Δευτέρα 1 Μαΐου 2023

Απρίλιος στο 3ο Τμήμα

 Απρίλιος


    Στις 2 Απριλίου γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου φιλοξενώντας δύο συγγραφείς, την Κυρία Νίκη Δεληκανάκη και την κυρία Ελένη Γαρυφαλάκη.

    Η κυρία Δεληκανάκη μας παρουσίασε τα βιβλία της, μας είπε από που εμπνέεται και μας παρουσίασε του εικαστικούς που έδωσαν τους πίνακες τους στο βιβλίο της "Περιπέτεια στη σχηματοχώρα". Τέλος φορέσαμε τον μαγικό μανδύα και είπαμε τα μαγικά λόγια "Α, Β, Γ, Δ ντουλάπα άνοιξε την πόρτα και φέρτα!" για να βρούμε τα σωστά σχήματα για κάθε πίνακα! Μας παρουσίασε ένα Γαλλικό, ένα Αμερικάνικο και ένα Ρώσικο παραμύθι. Γνωρίσαμε τα παραμύθια που έχει γράψει η ίδια καθώς και το καινούριο παραμύθι της "Πάρτι στο βυθό της πέρα πέρα παραλίας", το οποίο θα κυκλοφορήσει τον Μάιο και έχει ήδη βραβευθεί από την Unesco. Τέλος, μας δώρισε τέσσερα από τα πολυμεσικά έργα της "Αισθήσεων Περιπλάνηση στα Μονοπάτια της Κνωσού", για να τα προσφέρουμε στις χώρες εταίρους από το πρόγραμμα Erasmus+. Την ευχαριστούμε πολύ για το όμορφο ταξίδι!

    Με την κυρία Ελένη Γαρυφαλάκη είδαμε τα τρία βιβλία που έχει γράψει "Πολλαπλή Νοημοσύνη", "Χαρισματική εκπαίδευση" και "Smart Babies" τα οποία έχει δωρίσει στο νηπιαγωγείο μας, επίσης είπε πως έχει γράψει και αμέτρητες ιστορίες για παιδιά!!!! Συζήτησε με τους μαθητές για το πως εμπνέεται, πως γράφει και όλα τα στάδια που περνάει μια ιδέα του συγγραφέα μέχρι να γίνει ένα βιβλίο στα χέρια μας! Μας διάβασε παραμύθια, από την αγαπημένη της συγγραφέα  Julia Donaldson και βοήθησε τους μικρούς μας μαθητές να γίνουν βιβλιοδέτες και να δημιουργήσουν μόνοι τους το πρώτο τους βιβλίο!!! Την ευχαριστούμε πάρα πολύ για την άμεση ανταπόκριση και την ακούραστη συμμετοχή της σε δράσεις με τα παιδιά, αλλά και τις νηπιαγωγούς του σχολείου μας!!!
























    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου μάθαμε το γράμμα Ββ και το αναζητήσαμε στα βιβλία μας! 



    Ακόμη, έχοντας ήδη ξεκινήσει από τα τέλη του προηγούμενου μήνα να μιλάμε για το Πάσχα, συνεχίσαμε και τον μήνα αυτόν να μιλάμε για τη μεγάλη αυτή γιορτή. Μέσα από τα βιβλία και εκπαιδευτικά βίντεο γνωρίσαμε τι γιορτάζουμε το Πάσχα, μάθαμε για θαύματα που έκανε ο Ιησούς Χριστός, για τα πάθη που πέρασε, για την Ανάστασή Του και γνωρίσαμε τα έθιμα της γιορτής αυτής. Επίσης, στο πλαίσιο της ενασχόλησής μας με τη θεματική ενότητα αυτή του Πάσχα, κάναμε πασχαλινές κατασκευές όπως κάρτες, διακοσμήσαμε χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά μας, πινέλα καθώς και τις τέμπερες τα πασχαλινά αυγά μας κτλ.. Παίξαμε πασχαλινά μαθηματικά παιχνίδια όπως παιχνίδια απαρίθμησης πασχαλινών αυγών, λαγών κτλ.. Εκτός από τα έθιμα του Πάσχα στην Ελλάδα, είδαμε και έθιμα του Πάσχα στον κόσμο, όπως το πασχαλινό δέντρο ή αυγόδεντρο στη Γερμανία και στην Αυστρία, στις οποίες χώρες συνηθίζουν να στολίζουν τα κλαδιά δέντρων με πασχαλινά αυγά, να τα κρεμούν δηλαδή πάνω τους. Με αφορμή το έθιμο αυτό φτιάξαμε πολύχρωμα πασχαλινά αυγά ως στολίδια και προγραμματίσαμε την μελισσούλα Beebot για να συναντήσει έντομα και πασχαλινά αυγά. Τέλος την τελευταία ημέρα πριν τις γιορτές του Πάσχα γλεντήσαμε χορεύοντας στην αυλή και παίξαμε κυνήγι του χαμένου "Αυγού".


















































    Στις 5 Απριλίου πήγαμε εκδρομή στο Λογάρι στο χωριό Καταλαγάρι. Πήγαμε στην αυλή του Αγίου Γεώργιου και παρακολουθήσαμε το παραμύθι «Το χαρούμενο Λιβάδι» από την παιδαγωγό Ε. Ορφανουδάκη. Το δραματοποιήσαμε και μεταμορφωθήκαμε σε μαργαρίτες και παπαρούνες. Στην συνέχεια πήγαμε στο λιβάδι βρήκαμε πανέμορφα λουλούδια για το φυτολόγιό μας από ανακυκλώσιμα υλικά, χαλαρώσαμε στο γρασίδι, σκαρφαλώσαμε σε ελιές και χαρήκαμε την λιακάδα στην εξοχή!




























 
   Ένα πρωινό ενώ τα παιδιά έπαιζαν ελεύθερα στις γωνιές (κέντρα δραστηριοτήτων) της τάξης προέκυψε αυθόρμητα ένα υπέροχο αισθητηριακό παιχνίδι (messy play). Τα παιδιά έριξαν στο πάτωμα διάφορα υλικά και παιχνίδια από κάθε γωνιά της τάξης για να κατασκευάσουν μια πόλη. Δημιούργησαν σχέδια σαν σωστοί μηχανικοί, άρχισαν την κατασκευή συνεργαζόμενοι τοποθετώντας διάφορα υλικά, ενώ τέλος απαγόρευσαν την είσοδο στην τάξη μας γιατί είχε στηθεί ένα απέραντο εργοτάξιο για να μην υπάρξει κίνδυνος τραυματισμού!  










    Μετά τις διακοπές του Πάσχα επιστρέψαμε με όρεξη και μοιραστήκαμε τα νέα και τις εμπειρίες μας. Στη συνέχεια, μιλήσαμε για τα λουλούδια. Γνωρίσαμε διάφορα λουλούδια, όπως μαργαρίτες, παπαρούνες, τριαντάφυλλα, τουλίπες, γαρύφαλλα, βιολέτες κτλ.. Παρατηρήσαμε τα χρώματά τους, τα περιγράψαμε. Διαβάσαμε παραμύθια, διαβάσαμε ποιήματα και τραγουδήσαμε τραγούδια που μιλούν για λουλούδια. Ζωγραφίσαμε λουλούδια, τα κόψαμε και τα κολλήσαμε, δημιουργώντας ένα κολάζ με διάφορα λουλούδια. Επίσης, παρατηρήσαμε έναν πίνακα ζωγραφικής, ο οποίος απεικόνιζε ένα χωράφι με παπαρούνες, και προσπαθήσαμε να τον ζωγραφίσουμε κι εμείς σαν σωστοί ζωγράφοι. 



























 



Ραντεβού τον επόμενο μήνα!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου