Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Σπορά

Σπορά
   Αυτές τις μέρες στο νηπιαγωγείο μας μιλάμε για την σπορά, ήρθε ο κύριος Σοφούλης και μας έφερε πολλά βιβλία για δέντρα και φυτά. Έφερε σπόρους, χώμα και φυτά και αρχίσαμε να τα παρατηρούμε και να τα μελετάμε. Είδαμε τον κύκλο ζωής ενός σπόρου, όταν τον φυτεύουμε στο χώμα βγάζει ρίζες, ξεπετάγεται ένας πράσινος βλαστός, που έχει κοτσάνι και φύλλα, ώσπου γίνεται φυτό και την Άνοιξη βγάζει ανθάκια. Μέσα από την Μυθολογία διαβάσαμε τον μύθο της Θεάς Δήμητρας που είναι θεά της γεωργίας. Αλλά και τον μύθο της κόρης της Περσεφόνης που την έκλεψε ο Πλούτωνας ο θεός του κάτω κόσμου και έτσι εξηγούμε τις Εποχές!



   Στη συνέχεια θελήσαμε να δημιουργήσουμε το δικό μας φυτώριο μέσα στην τάξη για να το φροντίζουμε και να το παρατηρούμε μέρα με την μέρα. Και θελήσαμε να μεταμορφωθούμε σε επιστήμονες και να κάνουμε ένα πείραμα. Βάλαμε ένα φυτό στην ντουλάπα μας όπου δεν θα το βλέπει ο ήλιος για να δούμε τι θα συμβεί!






   

   
   Φτιάξαμε το δικό μας γλαστράκι με την τεχνική του κολλάζ.











   
   Μετρήσαμε σπόρους, ρεβίθια και φασόλια και κάναμε και πρόσθεση! Είχαμε ρεβίθια βάζαμε και λίγα παραπάνω και τα μετρούσαμε πόσα ήταν όλα μαζί!












   Παίξαμε θεατρικό παιχνίδι και μεταμορφωθήκαμε σε σπόρους, που μπήκαν στο χώμα τους ζέσταινε ο ήλιος και έπιναν νεράκι, ώσπου έβγαλαν βλαστό  και φυλλαράκια και έγιναν μεγάλα φυτά!

















   Έπειτα διαβάσαμε την ιστορία του Σταρένιου ο οποίος μας εξήγησε πως από τον σπόρο σιταριού παίρνουμε το αλεύρι και φτιάχνουμε ψωμί! Έτσι θελήσαμε και εμείς να πάρουμε αλεύρι και να φτιάξουμε ζύμη με την οποία ζυμώσαμε το αρχικό γράμμα από το όνομά μας!














   Στη συνέχεια ήρθε η κυρία γραμμούλα και μας μίλησε για το γράμμα "Σ σ ς". Το είδαμε, το φωνάξαμε, το γράψαμε και μάθαμε και το ποίημά του: 
"Ένα σποράκι,
μα ποιο σποράκι;
Ένα σποράκι,
που θα γίνει ένα δεντράκι"


   Τέλος διασκεδάσαμε χορεύοντας και τραγουδώντας με το τραγούδι "Το χοντρό μπιζέλι"



Γεια σας!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου