Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

 Ιανουάριος (Τμήμα 2)

Καλή χρονιά!!! 

Καλώς ήρθες 2023!!! 

Πολλές ευχές για αγάπη, υγεία, ευτυχία, ελπίδα, αισιοδοξία...

Η επιστροφή των μικρών μαθητών στο σχολείο μας έγινε με πολύ χαρά, ζωντάνια και ωραίες χριστουγεννιάτικές αναμνήσεις... τις οποίες ήθελαν να τις μοιραστούν με τους φίλους τους.  Αφού λοιπόν πρώτα μαζέψαμε τα χριστουγεννιάτικα στολίδια και το χριστουγεννιάτικο δέντρο, έπειτα διηγηθήκαμε πως περάσαμε τις μέρες, που τα σχολεία ήταν κλειστά. Είπαμε για τις βόλτες μας, το φλουρί της βασιλόπιτας, τα δώρα του Άγιου Βασίλη, τα γλυκά και τα φαγητά των γιορτών, τα παιχνίδια και τις ζαβολιές των καλικαντζάρων.

                                          

Και ήρθε επιτέλους η ώρα για να ασχοληθούμε με το νέο χρόνο, το 2023, τον οποίο τον υποδεχτήκαμε με  τραγούδια και χορό, τον ζωγραφίσαμε, τον γράψαμε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους (με πλαστελίνη, τουβλάκια, χοντρό αλάτι κλπ.), μάθαμε να τον αναγνωρίζουμε και να τον σχηματίζουμε (οι χιονάνθρωποι του νέου χρόνου, οι αριθμοί μπήκαν στη σωστή σειρά). Ξαφνικά οι αριθμοί χάθηκαν μέσα στην τάξη μας και σαν μικροί ερευνητές ψάξαμε πολύ μέχρι να τους ανακαλύψουμε και να σχηματίσουμε ξανά το 2023. Επιπλέον, φτιάξαμε και τέλεια καπέλα για να υποδεχτούμε τη νέα αυτή χρονιά. Να μην ξεχάσουμε ότι πήραμε και τα ημερολόγια, που θα μας συντροφεύουν κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς. Στη συνέχεια, διαβάσαμε το παραμύθι με τίτλο: ¨ο στόχος του σκίουρου¨ και θέσαμε τους δικούς μας στόχους για όλο το 2023. Φυσικά δεν γινόταν να μην κόψουμε βασιλόπιτά (η οποία ήταν πεντανόστιμη, ευχαριστούμε πάρα πολύ τη μαμά του Μάνου, την κυρία Ελπίδα) και ο Μιχάλης ήταν ο τυχερός, που κέρδισε το φλουρί και πήρε το δώρο.

Επίσης, μιλήσαμε για την εποχή ¨Χειμώνας¨: για τις αλλαγές που συμβαίνουν στον καιρό και στη φύση γύρω μας, για τα μέσα θέρμανσης, τα χαλιά, τα ρούχα μας και για τα φρούτα του χειμώνα. Αναφερθήκαμε και στο δέντρο της ελιάς, είπαμε το μύθο με τη θεά Αθηνά και τον Ποσειδώνα, παρατηρήσαμε την ελιά και τον καρπό της, τον περιγράψαμε, είδαμε πως παίρνουμε το λάδι και τη χρησιμότητά του στη ζωή μας από παλιά έως σήμερα.

Την τελευταία εβδομάδα, μιλήσαμε για τις αλκυονίδες μέρες και γνωρίσαμε την αλκυόνα, το πανέμορφο αυτό μπλε πτηνό μέσα από το μύθο της. Ακολουθούν οι πλανήτες και η εκδρομή που πήγαμε στο Πλανητάριο. Εκεί χορέψαμε το χορό του αστροναύτη, είδαμε μια ταινία μικρού μήκους για το ηλιακό μας σύστημα και παίξαμε πολλά παιχνίδια, όπως προσομοίωση σεισμού, δημιουργία μαγνητικών κυμάτων, νεροστρόβιλου, διαφόρων ήχων, υδροδυναμικής, βάρους, τριβής, αέρα κλπ. Παίξαμε με την πίστα bee-bot για τους πλανήτες. Τέλος, ακολουθεί η γιορτή των Τριών Ιεραρχών, η γιορτή των γραμμάτων.
































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου