Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Οκτώβριος

"Οκτώβρη και δεν έσπειρες... λίγο ψωμί θα πάρεις"
      Ο Οκτώβρης ήρθε και μαζί του έφερε δύο Παγκόσμιες Ημέρες για να γιορτάσουμε, η πρώτη ήταν η ημέρα Τρίτης Ηλικίας και η δεύτερη η ημέρα των ζώων. Για να γιορτάσουμε τα άτομα τρίτης ηλικίας που γνωρίζουμε ζωγραφίσαμε τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, μιλήσαμε γι' αυτούς και διαβάσαμε ποιήματα που τους έχουν αφιερώσει! Μιλήσαμε για τα ζώα και τους τρόπους που τα προστατεύουμε. Είδαμε πίνακες ζωγράφων με θέμα τα ζώα, εμπνευστήκαμε από τον πίνακα του Ρομέρο Μπρίτο "καλύτεροι φίλοι" και παίξαμε μουσικές καρέκλες σαν τετράποδα ζωάκια! Γνωρίσαμε τον κύκλο, βρήκαμε στο νηπιαγωγείο μας πράγματα που έχουν σχήμα κυκλικό και σχεδιάσαμε πολλούς κύκλους με διάφορους τρόπους και φτιάξαμε το "σεντόνι της αγάπης" γεμάτο κύκλους!





























     Στην συνέχεια υποδεχθήκαμε το φθινόπωρο το οποίο ήρθε και γέμισε την τάξη μας με πορτοκαλί, κίτρινα και καφέ χρώματα. Παίξαμε θεατρικό παιχνίδι βρήκαμε φύλλα στα χρώματα του φθινοπώρου και στολίσαμε το δέντρο της τάξης. Φτιάξαμε με κολλάζ το δικό μας φθινοπωρινό δέντρο επηρεασμένοι από τις σπείρες του Βαν Γκογκ. Μιλήσαμε για τα φρούτα του φθινοπώρου, τα παρατηρήσαμε, τα γευτήκαμε και μάθαμε τα αινίγματά τους. Τέλος μέσα από το παιχνίδι κατανοήσαμε τη μαθηματική έννοια πάνω - κάτω και το γράμμα "Ι ι".



































     Έπειτα θελήσαμε να μιλήσει ο καθένας μας για το εαυτό του και για την οικογένειά μας! Φέραμε φωτογραφίες από τις οικογένειές μας και τις παρουσιάσαμε στους φίλους μας μετρήσαμε από πόσα άτομα αποτελείτε η κάθε οικογένεια και τα οργανώσαμε σε ένα πίνακα διπλής εισόδου! Παρατηρήσαμε διάσημες προσωπογραφίες, εμπνευστήκαμε από την "αυτοπροσωπογραφία" του Βαν Γκογκ και από την Ποπ τέχνη του Άντι Γουόρχολ για να δημιουργήσουμε την δική  μας προσωπογραφία. Τέλος δραματοποιήσαμε τον "γάμο του πρίγκιπα Λεμόνη και της όμορφης Κρεμμύδως" και μάθαμε το γράμμα "Ο, ο".



































     Στα τέλη του μήνα γιορτάσαμε την 28η Οκτωβρίου μάθαμε τα ιστορικά γεγονότα μέσα από το παραμύθι "Ο γίγαντας και ο νάνος" αντιστοιχίσαμε με καρτέλες τις λέξες, Ελλάδα, Ιταλία, στρατιώτης, αλεξίπτωτα, παρέλαση και σημαία. Φτιάξαμε σημαιάκια και το "ΟΧΙ" με κολλάζ. Κάναμε παρέλαση και μάθαμε ποιήματα τα οποία είπαμε με δυνατή φωνή και θάρρος σαν γνήσια Ελληνάκια! Παρακολουθήσαμε βίντεο σχετικά με τον πόλεμο και την ειρήνη και ζωγραφίσαμε τον πόλεμο και την ειρήνη με τα χρώματα που τους ταιριάζει κάνοντας πιτσιλιές. 









































          Περιμένοντας την πολύτιμη φθινοπωρινή βροχή μιλήσαμε για τον κύκλο του νερού! Ταξιδέψαμε μαζί με την σταγονούλα, σε ρυάκια, ποταμάκια, υπόγεια ρεύματα, στη θάλασσα και στα συννεφάκια! Μεταμορφωθήκαμε σε επιστήμονες, παρατηρήσαμε το νερό, είδαμε ότι είναι Άχρωμο, Άοσμο και Άγευστο ενώ κάναμε πειράματα και είδαμε ποια αντικείμενα βυθίζονται και ποια επιπλέουν! 



















      Με αφορμή τον σεισμό που έγινε στην πόλη μας πραγματοποιήσαμε Άσκηση Σεισμού. Μιλήσαμε για τους τρόπους που μπορούμε να προστατευθούμε από τον σεισμό αλλά και για τον Φόβο και τον Πανικό.












        Την τελευταία ημέρα του Οκτώβρη γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης γιατί "Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι" και "Σταλαγματιά, σταλαγματιά γεμίζει η στάμνα η πλατιά". Μιλήσαμε για την αποταμίευση και την σπατάλη, φτιάξαμε κουμπαράδες με νομίσματα και μετρήσαμε φασόλια με το ζάρι!
















       Στα μέσα του Νοέμβρη πήγαμε εκδρομή στο πάρκο των δεινοσαύρων όπου είδαμε πολλά είδη δεινοσαύρων, μάθαμε τι τρώνε, που ζούσαν και παρατηρήσαμε και τα αυγά που γεννούσαν. Πήγαμε στο πλανητάριο και παρακολουθήσαμε στον θόλο την ταινία για το σύμπαν!  Επισκεφθήκαμε το μουσείο πειραμάτων και ενθουσιαστήκαμε από τα πειράματα που παρακολουθήσαμε! Ενώ τέλος παίξαμε στην παιδική χαρά!




























Ραντεβού τον άλλο μήνα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου