Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Κινητικότητα στην Εσθονία





60ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου

          Erasmus+ KA2  Project Nr: 2017-1-FR01-KA219-037172_5
«Une pédagogie européenne bienveillante et exigeante»
Κινητικότητα στην Εσθονία, στο νηπιαγωγείο “Tallinna Nurmenuku Lasteaed”




Οι νηπιαγωγοί του 60ου Νηπιαγωγείου Ηρακλείου  Φορτούνα Ελένη και Σηφάκη Αμαλία  πήραν μέρος στην 5η οργανωμένη  κινητικότητα για εκπαιδευτικούς στο νηπιαγωγείο “Tallinna Nurmenuku Lasteaed” στο Ταλίν, Εσθονία από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου 2019, στο πλαίσιο του προγράμματος Εράσμους «Une pédagogie européenne bienveillante et exigeant», στο οποίο οι χώρες εταίροι είναι η Γαλλία, Αγγλία, Σουηδία, Ιταλία, Εσθονία και Ελλάδα.
Η πέμπτη  μας συνάντηση έγινε για να υλοποιήσουμε δύο  στόχους του προγράμματος που ήταν:
α) πώς είναι οργανωμένο το σχολικό περιβάλλον;
β) πώς εμπλέκονται οι γονείς στη σχολική ζωή;
Αφού παρατηρήσαμε τις τάξεις και ανταλλάξαμε απόψεις, αποφασίστηκε να ανεβάσουμε τα κατάλληλα έγγραφα στην ιστοσελίδα του προγράμματος.
Το Νηπιαγωγείο  Tallinna Nurmenuku Lasteaed που επισκεφτήκαμε, βρίσκεται στο Ταλίν, την πρωτεύουσα της Εσθονίας. Οι νηπιαγωγοί εργάζονται σε δύο βάρδιες 07:00-14:00 και 12:00- 19:00.Το διδακτικό τους ωράριο είναι 5 ώρες την ημέρα. Οι άλλες 2 χρησιμοποιούνται για προγραμματισμό, αλλά μπορούν να τον κάνουν και από το σπίτι.Υπάρχει πάντα μια βοηθός στην τάξη.
  Το νηπιαγωγείο έχει 11 τμήματα και 200 παιδιά ηλικίας από 1,5-7 ετών. Τα τμήματα μπορούν να έχουν μέχρι 20 παιδιά. Έχει μεγάλους χώρους και αίθουσες. Διαθέτει αίθουσα  μουσικής και εκδηλώσεων ( τα παιδιά διδάσκονται μουσική από μουσικό), κουζίνα, γραφεία για το διοικητικό προσωπικό, γυμναστήριο όπου τα παιδιά εκπαιδεύονται από γυμναστή, προθάλαμο σε κάθε αίθουσα με ντουλαπάκι για κάθε παιδί, τουαλέτες για κάθε αίθουσα χωριστά και μια τεράστια αυλή, στην οποία, παρά το χιόνι, τα παιδιά έπαιζαν.



 

 

 

 

 


Οι αίθουσες είναι εξοπλισμένες με ξύλινα, προσαρμοζόμενα στο ύψος, έπιπλα και γωνιές. Δίνουν μεγάλη σημασία στην ψηφιακή εκπαίδευση και τα παιδιά μαθαίνουν από μικρά κωδικοποίηση μέσω Beebot, dashbot και ozobot. Δουλεύουν με φυσικά υλικά αλλά και lego. Τα μεγαλύτερα ( 6-7) μαθαίνουν γραφή και ανάγνωση.

 




 


Οι γονείς εμπλέκονται στη σχολική ζωή με διάφορους τρόπους. Εμείς παρακολουθήσαμε συνεργασία γονιών - παιδιών με σκοπό να φτιάξουν μπισκότα, ψωμί και βούτυρο.




Επισκεφτήκαμε την παλιά πόλη του Ταλίν, το νηπιαγωγείο Veerise και το  “γυμνάσιο” Jarveotsa (από 7-19 ετών), το μουσείο τέχνης Kadriorg (όπου τα παιδιά έκαναν γιόγκα και παράλληλα παρατηρούσαν έργα τέχνης),την Όπερα της Ταλίν και περπατήσαμε σε παγωμένο βάλτο.





 


 



 


Μετά την επιστροφή μας διοργανώσαμε συνάντηση με τους γονείς για να τους ενημερώσουμε για τη μετακίνησή μας.



Η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου
Αμαλία Σηφάκη



.


















































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου