Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Μάιος στο 3ο τμήμα

Μάιος

Oriental Poppies,  Georgia O'Keeffe, 1928


    Τις πρώτες ημέρες του Μαΐου μιλήσαμε για τα λουλούδια και βγήκαμε στην αυλή για να γιορτάσουμε την Πρωτομαγιά, κόβοντας μαργαρίτες, για να φτιάξουμε τα δικά μας στεφανάκια, με τα χεράκια μας! Ευχαριστούμε πολύ και την φίλη μας Γιασμίν και την οικογένειά της που μας έφτιαξε ένα στεφάνι με λουλούδια του αγρού και το στολίσαμε στην πόρτα της τάξης μας!
























    Στη συνέχεια, υλοποιήσαμε το Εργαστήριο Δεξιοτήτων "Μεσόγειος, η θάλασσα που ενώνει πολιτισμούς". Στο πλαίσιο του εργαστηρίου αυτού, γνωρίσαμε τη Μεσόγειο Θάλασσα, τη μεγάλη αυτή θάλασσα που βρέχει την Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική. Μάθαμε για χώρες που βρέχει όπως την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Αίγυπτο. Ταξιδέψαμε στη Μεσόγειο Θάλασσα μέσω εικόνων και βίντεο. Ακόμη, γνωρίσαμε κάποια από τα μνημεία των χωρών της Μεσογείου, όπως την Κνωσό και τον Παρθενώνα που βρίσκονται στην Ελλάδα, τον Πύργο του Άιφελ που βρίσκεται στη Γαλλία, το Κολοσσαίο που βρίσκεται στην Ιταλία και τις Πυραμίδες της Αιγύπτου. Είδαμε πως η ατμοσφαιρική ρύπανση καταστρέφει αυτά τα μνημεία και με ποιό τρόπο τα προστατεύουν! Μας επισκέφθηκε η κυρία Τερέζα, μαμά του Αχιλλέα, η οποία μας μίλησε για την χώρα της την Γαλλία, μας έδειξε πλούσιο φωτογραφικό υλικό και χορέψαμε ένα γαλλικό τραγούδι. Στην συνέχεια δημιουργήσαμε ένα σουπλά με την Μεσόγειο θάλασσα και τα μνημεία της και ζωγραφίσαμε τον Πύργο του Άιφελ με την τεχνική του Πουαντιγισμού. Τέλος εργαστήκαμε σε ομάδες των τριών και σχεδιάσαμε την διαδρομή, δημιουργήσαμε τον αλγόριθμο και προγραμματίσαμε το ρομπότ μας για να συναντήσει και να ενώσει την κάθε χώρα της Μεσογείου με το σωστό ιστορικό μνημείο.





























  Την δεύτερη Κυριακή του Μαϊου γιορτάσαμε την Μητέρα! Είπαμε για τη γιορτή της μητέρας, μιλήσαμε για τις μαμάδες μας και τις περιγράψαμε. Συζητήσαμε για το τι τι κάνει η μαμά μας για μας και τι μας αρέσει να κάνουμε μαζί της. Διαβάσαμε παραμύθια σχετικά με τη μαμά και ακούσαμε σχετικά τραγούδια. Διαβάσαμε το ποίημα Ζωγραφίζω τη μαμά της Ιωάννας Κυρίτση-Τζιώτη, το επεξεργαστήκαμε και με αφορμή αυτό ζωγραφίσαμε τη δική μας μαμά. Σαν μικροί επιστήμονες φτιάξαμε ένα μπρελόκ για τη μαμά μας, το ζωγραφίσαμε με ειδικό χαρτί shrink paper το οποίο ψήσαμε και παρατηρήσαμε πως συρρικνώθηκε! Ενώ της γράψαμε ένα κρυφό μήνυμα το οποίο καλύψαμε με ειδικό υλικό και για να αποκαλυφθεί θα έπρεπε να το ξύσει η Μαμα μας!




















    Ακόμη, τον μήνα αυτόν γνωρίσαμε έντομα που ξυπνούν αυτήν την εποχή της Άνοιξης, όπως την πεταλούδα, τη σφήκα, τη μέλισσα, την πασχαλίτσα κ.ά.. Τα είδαμε μέσω εικόνων και εκπαιδευτικών βίντεο. Διαβάσαμε πολλά παραμύθια όπως "Νάντια η κάμπια", "Λίτσα η πασχαλίτσα", «Μέλισσες», "Μέλισσα και πεταλούδα", "Μια κάμπια πολύ πεινασμένη" κ.α.. Διακρίναμε και ομαδοποιήσαμε τα έντομα σε ωφέλημα, βλαβερά, έντομα που περπατούν, έντομα που πηδούν και έντομα που πετούν. Αναγνωρίσαμε διάφορα έντομα και μάθαμε διάφορες πληροφορίες σχετικά με αυτά. Συντροφιά με τα παιδιά από το 4ο τμήμα διαβάσαμε στην αυλή μας την εγκυκλοπαίδεια «μέλισσες» και παίξαμε το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού… τα παιδιά αναζήτησαν λέξεις και συλλαβές από την λέξη «μέλισσα» και συνεργάστηκαν σε ομάδες για να συνθέσουν την λέξη! Όλα τα παιδιά μαζί υποδεχθήκαμε τον κύριο Νίκο μπαμπά της Νίκης από το 4ο τμήμα που είναι μελισσοκόμος, μας εξήγησε ποια είναι η δουλεία του, απάντησε στις ερωτήσεις μας και μας έφερε στολές μελισσοκόμου, μια Κυψέλη και μέλι για να δοκιμάσουμε! Την ώρα του διαλείμματος βρήκαμε μια νεκρή μέλισσα την πήραμε προσεκτικά στην τάξη και αρπάξαμε την ευκαιρία να την παρατηρήσουμε από κοντά με τον μεγεθυντικό φακό μας, σαν μικροί επιστήμονες. Κατασκευάσαμε πολύχρωμες πεταλούδες, μία κερήθρα με αποτύπωμα από φυσαλίδες και την Βασίλισσά της. Τέλος μάθαμε το γράμμα Ζζ από τα ζουζούνια.































    Με αφορμή τις εκλογές που πραγματοποιούνται στην χώρα μας θελήσαμε κι εμείς να βγάλουμε τους δικούς μας εκπροσώπους! Αρχικά διαβάσαμε τα παραμύθια «Στο δάσος» και «Ενωμένοι μπορούμε, Διαλεκτούλα μία άξια Κατσικούλα». Ενώ πραγματοποιήσαμε τις δικές εκλογές όπου τα παιδιά με τις ταυτότητές τους προσήλθαν στην κάλπη και επέλεξαν το δικό τους εκπρόσωπο!
 












    Την Πέμπτη 18 Μαίου, μας επισκέφθηκε στο νηπιαγωγείο μας ο κύριος Παναγιώτης Παντζέκος φυσικός και μέλος του Συλλόγου φίλων αστρονομίας Κρήτης. Μας ταξίδεψε έξω από την γη, μπήκαμε σε διαστημόπλοιο και συναντήσαμε όλους τους πλανήτες. Τέλος με το τηλεσκόπιό του καταφέραμε να δούμε τον ήλιο και να παρατηρήσουμε τις μαύρες κηλίδες  του. Μελετήσαμε στην αυλή μας, το υπέροχο silent book «εκδρομή στο φεγγάρι». Ενώ ανανεώσαμε το ραντεβού μας για κάποιο βράδυ στην αυλή του σχολείου μας, για να δούμε την Σελήνη, πλανήτες και αστερισμούς.























    Στις 24 Μαίου τα παιδιά του Νηπιαγωγείου μας, μαζί με τα παιδιά του 37ου Δημοτικού Σχολείου, παρακολούθησαν την Φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου. Τους παρουσίασαν όλα τα μουσικά όργανα (έγχορδα, πνευστά και κρουστά) και τους έπαιξαν πολλά αγαπημένα τραγούδια! Το ευχαριστηθήκαμε πολύ, μικροί και μεγάλοι και τους ευχαριστούμε πολύ!








    Ένα ηλιόλουστο πρωινό αποφασίσαμε να παίξουμε με τα παιδιά αισθητηριακά παιχνίδια στην αυλή μας! Οι μικροί μαθητές μας απόλαυσαν το messy play
    Για να προάγουμε την εμπιστοσύνη και το νοιάξιμο καθίσαμε όλοι μαζί σε κύκλο ακούγαμε απαλή μουσική και κάναμε «μάθημα επαφής και ευημερίας»! Το κάθε παιδί ακουμπούσε στην πλάτη το παιδί που κάθονταν μπροστά του στον κύκλο και έκανε κυκλικές και γραμμικές κινήσεις ανάλογα με το πόσο άνετα ένιωθε το κάθε παιδί! Μέσα από αυτή την δραστηριότητα τα παιδιά συνδέθηκαν, χαλάρωσαν, επικοινώνησαν και αυξήθηκε η γενική ευημερία της τάξης! Σαν επέκταση της συγκεκριμένης δραστηριότητας τα παιδιά ζωγράφισαν ο ένας στην πλάτη του άλλου!













    Αποχαιρετίσαμε τον Μάιο, με την επίσκεψη των νηπίων μας στο Δημοτικό Σχολείο στα πλαίσια της δράσης «Ομαλή μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο». Πήγαμε στο 37ο Δημοτικό Σχολείο όπου μας καλωσόρισε η διευθύντρια Κα. Μαρία Γάσπαρη και μας ξενάγησε στους χώρους του. Επισκεφθήκατε την τάξη της πρώτης Δημοτικού όπου με χαρά μας υποδέχθηκαν οι γλυκύτατες δασκάλες της και παρακολουθήσαμε μαζί με τα παιδιά γλώσσα, γυμναστική, θεατρικό παιχνίδι και εικαστικά! Στο διάλειμμα, ψωνίσαμε από το κυλικείο και παίξαμε με τα παιδιά στην αυλή! Την επόμενη ημέρα μας επισκέφθηκαν τα παιδιά της Πέμπτης Δημοτικού με την δασκάλα τους Αναστασία Φουλίδου. Πραγματοποίησαν δραστηριότητες στα παιδιά για το καλοκαίρι, που είχαν οργανώσει τα ίδια! Έφτιαξαν καλοκαιρινές ιστορίες, μας μίλησαν για τα φρούτα του καλοκαιριού, για τα ρούχα του καλοκαιριού και παίξαμε όμορφα παιχνίδια γνωριμίας και συνεργασίας! Μας έκαναν δώρο τις ιστορίες που τα ίδια έγραψαν για την βιβλιοθήκη της τάξης μας και καλοκαιρινές κάρτες, ενώ τα δικά μας παιδιά τους έκαναν δώρο καλοκαιρινές ζωγραφιές! Ήταν δύο υπέροχες ημέρες που έκλεισαν ανανεώνοντας το ραντεβού μας για τον Σεπτέμβριο!!!










    Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τον Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του νηπιαγωγείου μας, που με προσωπική δουλειά και κόπο τοποθέτησαν στην αυλή μας σκίαστρα για να μπορούμε να χαιρόμαστε περισσότερο το παιχνίδι μας έξω τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες! Καθώς επίσης και για την αποθήκη που τοποθετήθηκε, με την πολύτιμη βοήθεια του κυρίου Καμπουράκη.

Ραντεβού, με τα τελευταία μας νέα, τον Ιούνιο!!!











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου