Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024

Εργαστήριο Δεξιοτήτων Διατροφή και Αυτομέριμνα

 Εργαστήριο Δεξιοτήτων 
Διατροφή και αυτομέριμνα

WWF "Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης"

     Το ταξίδι μας στην υγιεινή διατροφή και σε ένα διατροφικό εικοσιτετράωρο, ξεκίνησε την πρώτη εβδομάδα του Νοέμβρη. Παρέα με τα παιδιά του νηπιαγωγείου μας ταξιδέψαμε στη χώρα του πρωινού και προετοιμαστήκαμε για να έχουμε μια σούπερ νόστιμη μέρα! Στην πρώτη αυτή στάση μας, μιλήσαμε για το πρωινό, εμπεδώσαμε την αξία της τροφής ως "καύσιμο" για τον ανθρώπινο οργανισμό και δημιουργήσαμε μια "πινακοθήκη" για το πρωινό που προτιμούμε. Παίξαμε το παιχνίδι "Ο Βασιλιάς της ζάχαρης" για να καταλάβουν τα παιδιά πως όταν καταναλώνουμε τροφές με πολλή ζάχαρη ή αλάτι, αυξάνεται το βάρος μας περισσότερο από το κανονικό και χαλάνε τα δόντια μας!



   Στην συνέχεια πήραμε το εισιτήριο και προετοιμαστήκαμε για το ταξίδι στη χώρα του δεκατιανού! Διαβάσαμε το παραμύθι "Μια κάμπια πολύ πεινασμένη", τα παιδιά με την βοήθεια των εικόνων αναδιηγήθηκαν το παραμύθι και τάισαν την κάμπια μας με μπόλικα φρούτα. Με την βοήθεια των φρούτων του δεκατιανού ασχοληθήκαμε με τις μαθηματικές έννοιες περισσότερα, λιγότερα ή ίσα και δουλέψαμε σε μαθηματικό μοτίβο! Μιλήσαμε για το οικολογικό αποτύπωμα των τροφών, μετρήσαμε αποστάσεις για την εισαγωγή μπανάνας από το Εκουαδόρ στον παγκόσμιο χάρτη με σχοινί και με τουβλάκια lego. Ενώ τέλος, οι μαθητές μας παρακολούθησαν κουκλοθέατρο και γνώρισαν δύο μπανάνες τον Κάρλο από το Εκουαδόρ που παραπονιόταν γιατί έμενε στο ράφι των μανάβικων επειδή όλοι προτιμούσαν τον Σήφη από την Άρβη. 





   Έπειτα φτάσαμε στη χώρα του μεσημεριανού, δημιουργήσαμε την πυραμίδα διατροφής και μιλήσαμε για την διατροφική αξία. Τα παιδιά μας μίλησαν για το αγαπημένο τους μεσημεριανό και δημιουργήσαμε μια "πινακοθήκη" με τα πιο δημοφιλή μεσημεριανά! Παίξαμε ένα παιχνίδι ρόλων με τίτλο "Ψαρόσουπα" και τα παιδιά κατάλαβαν γιατί τα ψάρια είναι απαραίτητα στην διατροφή μας! Είδαμε το βίντεο "Άσε τον Γόνο να γίνει Γονιός", ψαρέψαμε τα δικά μας ψάρια και αφού τα μετρήσαμε με την ψαρομεζούρα είδαμε αν πρέπει να τα καταναλώσουμε ή όχι!








   Σειρά είχε η χώρα του απογευματινού όπου μιλήσαμε για το αγαπημένο τους απογευματινό και δημιουργήσαμε την "πινακοθήκη" του απογευματινού στην τάξη μας! Με αφορμή το απογευματινό γεύμα μιλήσαμε για τις συσκευασίες των τροφών και την Ανακύκλωση! Διαβάσαμε τα παραμύθια
"Βοήθεια σκουπίδια, σώστε με", "Η κυρία Ανακύκλωση και οι φίλοι της" και "Ιστορίες για τα σκουπίδια". Μιλήσαμε για την διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών παίξαμε ένα παιχνίδι διάκρισης- ομαδοποίησης και ακούσαμε το τραγούδι της Ανακύκλωσης.



   Τελευταία στάση κάναμε στη χώρα του βραδινού, όπου αφού πήραμε το τελευταίο μας εισιτήριο μιλήσαμε για το αγαπημένο τους βραδινό και δημιουργήσαμε την "πινακοθήκη" του βραδινού στην τάξη μας! Παίξαμε τόμπολα με τροφές και τις διακρίναμε σε υγιεινές και ανθυγιεινές, μιλήσαμε για τις 4 εποχές και τα φρούτα και λαχανικά που μας δίνουν. Mάθαμε το γράμμα «Δ δ» από την διατροφή. Ενώ τέλος παίξαμε το παιχνίδι "Τα κάναμε σαλάτα" όπου οι μαθητές συνδύαζαν λαχανικά για να φτιάξουν νόστιμες σαλάτες και όλη η τάξη βράβευσε την πιο νόστιμη σαλάτα, την πιο υγιεινή και την πιο πολύχρωμη!  






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου