Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Νοέμβριος

 Νοέμβριος

"Ο Νέμβρης στη γωνιά
ψήνει κάστανα ζεστά"
    Ο τρίτος και τελευταίος μήνας του Φθινοπώρου, ο Νοέμβριος, έφτασε πολύ γρήγορα στο νηπιαγωγείο μας! Τις πρώτες μέρες του θελήσαμε να αρχίσουμε στο νηπιαγωγείο μας την Δανειστική Βιβλιοθήκη. Κάθε παρασκευή θα διαλέγουμε ένα από τα παραμύθια του νηπιαγωγείου μας, θα το δανειζόμαστε για το σαββατοκύριακο στο σπίτι και την Δευτέρα αφού το έχουμε διαβάσει και έχουμε ζωγραφίσει τι μας άρεσε το επιστρέφουμε στο νηπιαγωγείο μας.







  
   Στην συνέχεια πιάσαμε δουλειά... μιλήσαμε για την εποχή που οι γεωργοί έχουν πολλή δουλειά γιατί πρέπει να οργώσουν τα χωράφια τους και να σπείρουν τους καρπούς τους... έτσι μεταμορφωθήκαμε σε μικρούς γεωργούς. Φυτέψαμε καρπούς σε γλαστράκια στα οποία βάλαμε και σκιάχτρο για να τα προστατέψουμε από τα πουλιά, και φυτέψαμε και τα παρτέρια στην αυλή μας! Μάθαμε για τα δέντρα και τα φυτά και τον κόπο που πρέπει να κάνουμε για να πάρουμε τα φρούτα και τα λαχανικά.






























         Όμως δεν μείναμε εκεί αφού μάθαμε πως από το σιτάρι παίρνουμε το αλεύρι, θελήσαμε να φτιάξουμε ένα  νόστιμο και υγιεινό κέικ! Σηκώσαμε με όρεξη τα μανίκια και μπήκαμε στην κουζίνα της τάξης μας! Βρήκαμε την συνταγή για κέικ, διαβάσαμε την συνταγή και την εκτελέσαμε όλοι  μαζί με όρεξη πολλή! Όμως φτιάξαμε και ζυμάρι με αλεύρι και έπλασε ο καθένας το πρώτο γράμμα από το όνομά του!














      Έπειτα η νηπιαγωγός μας ταξίδεψε στην Γαλλία και συγκεκριμένα στο νηπιαγωγείο του Καπεντου για το πρόγραμμα "Une pedagogie eyropeenne bienveillante et exigeante" του Erasmus+.   Έτσι όταν επέστρεψε μοιράστηκε μαζί μας όλες τις εμπειρίες της, μας κέρασε γαλλικά σοκολατάκια, μας έδειξε φωτογραφίες και υλικό από την Γαλλία αλλά και από το νηπιαγωγείο και τα παιδιά του.



 
    Λίγο μετά μάθαμε πως τον Νοέμβριο έχουμε μια πολύ σημαντική γιορτή, την γιορτή του Πολυτεχνείου! Για να ενημερωθούμε σχετικά με τα γεγονότα που είχαν συμβεί τότε διαβάσαμε τα βιβλία "Η εξέγερση του Πολυτεχνείου", "Η Κυρά Δημοκρατία" και είδαμε πολλά σχετικά βίντεο αλλά και ηχητικά ντοκουμέντα. Έτσι θελήσαμε να φτιάξουμε μια ομαδική εργασία για το πολυτεχνείο καθώς επίσης και ένα περιστέρι που συμβολίζει την Ειρήνη. Όμως με αφορμή το πολυτεχνείο μάθαμε και το γράμμα "Π", το γράψαμε, το περπατήσαμε και είπαμε πολλές λέξεις που αρχίζουν από αυτό!













 







     Στα τέλη του Νοέμβρη θελήσαμε να μάθουμε περισσότερα για το ανθρώπινο σώμα! Αρχίσαμε παρατηρώντας το σώμα μας εξωτερικά, είδαμε πόσο μοιάζουμε όλοι οι άνθρωποι αλλά και που διαφέρουμε. Σχεδιάσαμε το ανθρώπινο σώμα και αρχίσαμε το ταξίδι μας στο εσωτερικό του... περάσαμε το δέρμα μας, συναντήσαμε τον σκελετό, τους μύες αλλά και όλα τα πολύ σημαντικά όργανά μας! Συναντήσαμε την καρδιά μάθαμε το γράμμα "Κ" και ακούσαμε πως χτυπάει. Παρατηρήσαμε τους πνεύμονές μας και είδαμε πως μοιάζουν με δυο μπαλόνια, το στομάχι και τα έντερα, αλλά και τον εγκέφαλο και τα νεύρα.















   
    Παίξαμε και πολλά παιχνίδια! Αρχικά ακούσαμε ο ένας την καρδιά του άλλου πως χτυπάει όταν είμαστε ήρεμοί και πώς χτυπάει μετά από έναν έντονο χορό! Νιώσαμε τους πνεύμονες του φίλου μας πως φουσκώνουν σαν μπαλόνι με την εισπνοή και πως ξεφουσκώνουν με την εκπνοή. Ενώ τέλος παίξαμε παιχνίδια με τα μπαλόνια, τα φυσήξαμε δυνατά και τα κάναμε να κινηθούν για να δούμε ποιός μπορεί να φυσήξει δυνατά.


\
















   Όμως δεν μείναμε εκεί μιλήσαμε για την αξία της Υγιεινής διατροφής! Μάθαμε πως για να έχουμε ένα σώμα γερό και δυνατό πρέπει να τρεφόμαστε σωστά, ισορροπημένα και υγιεινά! Διαβάσαμε πολλά βιβλία, φτιάξαμε την τροφική πυραμίδα αλλά και υποδεχθήκαμε στο νηπιαγωγείο μας την  κυρία  Μαρίνα Παπάζογλου που είναι διατροφολόγος  και μας εξήγησε τα πάντα για την υγιεινή διατροφή παίξαμε πολύ όμορφα παιχνίδια και μας προσέφερε μια υπέροχη φρουτοσαλάτα! Την ευχαριστούμε πολύ...!!!




































Τα λέμε σύντομα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου