Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

Μάιος στο 4ο τμήμα



Ο πιο λουλουδένιος μήνας του χρόνου ήρθε κι εμείς τον υποδεχτήκαμε όπως του αξίζει!! Ζωγραφίσαμε με τέμπερα σε χαρτί τα στεφάνια της Πρωτομαγιάς και συνθέσαμε με αληθινά λουλουδάκια ένα μυρωδάτο στεφάνι για να στολίσουμε την τάξη μας.

Αγκαλιαστήκαμε και φορέσαμε το ατομικό χάρτινο στεφάνι που φτιάξαμε με τα χεράκια μας! Επίσης, η φίλη μας Ιωάννα μας έφερε ένα μάτσο ευωδιαστά λουλούδια που μάζεψε με τη μαμά της και την ευχαριστούμε πολύ!!

































                                       



Κάναμε ένα ταξίδι μελετώντας τους πίνακες του Βαν Γκονγκ και επιλέξαμε τον πίνακα "Ηλιοτρόπια", για να τον αναδημιουργήσουμε όπως εμείς θέλουμε! 








Στη συνέχεια, υλοποιήσαμε το Εργαστήριο Δεξιοτήτων "Μεσόγειος: η θάλασσα που ενώνει πολιτισμούς". Στα πλαίσια του εργαστηρίου, εντοπίσαμε στο χάρτη τη Μεσόγειο Θάλασσα και αντιληφθήκαμε ότι αποτελεί σημείο συνάντησης για την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία. Πιο ειδικά,  ταξιδέψαμε σε κάποιες από τις χώρες που βρέχει, όπως τη Γαλλία, την Ιταλία, την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Ισπανία και έτσι γνωρίσαμε σημαντικά μνημεία της κάθε χώρας, αλλά και κάποια από τα ήθη και έθιμα των κατοίκων τους. Παίξαμε θεατρικό παιχνίδι και γίναμε οι ίδιοι η θάλασσα και οι μορφές που παίρνει ανάλογα τον καιρό! Η μαμά του φίλου μας Αχιλλέα από το τμήμα 5, κ. Τερέζα, μας επισκέφτηκε και μοιράστηκε μαζί μας ενδιαφέρουσες πληροφορίες και όμορφες εικόνες από το Παρίσι και τον Πύργο του Άιφελ! Την ευχαριστούμε πολύ!!!


































Κατασκευάσαμε χάρτες της Μεσόγειου θάλασσας ως σουπλά, ώστε να παρατηρούμε όσα μάθαμε όποτε θέλουμε και φτιάξαμε καράβια που ταξιδεύουν στη Μεσόγειο με τον δικό μας μοναδικό τρόπο!












Ο Μάιος μας έφερε τη γιορτή της μητέρας και την ευκαιρία να μιλήσουμε για όλα όσα μας αρέσει να κάνουμε με τη μαμά μας και για το πόσο πολύ την αγαπάμε. Μέσα από πίνακες, παραμύθια και βιβλία με αυτοτελείς ιστορίες αισθανθήκαμε το σπουδαίο ρόλο που έχει μία μαμά στη ζωή του παιδιού της. Ζωγραφίσαμε με πολύ όρεξη το πορτρέτο των μαμάδων μας και φτιάξαμε δώρο μπρελόκ με shrink paper, ένα υλικό που όταν ψηθεί συρρικνώνεται, ενώ κατασκευάσαμε κάρτα με ένα υπέροχο κρυφό μήνυμα αγάπης! Η μαμά της φίλης μας Ιωάννας, κ. Ελευθερία, ήρθε στην τάξη μας και μας διάβασε το συγκινητικό παραμύθι "Μία μέρα" της Α. McGhee που άγγιξε τις ψυχές μας! Στο τέλος μας κέρασε και ένα γλυκάκι για το σπίτι! Την ευχαριστούμε πολύ!!

























































Τα έντομα άρχισαν να ζουζουνίζουν στην αυλή μας και οι αράχνες να επισκέπτονται την τάξη μας κι έτσι αποφασίσαμε να τα μελετήσουμε! Γίναμε αράχνες-υφάντρες και φτιάξαμε τον δικό μας ιστό αλλά και ένα παιχνίδι που παίζουμε τραγουδώντας το τραγούδι "Η μικρή αράχνη" ! Γνωρίσαμε, όμως και κάποια από τα υπόλοιπα έντομα που ξυπνούν αυτή την εποχή, όπως την πεταλούδα, τη μέλισσα, τη σφήκα κ.α. Μέσα από βιβλία και εκπαιδευτικό υλικό αποκτήσαμε νέες γνώσεις για το θέμα, το όποιο μάς άρεσε πολύ και μας βοήθησε να  ομαδοποιήσουμε τα έντομα σε βλαβερά και ωφέλιμα! Με το μεγεθυντικό μας φακό, παρατηρούσαμε πολύ προσεκτικά όσα εντομάκια βρίσκαμε πεσμένα στην αυλή μας. Την Τρίτη 30 Μάϊου μας επισκέφθηκε ο μπαμπάς τη φίλης μας Νίκης, κ. Νίκος, που είναι μελισσοκόμος και μας μίλησε για το επάγγελμά του και τη θαυμαστή κοινωνία των μελισσών. Στο τέλος μας άφησε τις στολές, την κυψέλη και το καπνιστήρι για να μεταμορφωθούμε σε μικρούς μελισσοκόμους μαζί με ένα βαζάκι μέλι παραγωγής του. Τον ευχαριστούμε πάρα πολύ!!! Ακόμη παίξαμε γλωσσικά και μαθηματικά παιχνίδια.





















































Την Πέμπτη 18 Μάϊου, επισκέφτηκε το σχολείο μας ο κ. Παναγιώτης Παντζέκος, φυσικός και μέλος του Συλλόγου Φίλων Αστρονομίας Κρήτης. Μαζί του ταξιδέψαμε στο απέραντο διάστημα, θυμηθήκαμε όλα όσα είχαμε μάθει τον Ιανουάριο και εμπλουτίσαμε τις γνώσεις μας για το θέμα. Η ηλιόλουστη μέρα, μας επέτρεψε να δούμε τον ήλιο μέσα από το επαγγελματικό τηλεσκόπιο του κ. Παντζέκου και να  παρατηρήσουμε κάποια σκοτεινά στίγματα πάνω στην επιφάνειά του. Τον ευχαριστούμε πολύ!! 
Έπειτα, "διαβάσαμε"  το υπέροχο βιβλίο "Εκδρομή στο φεγγάρί" του J. Hare, που στην πραγματικότητα δεν έχει λόγια και από αυτό εμπνευστήκαμε να εργαστούμε σε ομάδες και να αποτυπώσουμε τη δική μας εκδρομή στη Σελήνη. 



















Στα πλαίσια της συνεργασίας μας με το 37ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, παρακολουθήσαμε όλοι μαζί τη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Ηρακλείου, αφού πρώτα ο μαέστρος με τους μουσικούς παρουσίασαν σε όλους εμάς τα έγχορδα, κρουστά και πνευστά τους όργανα. Τους ευχαριστούμε πολύ, ήταν μία ανεπανάληπτη εμπειρία!!












Αυτό το μήνα μας επισκέφτηκε και η μαμά της φίλης μας Κωνσταντίνας, κ. Κατερίνα, η οποία μας διάβασε δύο αγαπημένα παραμύθια της Κωνσταντίνας, Ένα από αυτά ήταν το "Θα σ'αγαπώ ό, τι κι αν γίνει" της D. Gliori. Το γνωρίζαμε και το έχουμε εξίσου αγαπήσει, κυρίως γιατί μας θυμίζει την άνευ όρων αγάπη των γονιών προς τα παιδιά τους και την ασφάλεια που χρειάζονται τα παιδιά για βγάλουν τον εαυτό τους προς τα έξω. Στο τέλος η κ. Κατερίνα μας κέρασε και μία λιχουδιά! Την ευχαριστούμε πολύ!!









Το Μάιο είχαμε την ευκαιρία να παίξουμε αισθητηριακά παιχνίδια στην αυλή του σχολείου μας, να πειραματιστούμε και να αναμείξουμε υλικά όπως νερό, χώμα, λουλούδια, φύλλα, πηλό και άμμο. Το αποτέλεσμα ήταν λασπότουρτες, μενταγιόν με μαργαρίτες και ανακάλυψη κρυμμένων "θησαυρών" στην άμμο.













Φυσικά, δεν γίνεται να ξεχάσουμε τη μέρα που η φίλη μας Άννα έφερε στο σχολείο ένα βιβλίο με πολλά πειράματα που κάποιος μπορεί να κάνει στο σπίτι με απλά υλικά. Από εκεί, λοιπόν, πραγματοποιήσαμε το πείραμα του "Ισορροπύργου", στο οποίο εξασκήσαμε τη λεπτή κινητικότητα, τη φαντασία και τις αρχιτεκτονικές μας ικανότητες. Χρειάστηκε να συνεργαστούμε μεταξύ μας, για να φτιάξουμε ένα πύργο από σύρματα πίπας περασμένα σε καλαμάκια και κολλημένα μεταξύ τους με σελοτέιπ. Αφού τελειώσαμε με το χτίσιμο, έμενε να δοκιμάσουμε τι μπορεί να ισορροπήσει πάνω στον πύργο και τι όχι. Ε, κάθε φορά που κάτι ισορροπούσε ξεσπούσαμε σε χειροκροτήματα και ζητωκραυγές, ενώ αν κάτι έπεφτε ενθαρρύναμε τους φίλους μας να προσπαθήσουν πάλι με άλλο υλικό ή συζητούσαμε τους λόγους που έπεσε. 


                                     



























Η ομάδα μας πετάει και αυτό το μήνα περάσαμε υπέροχα!
Μείνετε συντονισμένοι, τελευταίο ραντεβού για φέτος τον Ιούνιο!!!









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου