεια...! Τέλος μάθαμε για την δύναμη της βαρύτητας που μας κρατάει επάνω στην γη, και παρατηρήσαμε το σύμπαν και τους πλανήτες με τρισδιάστατα γυαλιά!












































     Αυτό τον μήνα επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, εκεί μας υποδέχτηκε ο  κύριος Ζαχαρίας Αλετράς μπαμπάς της συμμαθήτριας μας Δανάης ο οποίος μας ξενάγησε στον χώρο του μουσείου και μας μίλησε για το Μινωικό σπίτι, την μινωική διατροφή, τα κοσμήματα και τις τοιχογραφίες του Παλατιού του Μίνωα. Τον ευχαριστούμε πολύ για τις ωραίες γνώσεις που μας προσέφερε αλλά και για την ευχάριστη ημέρα στο Μουσείο! Όμως οι επισκέψεις δεν τελείωσαν εκεί.. με αφορμή την διδασκαλία της κυκλοφοριακής αγωγής και την πρόληψη ατυχημάτων ήρθε στο νηπιαγωγείο ο αρχιφύλακας κύριος Γιώργος μας έλυσε πολλές απορίες και μας έδωσε πολύ χρήσιμες συμβουλές για να κινούμαστε με ασφάλεια στο δρόμο!!! Ενώ την τελευταία μέρα του μήνα γιορτάσαμε τους τρεις Ιεράρχες, τον Ιωάννη το Χρυσόστομο, το Βασίλειο το Μέγα και το Γρηγόριο το Ναζιανζηνό, προστάτες των γραμμάτων και των μαθητών.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου