Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Ο κύκλος του νερού

Ο κύκλος του νερού
   Στο νηπιαγωγείο μας και αυτή την εβδομάδα είχαμε επισκέψεις! Ήρθε ο κύριος Σοφούλης αλλά όχι μόνος του, μαζί του έφερε και την κυρία σταγονούλα! Η κυρία σταγονούλα ήταν πολύ κουρασμένη και δεν μπορούσε να μείνε για πολύ κοντά μας γιατί την περίμενε το νερό! Μας είπε ότι το ταξίδι της ξεκίνησε από την θάλασσα οπού βρισκόταν,  την ζέστανε ο καυτός ήλιος και την έκανε υδρατμό με αποτέλεσμα να γίνει πολύ ελαφριά και να ανεβεί ψηλά στον ουρανό! Εκεί συνάντησε και άλλες σταγονούλες με τις οποίες αγκαλιάστηκε σφιχτά και δημιούργησαν ένα γκρίζο συννεφάκι. Το γκρίζο συννεφάκι το φύσηξε ο αέρας και το πήγε ψηλά στην κορυφή ενός βουνού, όμως στο συννεφάκι είχαν μαζευτεί τόσες πολλές σταγονούλες που δεν άντεχαν άλλο έτσι σιγά, σιγά άρχισαν να πέφτουν σαν βροχή. Η βροχή κύλισε στο βουνό, πέρασε το δάσος, μπήκε στο ποταμάκι, το ποταμάκι πέρασε από χωριά, έφτασε στην πόλη μας και ήρθε μέσα στο νηπιαγωγείο μας. Όση ώρα έμεινε κοντά μας μας μίλησε για πολλά πράγματα όμως δεν μπορούσε να μείνε για πολύ, μας κράτησε λίγη συντροφιά και αμέσως μετά μπήκε στο υπόγειο ρεύμα που θα την οδηγούσε και πάλι στην ανοιχτή θάλασσα από όπου προήλθε!


   Ενθουσιασμένοι από την ιστορία της κυρίας Σταγονούλας για τον κύκλο του νερού βρήκαμε πολλά βιβλία γι' αυτό και φτιάξαμε τον κύκλο του νερού σε ομαδική εργασία αλλά και τον ζωγραφίσαμε ατομικά!




   Στη συνέχεια μάθαμε το ποίημα "Το ποταμάκι"του Ζαχαρία Παπαντωνίου το παίξαμε θεατρικό σε διαλογική μορφή και γράψαμε και τις λέξεις ποταμάκι, βουνό σύννεφο, μπόρα και γιαλός. Και το ποίημα "Τα πρωτοβρόχια" και το εικονογραφίσαμε.








   Έπειτα θελήσαμε να γίνουμε "επιστήμονες" και να μελετήσουμε το νερό και τις ιδιότητές του! Είδαμε ότι το νερό είναι άχρωμο, άοσμο, άγευστο και υγρό και γι'αυτό δεν έχει σχήμα! Ενώ στη συνέχεια μελετήσαμε ποια αντικείμενα βυθίζονται στο νερό και πια όχι! Κάναμε υποθέσεις πριν το πείραμα για το ποία ίσως να βυθίζονται και ποια όχι και στη συνέχεια πραγματοποιήσαμε το πείραμα και είδαμε ότι το κέρμα και η ξύστρα βυθίζονται, ενώ ο φελλός, το σφουγγάρι και το κερί ρεσό δεν βυθίζονται!












   


   Στη συνέχεια αναζητήσαμε στη μηχανή αναζήτησης της Google και είδαμε πίνακες ζωγράφων και φωτογραφίες με θέμα την ομπρέλα και τη βροχή και θελήσαμε κι εμείς να φτιάξουμε τα δικά μας. Αφού τα κόψαμε τα χρωματίσαμε με κηρομπογιές και από πάνω με μαύρη τέμπερα, την οποία ξύσαμε και εμφανίστηκε το χρώμα.






   Όμως δεν μείναμε σε αυτά, διαβάσαμε το βιβλίο "Ο Έλμερ και το ουράνιο τόξο" το οποίο μας άρεσε πολύ και θελήσαμε να φτιάξουμε και εμείς το δικό μας ουράνιο τόξο με νερομπογιές. Το ζωγραφίσαμε και  μετρήσαμε πως αποτελείται από "7" χρώματα!

   Έπειτα ακούσαμε τους φυσικούς ήχους που κάνει το νερό και η βροχή. Ακούσαμε το νερό πως ακούγεται όταν τρέχει από την βρύση, όταν στάζει, όταν ψιχαλίζει, όταν βρέχει δυνατά κ.α. Και προσπαθήσαμε να τους αναπαράγουμε με το σώμα μας! Ενώ τέλος δημιουργήσαμε τον κύκλο του νερού με πανιά και άλλα υλικά και τον βιώσαμε στην τάξη μας!











 Για να σας αποχαιρετίσουμε σας βάζουμε το τραγούδι "Το σύννεφο έφερε βροχή" το οποίο το ακούσαμε και μας άρεσε πολύ!














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου