Κυριακή 12 Μαρτίου 2023

Φεβρουάριος στο Τμήμα 4

                                                                   Καλό μήνα!! 


Φτάσαμε κιόλας στο Φεβρουάριο, τον τελευταίο μήνα του χειμώνα και  για πάμε σιγά-σιγά να θυμηθούμε όσα κάναμε!

Στις αρχές του μήνα, λοιπόν, υποδεχτήκαμε την κ. Μαρία, μητέρα του Γιάννη Κ.,  που είναι φυσικός και μας μίλησε για τους πλανήτες. Παρακολουθήσαμε βίντεο με εκτόξευση πυραύλου και μετρήσαμε αντίστροφα..



Γίναμε αστρομελετητές και νιώσαμε πώς είναι να κοιτάζει κάποιος, μέσα από το τηλεσκόπιο, το απέραντο σύμπαν! 
Ευχαριστούμε πάρα πολύ τη μαμά του Γιάννη για την όμορφη εμπειρία που μας χάρισε! 

                                    



















Στο τέλος σκεφτήκαμε να φτιάξουμε το δικό μας Π-πύραυλοοοοο και να πετάξουμε στο διάστημα!












Στη συνέχεια, στα πλαίσια του εργαστηρίου δεξιοτήτων "Ενδιαφέρομαι και ενεργώ- κοινωνική συναίσθηση και ευθύνη" υλοποιήσαμε το πρόγραμμα "Καραβάνια χωρίς σύνορα: Αναζητώντας την Πατρίδα της καρδιάς μας". 

Με τη μέθοδο του σωματικού θεάτρου, φτιάξαμε παγωμένες εικόνες με τα σώματά μας, ενώ οι φίλοι μας μπήκαν στη θέση μας και προσπαθούσαν να μαντέψουν τι σκεφτόμασταν.









Είδαμε διάφορα φωτογραφικά στιγμιότυπα, μείναμε κοντά στην εικόνα που μας άγγιξε περισσότερο και στο τέλος την αναπαραστήσαμε με το σώμα μας.















Με αυτό τον τρόπο, άρχισε ένας γόνιμος διάλογος όπου τα παιδιά είπαν τις σκέψεις και μοιράστηκαν τα συναισθήματά τους για το προσφυγικό θέμα. Μιλήσαμε για τους λόγους που μπορεί κάποιος να αναγκαστεί να χάσει το σπίτι του και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. 
Παρατηρήσαμε το άγαλμα από το εθνικό Αρχαιολογικό μουσείο "Το προσφυγάκι και ο φίλος του" και δημιουργήσαμε το δικό μας άγαλμα με πηλό.














Μας επισκέφτηκε η κ. Κατερίνα, μητέρα της συμμαθήτριάς μας Ελεάννας, η οποία εργάζεται στον "Πλοηγό". Πρόκειται για μια υπηρεσία, που εκτός των άλλων, υποστηρίζει ομάδες ανθρώπων που υφίστανται αποκλεισμό, όπως είναι οι πρόσφυγες. Αφού μας μίλησε για το επάγγελμα της, μας διάβασε το βιβλίο "Ο Λαχαπού από τη ζούγκλα της χώρας Καμαμπού", που αποτυπώνει με παραστατικό τρόπο το διαχρονικό προσφυγικό φαινόμενο. Την ευχαριστούμε πάρα πολύ!!






Είδαμε την ταινία "Ειρήνη-η ιστορία ενός παιδιού πρόσφυγα" και το  βραβευμένο βίντεο "Migrants", τα οποία μας συγκίνησαν και μας προβλημάτισαν.








Επίσης, μας επισκέφθηκε η κ. Χατζηαδάμ, μέλος του συλλόγου Αλατσατιανών, η οποία μας μίλησε για τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, μας έδειξε φωτογραφικό υλικό και αντικείμενα που έφεραν μαζί τους από εκεί. Την ευχαριστούμε πάρα πολύ!!










Στη συνέχεια, ο Φεβρουάριος μας έφερε την τρελή Αποκριά κι έτσι την υποδεχτήκαμε με ένα τρελό και διασκεδαστικό πιτζάμα πάρτι, όπου φτιάξαμε φανταστικές μάσκες, χορέψαμε και φάγαμε τα νόστιμα σνακ που είχαμε φέρει από το σπίτι μας!! 





















Την Τσικνοπέμπτη μεταμφιεστήκαμε σε "Γκρούφαλα" και γευτήκαμε τα νόστιμα σουβλάκια, που μας προσέφερε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας! Τους ευχαριστούμε πολύ!!

                                    

                                    















Ακόμη, στολίσαμε την τάξη μας με τις πιο φαντασμαγορικές χειροποίητες γιρλάντες.


Πραγματοποιήσαμε διαφόρων ειδών μετρήσεις κ ο κλόουν μας βοήθησε πολύ σε αυτό με τα τρελά σχέδια της στολής του! 


Βάλαμε τη μυτούλα του κλόουν στη θέση της και τοποθετήσαμε τα κομμάτια που λείπουν στον αρλεκίνο και τον κλόουν.









Μιλήσαμε για την καθαρή Δευτέρα, φτιάξαμε χαρταετούς, γνωρίσαμε το ρόμβο και παρακολουθήσαμε την ιστορία του εγωιστή χαρταετού.












Χορέψαμε τα τραγούδια "Χαρταετοί" του Μ. Θεοδωράκη



και "Χαρταετοί" του Δ. Μπασλάμ. 
Η μουσική μας μεταμόρφωσε σε χαρταετούς και μας ταξίδεψε σε μακρινά, πολύχρωμα μέρη με ευγενικούς ανθρώπους και χαρούμενα ζώα.


Παίξαμε το παιχνίδι "ουρίτσες"



και αναβιώσαμε τον παραδοσιακό χορό "γαϊτανάκι".







Κουβεντιάσαμε λίγο ακόμη για τα μασκαρέματα και φτιάξαμε  κι άλλες αποκριάτικες μάσκες!










Την τελευταία Παρασκευή της Αποκριάς έγινε το καθιερωμένο αποκριάτικο πάρτι στο σχολείο μας. Φορέσαμε ευφάνταστες στολές, προσθέσαμε όλο μας το κέφι και περάσαμε υπέροχα!!














Για άλλη μία φορά οι μαμάδες και οι μπαμπάδες μας, φρόντισαν να μη μας λείψει τίποτα και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ!!




Όμως, εκείνη τη μέρα είχαμε και καλεσμένους! Ήρθαν στο σχολείο μας οι μουσικοί Μαρία Λούκα και Γιώργος Ζαχαριουδάκης, για να μας παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους "Οργανοπαιχνιδίσματα και τραγουδοστολίσματα" για τις Απόκριες. Μια διαδραστική παράσταση, όπου τα παιδιά διασκεδάζοντας ήρθαν σε επαφή με παραδοσιακά μουσικά όργανα και γνώρισαν τα ήθη και έθιμα του τόπου μας. Τους ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη εμπειρία!




Μπορεί ο μήνας αυτός να είναι το τελευταίο παιδί του Χειμώνα, όμως υπάρχει ένα φυτό που ανθίζει τώρα! Θυμάστε τον μύθο της τρελής αμυγδαλιάς; 
Πόσα υγιεινά και νόστιμα πράγματα μας προσφέρει! Θυμάστε ποια είναι αυτά; 







Παρατηρώντας τον πίνακα "Αμυγδαλιά" του Βαν Γκογκ εμπνευστήκαμε και δημιουργήσαμε τα δικά μας μικρά πινακάκια! 







Αλλά και αμυγδαλιές με το αποτύπωμα του χεριού μας και πολλά διαφορετικά υλικά! 












Στις 14 Φεβρουαρίου, μιλήσαμε για την αγάπη. Είδαμε την ιστορία μικρού μήκους "the wishgranter" και σκεφτήκαμε τι ευχή θα κάναμε εμείς.


Ζωγραφίσαμε τι είναι η αγάπη για εμάς και φτιάξαμε γλυκές κάρτες με όλη μας την καρδιά!

                                 











Ακούσαμε το τραγούδι του Δ. Σαββόπουλου "Μη μιλάς άλλο γι' αγάπη" και η καρδιές μας πλημμύρισαν με γαλήνη, ομορφιά και φυσικά αγάπη!



                                                    Ραντεβού το Μάρτιο!! 














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου