Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

Ιανουάριος στο 3ο Τμήμα


    Χρόνια πολλά και ευτυχισμένο 2023!


Ιανουάριος 

    Επιστρέφοντας από τις διακοπές των Χριστουγέννων, υποδεχτήκαμε με χαρά το 2023!!! Είπαμε τα νέα μας, ανταλλάξαμε ευχές και θέσαμε τους στόχους μας για τη νέα χρονιά!!!  Συζητήσαμε για το πού πήγαμε, για το δώρο που μας έφερε ο Άι Βασίλης, για το αν είπαμε τα κάλαντα και αν μας έτυχε το φλουρί! Στη συνέχεια, μιλήσαμε για το νέο έτος που ήρθε το 2023. Παίξαμε το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού μέσα στην τάξη μας και ανακαλύψαμε τους αριθμούς του! Έτσι μάθαμε από ποιους αριθμούς αποτελείται το έτος αυτό, τους αναγνωρίσαμε, τους σειροθετήσαμε σε ομάδες και τους ζωγραφίσαμε. Φτιάξαμε γιορτινό καπέλο και με πειράματα STEAM οι μικροί επιστήμονες ζωγράφισαν το 2023 με αλάτι σαν βεγγαλικά. Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Ρούλα μαμά του Γιάννη Τρ. μας έφτιαξε μια πεντανόστιμη Βασιλόπιτα που την κόψαμε στην τάξη μας και το Σύλλογος γονέων και Κηδεμόνων του νηπιαγωγείου μας έφερε ένα παραμύθι για τον τυχερό. Το φλουρί το βρήκε η φίλη μας Διώνη... ευχόμαστε μια καλή και τυχερή χρονιά σε όλους!!! 


























    Με αφορμή τον πρώτο μήνα του έτους, γνωρίσαμε το γράμμα Γ γ του Γενάρη, καθώς και τα  Υ υ του Υπέροχου! Είδαμε λέξεις που να ξεκινούν από αυτά τα γράμματα, τα γράψαμε και τα δημιουργήσαμε με την πλαστελίνη. Κάναμε επανάληψη και θυμηθήκαμε τα 8 πρώτα γράμματα που έχουμε μάθει και καταφέραμε να τα ξεχωρίσουμε μέσα σε μια υπέροχη Γραμματοσαλάτα






























    Μιλήσαμε για τον Χειμώνα, τους μήνες του, τα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν και τις αλλαγές στο περιβάλλον και τη φύση. Παρατηρήσαμε και περιγράψαμε τα μέσα θέρμανσης και τα ρούχα του χειμώνα. Γευτήκαμε τα φρούτα του χειμώνα και ανυπομονούσαμε να δούμε τα πρώτα χιόνια που έπεσαν στα βουνά έξω από το Ηράκλειο. Γνωρίσαμε τα ζώα που ζουν στους πάγους αλλά και τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Διαβάσαμε παραμύθια με θέμα τον Χειμώνα όπως Ένας Βάτραχος τον Χειμώνα κτλ. και ακούσαμε και τραγουδήσαμε τραγούδια για την εποχή αυτή. Ζωγραφίσαμε την εποχή αυτή όπως τη φανταζόμαστε. Γίναμε μικροί επιστήμονες και στα πειράματα Steam φτιάξαμε μετεωρολογικό σταθμό μέσα και έξω από την τάξη για να παρατηρήσουμε την διαφορά θερμοκρασίας και χρωματίσαμε χιονονιφάδες με το σταγονόμετρο. Στο θεατρικό παιχνίδι μεταμορφωθήκαμε σε χιονονιφάδες που τις παρέσυρε ο άνεμος στην αυλή του νηπιαγωγείου μας. Στα εικαστικά εμπνευστήκαμε από ζωγράφους και δημιουργήσαμε το δικό μας χειμωνιάτικο δέντρο. Γνωρίσαμε τον αριθμό 7, τον δημιουργήσαμε με πλαστελίνη και ακούσαμε το τραγούδι του 7.



























































    Παρατηρήσαμε τις ηλιόλουστες ημέρες στην καρδιά του χειμώνα και μιλήσαμε για τις αλκυονίδες ημέρες. Μάθαμε τον μύθο της αλκυόνας και του Κύηκα και απαριθμήσαμε τις αλκυόνες μας βάζοντας το σύμβολο περισσότερες ή λιγότερες. Έτσι με αφορμή το Θαλασσοπούλι Αλκυόνη γνωρίσαμε το γράμμα Θ θ. Μιλήσαμε για την ελιά και  διαβάσαμε τον μύθο "Η διαμάχη της Αθηνάς και του Ποσειδώνα για την πόλη του Κέκροπα". Παρατηρήσαμε το ράβδισμα στον ελαιώνα, την διαδικασία παραγωγής λαδιού και αντιστοιχίσαμε τις καρτέλες με λέξεις σχετικές με την ελιά και τα παράγωγά της. Ανακαλύψαμε στο αλφάβητο το γράμμα Ε ε της Ελιάς και το εντοπίσαμε κρυμμένο σε πολλές λέξεις. Είχαμε την ευκαιρία να έρθουμε κοντά στην φύση, μια ηλιόλουστη μέρα του μήνα αυτού βγήκαμε έξω στον κήπο του νηπιαγωγείου μας και σκάψαμε. Καθώς σκάβαμε, ανακαλύψαμε διάφορα όπως πέτρες, σαλιγκάρια κ.ά.. Παρατηρήσαμε τα φυτά που υπάρχουν στον κήπο, αγγίξαμε το χορτάρι και μυρίσαμε το νωπό χώμα.





















































    Με αφορμή την παροιμία "Του Γενάρη το φεγγάρι μοιάζει σαν μαργαριτάρι" παρατηρήσαμε τις φάσεις της σελήνης και άρχισε ένα υπέροχο ταξίδι στους πλανήτες. Παρατηρώντας την περιστροφή της γης γύρω από τον εαυτό της και γύρω από τον ήλιο, αντιληφθήκαμε την διαδοχή μέρας-νύχτας και των τεσσάρων εποχών. Παρατηρήσαμε τον ήλιο το γιγαντιαίο αστέρι που βρίσκεται στο κέντρο του Ηλιακού μας συστήματος και τους πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από αυτόν. Διαβάσαμε πολλά και ενδιαφέροντα παραμύθια σχετικά με τους πλανήτες και τα αστέρια "Πως να πιάσεις ένα αστέρι", "Ο φεγγαροσκεπαστής", "Φεγγαροπαιχνιδίσματα" κ.α.. Η κυρία Ειρήνη δημιούργησε έναν αυτοσχέδιο προτζέκτορα για να προβάλουμε αστερισμούς, έτσι επισκεφθήκαμε την τάξη της και παρατηρήσαμε τους αστερισμούς, δημιουργήσαμε φανταστικές εικόνες παίζοντας με την σκιά και επιστρέφοντας στην τάξη μας θελήσαμε να δημιουργήσουμε τους δικούς μας αστερισμούς που τους δώσαμε τα δικά μας ονόματα! Στο θεατρικό παιχνίδι εμπνευστήκαμε από υπέροχα τραγούδια που μιλούν για τους πλανήτες και τα αστέρια και μεταμορφωθήκαμε σε κομήτες και ταξιδέψαμε στον γαλαξία μας. Στο Steam προγραμματίσαμε το ρομπότ μελισσούλα να κινηθεί στο ηλιακό μας σύστημα και να συναντήσει ότι ήθελε το κάθε παιδί, πλανήτες, κομήτες, αστέρια, αστροναύτες έως και εξωγήινους! Μάθαμε τα γράμματα Ν ν της νύχτας, Μ μ της μέρας και το Ω ω της ώρας























































    Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου επισκεφθήκαμε το Πλανητάριο Κρήτης όπου παρακολουθήσαμε ταινία στο θόλο του και μεταμορφωθήκαμε σε αστροναύτες που ταξίδεψαν στο διάστημα! Ήταν μια πολύ εντυπωσιακή εμπειρία που ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους. Στην συνέχεια επισκεφθήκαμε τον κόσμο των πειραμάτων όπου πραγματοποιήσαμε πολλά πειράματα που μας εντυπωσίασαν!




























    Στις 30 Ιανουαρίου γιορτάσαμε τους Τρεις Ιεραρχες, προστάτες των γραμμάτων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών όπου μάθαμε για τον βίο και τα έργα τους.
 









Ραντεβού τον επόμενο μήνα... Πολλά φιλιά!!!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου