Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Μάρτιος 2019

Μάρτιος
     Τις πρώτες μέρες του Μαρτίου αρχίσαμε τις προετοιμασίες για το πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα. Φτιάξαμε ο καθένας τον δικό του χαρταετό, από χάρτινο πιατάκι το οποίο βάψαμε και στολίσαμε, ενώ στην μέση είχαμε την φωτογραφία του κάθε παιδιού ! 
"Τα παιδιά είναι σαν τον χαρταετό
είναι φτιαγμένα να πετάνε...
χρειάζονται όμως τον αέρα
απεριόριστη αγάπη, εμπιστοσύνη και ενθάρρυνση".







     Μάθαμε το γράμμα "Χ χ" από τον χαρταετό, το γράμμα "Γ γ" από το γαϊτανάκι "Θ θ" από το θαλασσοπούλι και τον αριθμό "8". Τα γράψαμε, τα περπατήσαμε και τα φωνάξαμε δυνατά! 















   Στην συνέχεια μας επισκέφθηκαν οι εμψυχώτριες από τον "Σύλλογο Θεατρικού Παιχνιδιού" και μας ταξίδεψαν στην Βενετία είδαμε τις παραδοσιακές μάσκες και υπέροχες αποκριάτικες στολές, ενώ μεταμφιεστήκαμε με πανιά για να βρούμε με ποιον τρόπο θα σώσουμε τις απόκριες που κινδύνευαν! 









     Έπειτα άρχισε η Σαρακοστή και για να μετράμε τις εβδομάδες μέχρι το Πάσχα θελήσαμε να φτιάξουμε με τα παιδιά το δικό μας ημερολόγιο από ζυμάρι όπως το έφτιαχναν παλιά οι γιαγιάδες μας!
"Την Κυρα-Σαρακοστή,
που είναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχνουν
με αλεύρι και νερό.
Για στολίδι την φορούσαν
στο κεφάλι της σταυρό
και το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.
Και μετρούσανε τις μέρες
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν ένα τη βδομάδα
μέχρι να ‘ρθει η πασχαλιά."
























     Στον τόπο μας ο ερχομός της Άνοιξης είναι συνδεδεμένος με την επιστροφή των χελιδονιών. Έτσι αναβιώσαμε ένα παλιό έθιμο από την Θεσσαλία τα χελιδονίσματα, βγήκαμε στην γειτονιά και στο κλασσικό μας τμήμα και τραγουδήσαμε τα χελιδονίσματα.
Ήρθε, ήρθε χελιδόνα
ήρθε κι άλλη μελιδόνα
Κάθισε και λάλησε
Και γλυκά κελάδησε.
Μάρτη Μάρτη μου καλέ
Και Φλεβάρη φοβερέ
Κι αν φλεγίσεις, κι αν τσικνίσεις
Καλοκαίρι θα μυρίσεις
Κι αν χιονίσεις, κι αν κακίσεις
Πάλι Άνοιξη θα ανθίσεις 
     





     Το νηπιαγωγείο μας επισκέφθηκε ένας τροχονόμος για να μας μιλήσει για το πως να κυκλοφορούμε με ασφάλεια έξω στον δρόμο. Μας μίλησε για το πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε ως πεζοί αλλά και πως να είμαστε ασφαλείς στο αυτοκίνητο του  μπαμπά και της μαμάς!


     Στα τέλη του μήνα μιλήσαμε για την διπλή γιορτή που έχουμε στις 25 Μαρτίου. Μάθαμε για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, για τον κρίνο που έδωσε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στην Παναγία λέγοντας της τα χαρμόσυνα νέα πως θα γεννήσει τον γιο του Θεού. Μιλήσαμε για την Επανάσταση του 1821 για τους Έλληνες επαναστάτες, τους κλέφτες και τους αρματολούς, τα ηρωικά χωριά και πως τελικά κατάφεραν να διώξουμε τους τούρκους. Θελήσαμε να το γιορτάσουμε μάθαμε ποιήματα και τραγούδια και στείλαμε πρόσκληση στους γονείς μας να έρθουν, να μας απολαύσουν σαν Τσολιαδάκια και Ελληνοπούλες














     
     Τέλος ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του νηπιαγωγείου μας, μας αγόρασε ένα "Bee Bot", ένα ρομπότ το οποίο μπορούμε να προγραμματίζουμε μόνοι μας και να κινείτε στις πίστες του! Παίξαμε την πίστα με τα σχήματα και τα παιδιά ενθουσιάστηκαν!!! Σας ευχαριστούμε πολύ! 









Ραντεβού τον επόμενο μήνα ως τότε πολλά φιλιά!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου