Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Νοέμβριος

Νοέμβριος 
     Ήρθε ο Νοέμβριος ή αλλιώς "σποριάς" που είναι και ο τελευταίος μήνας του φθινοπώρου. Μάθαμε πως οι γεωργοί έχουν πολλές δουλειές καθώς πρέπει να οργώσουν και να σπείρουν τα χωράφια τους για  να πάρουν καρπούς! Έτσι θελήσαμε κι εμείς να μάθουμε περισσότερα πράγματα για την σπορά και για τον τρόπο που φτάνουν οι καρποί (φρούτα και λαχανικά) στο σπίτι μας. Είδαμε πως δούλευαν οι γεωργοί παλιά και πως εργάζονται σήμερα με την βοήθεια των μηχανημάτων. Παίξαμε με τις λέξεις "σπόρος" και "γεωργός" είδαμε πως γράφονται και βάλαμε τα γράμματα στην σωστή σειρά. Βάλαμε βολβούς σε βαζάκια με νερό και είδαμε πως φύτρωσαν οι ριζούλες τους για να φτάσουν το νερό! Παίξαμε με το ρομπότ και το προγραμματίσαμε να κινηθεί μέσα στο αγρόκτημα για να φτάσει στα διάφορα δέντρα και φυτά. Όμως είχαμε πολλές απορίες και θελήσαμε να καλέσουμε την κυρία Μαρία μαμά του συμμαθητή μας Γιώργου που είναι γεωπόνος για να μας μάθει περισσότερα πράγματα! Μας έφερε ένα "φυτώριο"  όπου είδαμε πολλούς και διαφορετικούς σπόρους σε σχήμα χρώμα και μέγεθος. Μας μίλησε για την δουλειά του γεωπόνου και  μας βοήθησε να φυτέψουμε γλαστράκια και παρτέρια για να ομορφύνουμε την αυλή μας. Ενώ κατασκευάσαμε και ανθρωπάκια με καλσόν όπου τα μαλλιά τους είναι γκαζόν όπου φυτρώνει και μπορούμε να το κουρέψουμε. Τέλος γνωρίσαμε το τρίγωνο, μάθαμε το γράμμα "Ε" από την ελιά και "Δ" από το δέντρο, ενώ μετρώντας σπόρους μάθαμε τον αριθμό "2" .



































     Στις 17 του Νοέμβρη γιορτάσαμε την Εξέγερση του Πολυτεχνείου. Μιλήσαμε για την Δικτατορία και την Δημοκρατία, διαβάσαμε σχετικά παραμύθια, είδαμε βίντεο και εικόνες. Και αποφασίσαμε πως μας αρέσει η Δημοκρατία και όλοι θέλουμε να έχουμε Ειρήνη και Ελευθερία. Γι' αυτό δουλέψαμε όλοι μαζί και κατασκευάσαμε με κολλάζ το πολυτεχνείο και το σύμβολο της Ειρήνης με το αποτύπωμά μας.





     
     Στην συνέχεια αρχίσαμε να παρατηρούμε το σώμα μας μελετήσαμε τα εξωτερικά χαρακτηριστικά μας και θελήσαμε να ταξιδέψουμε και στο εσωτερικό του για να δούμε τι υπάρχει. Είδαμε τον σκελετό μας και πολλά όργανα όπως ο εγκέφαλος, η καρδιά, οι πνεύμονες, το στομάχι και τα έντερα. Μας επισκέφθηκαν ο μπαμπάς της Ελένη ο κύριος  Δημήτρης και η κυρία Κατερίνα μαμά του Μιχάλη οι οποίοι είναι γιατροί και μας μίλησαν για το σώμα μας, πως λειτουργεί, πως να το προστατεύουμε, τι το αρρωσταίνει και μας έκαναν να μάθουμε διασκεδάζοντας με το πολύ ωραίο εποπτικό υλικό (παιχνίδια, βίντεο, βιβλία) που είχαν ετοιμάσει για εμάς! Κάναμε γυμναστική και ακούσαμε την καρδιά του φίλου μας πως χτυπά, ενώ παίξαμε παιχνίδια ισορροπίας και μίμησης. Μάθαμε το γράμμα "Κ" απο την καρδιά και "Μ" από τα μάτια.





















    Στην συνέχεια μιλήσαμε για τα δόντια μας και την στοματική υγιεινή και μας επισκέφθηκε ο κύριος Γιώργος μπαμπάς του συμμαθητή μας Δημήτρη ο οποίος είναι οδοντίατρος και μας μίλησε για την χρησιμότητα των δοντιών, τα ονόματά τους, και τον τρόπο που πρέπει να τα φροντίζουμε με την σωστή διατροφή και το σωστό βούρτσισμα. Έτσι θελήσαμε να μάθουμε περισσότερα για την σωστή και υγιεινή διατροφή και γι αυτό καλέσαμε στο νηπιαγωγείο μας την κυρία Μαρίνα μαμά του συμμαθητή μας Γιώργη η οποία είναι διατροφολόγος και μας μίλησε για τις υγιεινές και ανθυγιεινές τροφές και τι προκαλούν στο σώμα μας, μας έδειξε σχετικές εικόνες, παίξαμε το φιδάκι των υγιεινών και ανθυγιεινών τροφών ενώ τέλος γευτήκαμε ένα υγιεινό πρόγευμα με τυρί, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, μέλι, ταχίνι, φυστικοβούτυρο και πολλά πολλά άλλα! Έτσι αποφασίσαμε πως για να έχουμε σώμα και δόντια γερά πρέπει να τρώμε υγιεινά!!!













    Τέλος επισκεφθήκαμε το Μουσείο του Νίκου Καζαντζάκη και πραγματοποιήσαμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Οδύσσεια, ένα ταξίδι με κύματα". Έτσι δόθηκε σε εμάς και τα παιδιά η ευκαιρία να γνωρίσουμε κάποια πράγματα για την ζωή του, τα έργα του και τα ταξίδια που πραγματοποίησε. Μας άρεσε πολύ η Μυρτιά και παρά τον βροχερό καιρό θελήσαμε να περπατήσουμε στα στενά δρομάκια και να ανακαλύψουμε τις ζωγραφιές και τα άλλα έργα τέχνης που την κοσμούν. 








Ευχαριστούμε πολύ 
όλους τους γονείς που επισκέφθηκαν 
και αυτόν τον μήνα το νηπιαγωγείο μας
 και γεμισαν τα παιδιά μας 
με γνώσεις, εμπειρίες και βιώματα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου