Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Οκτώβριος

Οκτώβριος 
     Υποδεχθήκαμε τον Οκτώβριο στολίζοντας την τάξη μας, ζωγραφίσαμε τα παράθυρά μας και γεμίσαμε την τάξη μας με φθινοπωρινά φρούτα και φύλλα. Με τα φρούτα που έφεραν τα παιδιά παίξαμε πολλά παιχνίδια, τα γευτήκαμε, τα μυρίσαμε τα πιάσαμε και τα τοποθετήσαμε μέσα στην τάξη μαθαίνοντας μαθηματικές έννοιες όπως πάνω - κάτω και μέσα - έξω. Με αφορμή τα φθινοπωρινά φύλλα που γέμισαν την τάξη μας μιλήσαμε για το γράμμα "Φ",το είδαμε το σχεδιάσαμε, το περπατήσαμε και μάθαμε πως φωνάζει. Γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα ζώων, μιλήσαμε για τα δικαιώματα των ζώων, για το πως θα πρέπει εμείς οι άνθρωποι να τα φροντίζουμε και φτιάξαμε το δικό μας σκυλάκι με την τεχνική της διπλωτικής.



















     Στην συνέχεια παρατηρήσαμε μια οικογένεια χελιδονιών η οποία βιαστική ετοιμάζονταν για να ξεκινήσουν το μεγάλο τους ταξίδι για τις θερμότερες χώρες  πριν τους προλάβουν τα πρωτοβρόχια! Τους ρωτήσαμε πως ταξιδεύουν παρέα με τα άλλα αποδημητικά πουλιά, πως βρίσκουν τον δρόμο τους και τα αποχαιρετίσαμε δίνοντας ραντεβού για την Άνοιξη. Όμως με αφορμή την οικογένεια των χελιδονιών που έφυγαν όλοι μαζί αγαπημένοι θελήσαμε να μοιραστούμε πράγματα για τις δικές μας οικογένειες! Τα παιδιά έφεραν στο νηπιαγωγείο φωτογραφίες από τις δικές τους οικογένειες, μας σύστησαν τα μέλη της κάθε οικογένειας, είδαμε με τι ασχολείται ο καθένας και απαριθμήσαμε τα μέλη όλων των οικογενειών!











    Στην συνέχεια μιλήσαμε για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που υλοποιούμε στο νηπιαγωγείο μας και για την μετακίνηση των εκπαιδευτικών στην Σικελία της Ιταλίας.  Βγάλαμε τον χάρτη μας και είδαμε που βρίσκετε η Σικελία,  και ποια διαδρομή θα ακολουθήσουν οι εκπαιδευτικοί μας μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους. Μάθαμε πως λένε γεια, καλημέρα, καληνύχτα και σ'αγαπώ στα Ιταλικά, ανακαλύψαμε τα αξιοθέατά τους, τα αγαπημένα φαγητά τους και είδαμε την έκρηξη του Ηφαιστείου της Αίτνας. Χωριστήκαμε σε ομάδες και φτιάξαμε με διάφορους τρόπους και χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά τις σημαίες των χωρών που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό μας πρόγραμμα. Ενώ θελήσαμε να δούμε και τα αξιοθέατα της δικής μας χώρας αλλά και της Γαλλίας. Βρήκαμε στον χάρτη που βρίσκεται η Γαλλία, είδαμε τα πιο γνωστά φαγητά της, ενώ τέλος μάθαμε πως λένε στα γαλλικά γεια, καλημέρα, καληνύχτα και σ'αγαπώ. Ήρθε και η κυρία γραμμούλα και μας γνώρισε το γράμμα με το οποίο αρχίζει η Ιταλία το "Ι ι" και είδαμε πως γράφεται και πως φωνάζει.










     Όμως το ηφαίστειο της Αίτνας που είδαμε στην Σικελία μας κέντρισε τόσο πολύ το ενδιαφέρον που θελήσαμε να μάθουμε και άλλα πράγματα για τα ηφαίστεια και τα πετρώματά τους. Έτσι καλέσαμε στο νηπιαγωγείο μας την Κα Εύα μαμά του συμμαθητή μας Γιάννη η οποία μας έφερε πολλά πετρώματα από διάφορα ηφαίστεια, από μετεωρίτη και ξύλο από απολιθωμένα δάση κάτι που μας ενθουσίασε πολύ! Μεταμορφωθήκαμε σε γεωλόγους όπου σκάψαμε και βρήκαμε διάφορα πετρώματα, τα παρατηρήσαμε και είδαμε το βάρος τους, την υφή τους και την διαφορετική θερμοκρασία του κάθε πετρώματος! Ενώ τέλος πραγματοποιήθηκε έκρηξη ηφαιστείου μέσα στην τάξη μας που μας έδωσε αφορμή να μιλήσουμε για τους σεισμούς και να πραγματοποιήσουμε άσκηση σεισμού! 
Ευχαριστούμε πολύ την Κα Εύα για την ωραία εμπειρία που προσέφερε σε εμάς και στα παιδιά μας!


















     Μάθαμε τα γεωμετρικά σχήματα κύκλο και τρίγωνο! Παρατηρήσαμε τον πίνακα του ζωγράφου Kandinsky με τους ομόκεντρος κύκλους και θελήσαμε να ζωγραφίσουμε και εμείς τους δικούς, τους οποίους κόψαμε και μεταμορφώσαμε σε καβούκι από σαλιγκάρι. Παίξαμε και μάθαμε τους αριθμούς 1, 2 με τους οποίους μετρήσαμε, απαριθμήσαμε και γράψαμε! θελήσαμε να δημιουργήσουμε έργα τέχνης με διαφορετικό τρόπο και υλικά, έτσι ζωγραφίσαμε χρησιμοποιώντας τέμπερα και μερικά μπαλάκια!






















     Στις 28 του Οκτώβρη γιορτάσαμε την εθνική μας γιορτή, φωνάξαμε όλοι "Όχι", και νιώσαμε υπερηφάνεια λέγοντας δυνατά τα ποιήματά μας, τραγουδώντας τον Εθνικό μας Ύμνο, και παρελαύνοντας με την γαλανόλευκη σημαία μας!




     Στα τέλη του μήνα πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτική εκδρομή στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο οποίο ξεναγηθήκαμε είδαμε, παρατηρήσαμε και σχολιάσαμε τα εκθέματά του.  Μπήκαμε στην αίθουσα σεισμού όπου μάθαμε πολλά χρήσιμα πράγματα σχετικά με τους σεισμούς, ενώ βιώσαμε και αρκετούς! Τέλος παρακολουθήσαμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Παραμυθομπερδέματα" στο οποίο μεταμορφωθήκαμε σε παλαιοντολόγους που βρήκαν οστά δεινοσαύρων, σε γεωλόγους που παρατήρησαν πολλά πετρώματα, σε νυχτερίδες που μπήκαν στη σπηλιά τους και σε χελώνες που κατασκήνωσαν













     Αποχαιρετώντας τον Οκτώβριο μιλήσαμε για την Ημέρα Αποταμίευσης και μιλήσαμε για την σπουδαιότητα της αποταμίευσης. Γνωρίσαμε το νόμισμά μας το € (Ευρώ) είδαμε τα κέρματα, τα χαρτονομίσματα, τα μετρήσαμε και μάθαμε πως "Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλί".







Ραντεβού τον επόμενο μήνα!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου