Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ- ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΣΤΟ ΚΛΑΣΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Ο νέος χρόνος έφτασε! Τον υποδεχτήκαμε κόβοντας τη βασιλόπιτα μας.


Επισκεφτήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, όπου ο αρχαιολόγος κος Ζαχαρίας Αλετράς μας ξενάγησε στη μινωική Κρήτη, μας έδειξε πώς ήταν τα μινωικά σπίτια και τι έτρωγαν οι Μινωίτες. Είδαμε τις υπέροχες τοιχογραφίες και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που υπάρχουν στο Μουσείο.






Μάθαμε για τα μέσα μεταφοράς αλλά και για τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας. Μας επισκέφτηκε ο αρχιφύλακας κος. Γιώργος και μας έδωσε συμβουλές για την ασφάλειά μας όταν κυκλοφορούμε στο δρόμο, είτε πεζοί είτε με κάποιο όχημα.



Τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας τους αποτυπώσαμε στο χαρτί δουλεύοντας σε μικρές ομάδες.



Τον Φεβρουάριο ασχοληθήκαμε με τις φυλές της γης. Μάθαμε για τους Ινδιάνους, τους Κινέζους τους Άραβες, τους Εσκιμώους, τις φυλές της Αφρικής. Μιλήσαμε για τα ρούχα, τη διατροφή, τον πολιτισμό τους και φυσικά για το μέρος που ζουν. Έτσι ανακαλύψαμε τις ηπείρους, μάθαμε να τις βρίσκουμε στο χάρτη και τις ομοιότητες και διαφορές που έχουν μεταξύ τους.  Δουλεύοντας σε μικρές ομάδες, αλλά και όλοι μαζί φτιάξαμε μια αφίσα για να δείξουμε πόσο διαφορετικές αλλά και πόσο όμοιες είναι όλες οι φυλές.
Φτιάξαμε και ένα κινέζικο δράκο.
Την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018 επισκεφτήκαμε το Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου για να παρακολουθήσουμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Μοντέρνα Τέχνη". Πήγαμε  στην αίθουσα στην οποία πραγματοποιείται η έκθεση του Γιάννη Σπυρόπουλου, ενός από τους σημαντικότερους αφαιρετικούς Έλληνες ζωγράφους του 20ου αιώνα, με έργα από την συλλογή του Ζαχαρία Πορταλάκη. Με τη βοήθεια της μουσειοπαιδαγωγού τα παιδιά παρατήρησαν τους πίνακες, ζωγράφισαν τους δικούς τους πίνακες, προσέγγισαν κι άλλους ζωγράφους σύγχρονης Τέχνης και έμαθαν την τέχνη του κολάζ έχοντας σαν πρότυπα πίνακες του Καντίνσκι και του Ματίς.





Στις 14 Φεβρουαρίου φτιάξαμε καρδούλες για να τις χαρίσουμε σε όποιον αγαπάμε.


Την τελευταία Παρασκευή της Απόκριας κάναμε πάρτι στο σχολείο. Τα παιδιά  ντυμένα  με τις αποκριάτικες στολές τους έπαιξαν παιχνίδια με μπαλόνια, παπούτσια  και καραμέλες και χόρεψαν παρέα με τα παιδιά και τις νηπιαγωγούς του ολοήμερου τμήματος.






    
Ήρθε η Σαρακοστή και φτιάξαμε χαρταετούς για να την υποδεχτούμε. Μάθαμε ποια φαγητά είναι νηστίσιμα και ποια όχι. Παίξαμε παιχνίδια ( ιδέες από την Τάνια Μάνεση) με τα φαγητά και το όνομα της Σαρακοστής. Φτιάξαμε μια μεγάλη κυρά Σαρακοστή για την τάξη και μικρές για το σπίτι, για να μετράμε τις ημέρες μέχρι το Πάσχα.





Αλλά δεν ξεχάσαμε και τη νυφούλα του χειμώνα. Με αφορμή ένα κλαδί αμυγδαλιάς που ήρθε στολισμένο με λουλούδια στην τάξη μας, μάθαμε το μύθο του Δημοφώντα και της Φυλλίς, φτιάξαμε τις δικές μας αμυγδαλιές, προσπαθήσαμε να αντιγράψουμε ένα πίνακα του Βαν Γκόγκ και φτιάξαμε λαχταριστά αμυγδαλωτά. Έτσι γευστικά αποχαιρετίσαμε το χειμώνα!








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου