Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023

 Φεβρουάριος (Τμήμα 2)

Έφτασε και ο Φεβρουάριος ή αλλιώς "κουτσοφλέβαρος" όπως τον αποκαλούν και ο καημένος πολύ στεναχωριέται. Ο Φεβρουάριος μας λοιπόν έχει μόνο 28 μέρες (κάθε 4 χρόνια βέβαια έχει 29), αυτός είναι και ο λόγος που τον αποκαλούν "κουτσό". Ο Φλεβάρης είναι το τρίτο παιδί του Χειμώνα, μετά έρχεται η σειρά της άνοιξης, "ο Φλεβάρης κι αν φλεβήσει καλοκαίρι θα μυρίσει...". Επίσης, λέμε "ο Φλεβάρης με νερό, κουτσός μπαίνει στο χορό...", έχουμε τον καιρό που είναι άστατος, συννεφιά, βροχή, κρύο, αλλά όπως και να είναι ο καιρός, τις Απόκριες θα τις γιορτάσουμε με κέφι και χορό! Γνωρίσαμε το γράμμα Φ, φ του Φλεβάρη και τον αριθμό 7. Διαβάσαμε το παραμύθι "Γλετζοφλέβαρος" και μάθαμε τις χαρές του. 

Στο εργαστήριο δεξιοτήτων "Ενδιαφέρομαι και ενεργώ-κοινωνική συναίσθηση και ευθύνη" υλοποιήσαμε το πρόγραμμα "Καραβάνια χωρίς σύνορα. Αναζητώντας την πατρίδα της καρδιά μας". Μιλήσαμε για τους πρόσφυγες και προσεγγίσαμε το θέμα μέσω ανάγνωσης παραμυθιών: "Η βαλίτσα" και "Το κόκκινο κουμπί", παρακολουθήσαμε την ταινία "Ειρήνη" (παιδί πρόσφυγας), εμπνευστήκαμε από το άγαλμα το προσφυγάκι και ο φίλος του και φτιάξαμε τα δικά μας αγαλματάκια από πηλό. Επίσης, μας επισκέφτηκε η κυρία Κατερίνα (μαμά της φίλη μας της Ελεάννας), η οποία εργάζεται σε δομή για πρόσφυγες και μας μίλησε για την δουλειά της. Γιορτάσαμε με τον δικό μας τρόπο την ημέρα της αγάπης, φτιάχνοντας κάρτες για τα αγαπημένα μας πρόσωπα, τα μέλη της οικογένειάς μας.

Η Τσικνοπέμπτη έφτασε, δεν γινόταν να μην τσικνίσουμε... τσικνίσαμε λοιπόν με τα μουσικής, ακούγοντας την κρατική όπερα Θεσσαλονίκης και απολαύσαμε μουσικά έργα από διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Καλές Απόκριες! Μεταμορφωθήκαμε σε μικρούς εξερευνητές και μεταφερθήκαμε στην τροπική ζούγκλα για εξερεύνηση. Μιλήσαμε για το καρναβάλι, το βασιλιά καρνάβαλο, τη μουσική, το χορό, τις μεταμφιέσεις.  Διαβάσαμε την ιστορία του αρλεκίνου και φτιάξαμε τη δική μας μάσκα αρλεκίνου. Την τελευταία Παρασκευή φτάσαμε στο νηπιαγωγείο με τις στολές μας, πήραμε μέρος στη δράση "Οργανοπαιχνιδίσματα και τραγουδοστολίσματα", χορέψαμε, τραγουδήσαμε, γευτήκαμε από έναν πλούσιο μπουφέ και παίξαμε μέχρι τέλους.

Να και η ανθισμένη αμυγδαλιά, μας θυμίζει ότι η άνοιξη είναι κοντά. Την είδαμε από κοντά τη νυφούλα του χιονιά, παρατηρήσαμε τα κλαδιά της, τα άνθη, τα φύλλα και τα αμύγδαλά της. Μιλήσαμε για το μύθο της, ακούσαμε τραγούδια για την αμυγδαλιά, είδαμε πίνακες ζωγραφικής με θέμα το πανέμορφο αυτό δέντρο και στη συνέχεια ζωγραφίσαμε τους δικούς μας.

Ακολουθεί η Καθαρά Δευτέρα, το έθιμο του χαρταετού, και η ιστορία για το καλάμι που ονειρευόταν να πετάξει και στο τέλος τα κατάφερε. Κατασκευάσαμε τους δικούς μας πολύχρωμους χαρταετούς, μιλήσαμε για τα νηστίσιμα φαγητά και την κυρία Σαρακοστή, το ημερολόγιο που χρησιμοποιούσαν οι γιαγιάδες μας και συνεχίζουμε και εμείς. Ζωγραφίσαμε τις κυρίες Σαρακοστές μας και είμαστε έτοιμοι για την αντίστροφη μέτρηση μέχρι το Πάσχα.

                                        
















































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου