Δευτέρα 10 Απριλίου 2023

Μάρτιος στο τμήμα 4

 "Ο Μάρτης-Μάρτης μίλησε και είπε πως θ' αργήσει, έχει ακόμα δυο βροχές και μία να χιονίσει..."

Φτάσαμε κιόλας στο Μάρτη, τον πρώτο μήνα της άνοιξης που μπορεί κάποιες μέρες να είναι συννεφιασμένος και κρύος, ενώ άλλες ηλιόλουστος και ζεστός! Τον υποδεχτήκαμε με χαρές και τραγούδια στην αυλή, για να μας ακούσουν τα χελιδονάκια και σιγά-σιγά να επιστρέψουν στις παλιές τους φωλιές..




Μάθαμε τα χελιδονίσματα και αναπαραστήσαμε το έθιμο τραγουδώντας τα κάλαντα σε όλο το σχολείο.










Αρχίσαμε να μετράμε αντίστροφα για το Πάσχα με τη βοήθεια της κυρά Σαρακοστής. Τη ζωγραφίσαμε βήμα- βήμα, φτιάξαμε τη δική μας Σαρακοστή για το σπίτι και μάθαμε τον αριθμό 7.


















Τηρήσαμε το έθιμο και φορέσαμε τα αυτοσχέδια μαρτάκια μας, για να μη μας "κάψει ο ήλιος του Μάρτη". Όπως λέει και ο σοφός λαός: "απού 'χει κόρη ακριβή, του Μάρτη ο ήλιος μην τη δει".









Στις 6 Μαρτίου συμμετείχαμε με οργανωμένες δράσεις στην "Παγκόσμια Ημέρα κατά του σχολικού Εκφοβισμού".  Ακούσαμε την ιστορία της "Μόνας της μικρής χελώνας" και μας προβλημάτισαν οι άσχημες συμπεριφορές των συμμαθητών της απέναντί της. Πήραμε χάρτινες καρδιές, τις τσαλακώσαμε και όταν προσπαθήσαμε να τις ξανακάνουμε λείες και ατσαλάκωτες διαπιστώσαμε ότι δεν γίνεται. Κατανοήσαμε ότι έτσι συμβαίνει και στην πραγματικότητα, αφού τα λόγια και οι πράξεις μπορούν να "τσαλακώσουν" για πάντα μια καρδιά. Φωνάξαμε δυνατά το σύνθημά μας "Μην τσαλακώνετε τις καρδιές μας" και μάθαμε τα βήματα που ακολουθούμε αν γίνουμε δέκτες κακών συμπεριφορών.
Επίσης, συζητήσαμε πολύ για τη μαγεία των χεριών μας και όσα υπέροχα μπορούμε να επιλέξουμε να κάνουμε με αυτά τραγουδώντας το τραγούδι "Χέρια σαν αυτά"! 









                                   












Επόμενη στάση "το σώμα μας". Ξεκινήσαμε παρατηρώντας το σώμα μας εξωτερικά, συζητήσαμε για τις ομοιότητες και τις διαφορές μας, ονομάσαμε τα εξωτερικά μέρη του σώματος μας, παίξαμε κινητικά παιχνίδια και κάναμε ακροβατικά στην τάξη. Έπειτα, γνωρίσαμε πώς είναι εσωτερικά το σώμα μας και μιλήσαμε πιο αναλυτικά για την καρδιά, τον εγκέφαλο, τους πνεύμονες, το πεπτικό μας σύστημα, τα οστά και τους μυς. 





































Εκείνες τις μέρες είχαμε μία σειρά επισκέψεων στο σχολείο μας!
Η κ. Πόπη και η κ. Μαρία, νοσηλεύτριες στο επάγγελμα, μας παρουσίασαν το βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την "Υγιεινή των δοντιών" που προσφέρει το Κέντρο Υγείας Ηρακλείου, όπου και εργάζονται. 
Ακόμη, μας επισκέφτηκε ο μπαμπάς της Άννας μας κ. Νίκος, ο οποίος είναι σχολικός νοσηλευτής και μας μίλησε για τα ατυχήματα και τις πρώτες βοήθειες.
Στη συνέχεια, η κ. Θεονύμφη, επίσης νοσηλεύτρια από το Κέντρο Υγείας Ηρακλείου, μας παρουσίασε το βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Χέρια καθαρά, μικρόβια μακριά".
Τους ευχαριστούμε όλους πάρα πολύ!!!





















Με αφορμή όσα μάθαμε, παίξαμε μαθηματικά και κινητικά παιχνίδια και φτιάξαμε τα δικά μας μικροβιάκια για να θυμόμαστε ότι δεν υπάρχουν μόνο βλαβερά, αλλά και ωφέλιμα μικρόβια.
Περάσαμε φανταστικά δημιουργώντας τις δικές μας γνάθους και οδοντόβουρτσες ώστε να εξασκηθούμε στην σωστή περιποίηση των δοντιών μας! 
























Μιλήσαμε για τη συμμετρία, χωρίσαμε το πρόσωπό μας στη μέση και το παρατηρήσαμε. Παράλληλα παρατηρήσαμε  και πίνακες του P. Picaso, στους οποίους απεικονίζονταν πρόσωπα διαφορετικά από τα συνηθισμένα, κάπως τρελούτσικα και εντελώς ασύμμετρα. Οι πίνακες αυτοί μας ενέπνευσαν, για να δημιουργήσουμε τα δικά μας διαφορετικά πορτρέτα. Επίσης, με φυσο-ζωγραφική δημιουργήσαμε το πορτραίτο ενός πολύ διαφορετικού παιδιού με έμπνευση από το παραμύθι "Το αγόρι με τα λουλούδια στα μαλλιά", εστιάζοντας παράλληλα και στα υπέροχα μηνύματά!








                                            














Η κ. Αμαλία, μαμά της Ιάνθης μας, μας επισκέφτηκε και μας διάβασε το παραμύθι "Να σε κάνω μια αγκαλιά;", το οποίο μιλάει για τις αγκαλιές που μας αρέσουν και για όσες μας κάνουν να νοιώθουμε άβολα και ασφυκτικά. Την ευχαριστούμε πάρα πολύ! 
Έτσι, μας δόθηκε η αφορμή να  προσεγγίσουμε μέσω συζήτησης και με βιωματικό τρόπο τα αγγίγματα που επιτρέπουμε και λέμε "ναι" και σε όσα λέμε ένα μεγάλο "ΟΧΙ", για τον "κανόνα του εσώρουχου" και για τα λόγια που χρησιμοποιούμε όταν κάτι μας προκαλεί πόνο, ντροπή, δυσφορία.















Συζητώντας για το σώμα μας και τους τρόπους να προστατεύουμε τον εαυτό μας διαβάσαμε  και το παραμύθι "Κοχυλάκι, εσύ δε φταις" και κάναμε μια αντίστοιχη ζωγραφιά! 


Το γράμμα Σίγμα του "σώματος" μας φάνηκε πολύ ενδιαφέρον και παίξαμε παιχνίδια γνωρίζοντας το καλύτερα!



Κάθε σώμα είναι διαφορετικό! Μελετώντας τις διαφορές κάναμε μια έρευνα σχετικά με το χρώμα των ματιών της παρέας μας και από ότι φαίνεται οι περισσότεροι από εμάς έχουν καστανά μάτια! 






Μιλώντας για την αίσθηση της όρασης και την σημασία της συζητήσαμε για τα ομορφότερα πράγματα που προτιμάμε εμείς να κοιτάμε με τα μάτια μας κι έπειτα κάναμε αυτό ακριβώς σε κατασκευή! 
Εσείς τι προτιμάτε πιο πολύ να βλέπετε στη ζωή σας; 













Μια μέρα βρήκαμε στην τάξη μας ένα ξύλινο κουτί. Τι να είχε μέσα άραγε; Προσπαθήσαμε να μαντέψουμε και όταν τελικά το περιεχόμενο του αποκαλύφθηκε, μία ιστορία άρχισε να ξετυλίγεται. Αυτή της επανάστασης του 1821! Συζητήσαμε για όσα γνωρίζαμε, μάθαμε αρκετά που δεν τα ξέραμε και ακούσαμε το "Θούριο" του Ρήγα, που μας ενέπνευσε να φτιάξουμε μία ζωγραφιά, για να αποτυπώσουμε τις σκέψεις μας. 




















 







Παρατηρήσαμε τις φορεσιές εκείνης της εποχής, συνθέσαμε τους δικούς μας επαναστάτες και επαναστάτριες, μάθαμε τα μέρη της παραδοσιακής φορεσιάς και εντυπωσιαστήκαμε με τα παράξενα τσαρούχια των τσολιάδων, τόσο που δημιουργήσαμε τα δικά μας!




















Φτιάξαμε το πορτρέτο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη βήμα-βήμα και σε μία αυτοσχέδια έκθεση θαυμάσαμε τις δικές μας δημιουργίες και των συμμαθητών μας. Η 25η Μαρτίου έφτασε κι εμείς γιορτάσαμε την ελευθερία με μια βόλτα με τις σημαίες που φτιάξαμε με τα χεράκια μας! 








                                    






Στα τέλη του μήνα καταλάβαμε ότι το Πάσχα πλησιάζει πια κι έτσι μάθαμε τις παραδόσεις του τόπου μας σχετικά με αυτό! Τα πασχαλινά αυγά έγιναν αιτία για πολλή καλλιτεχνική έμπνευση! Αρχικά, ασχοληθήκαμε με τον αντικατοπτρισμό και παίξαμε το παιχνίδι του! Παίξαμε επίσης παιχνίδια μαθηματικών, γλώσσας, μάθαμε τον αριθμό 8 και φτιάξαμε βάζα με μοσχομυρωδάτες πασχαλιές. Διαβάσαμε το παραμύθι "Το ραγισμένο κόκκινο αυγό", μιλήσαμε για τον κύκλο ζωής της κότας και έπειτα μάθαμε να πλέκουμε με τα πλεκτά αυγά! 










































Οι επισκέψεις στο σχολείο μας συνεχίστηκαν..
Στις 28 Μαρτίου μας επισκέφτηκαν οι μαθητές από το 37ο Δημοτικό Σχολείο με τη συνοδεία των δασκάλων τους, για να μας τραγουδήσουν τα "Κάλαντα της άνοιξης". Τους περιμέναμε με μεγάλη ανυπομονησία! Στο τέλος τους κεράσαμε χυμό και σοκολατάκι και χαρίσαμε από μία ανοιξιάτικη ζωγραφιά σε κάθε παιδί. Τους ευχαριστούμε πολύ! 
Στις 31 Μαρτίου μας επισκέφτηκε η κ. Σοφία, μαμά της Μαρίας μας και μας διάβασε το παραμύθι "Πίκο και Λόλα, ένα αξέχαστο Πάσχα". Έπειτα, μας βοήθησε να φτιάξουμε τις πασχαλινές, παρδαλές κοτούλες μας. Την ευχαριστούμε πάρα πολύ!


















                       Αυτά ήταν τα νέα μας! Καλό Πάσχα σε όλους, με αγάπη και υγεία!


                                                    Ραντεβού τον Απρίλιο!!!!












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου