Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Μάρτιος στο 3ο τμήμα

 Μάρτιος

                                                                                        "Μάρτιος" Γ.Τσαρούχης

"Από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνα"


   Ο Μάρτιος έφτασε και μας έφερε την Άνοιξη! Εμείς τον υποδεχθήκαμε χορεύοντας στην αυλή τραγούδια του Μαρτίου και διαβάσαμε το παραμύθι "Το σπίτι του Μάρτη". Μάθαμε το έθιμο "Χελιδονίσματα" από την Θεσσαλία και τραγουδήσαμε τα κάλαντα σε όλο το σχολείο. Αρχίσαμε να μετράμε αντίστροφα τις εβδομάδες της Σαρακοστής και μάθαμε το γράμμα Σσς. Δημιουργήσαμε το Σ σ με την πλαστελίνη και ανακαλύψαμε λέξεις που να ξεκινούν από τη φωνούλα αυτή. 















      Στις 6 Μαρτίου συμμετείχαμε στην Πανελλήνια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού και της Σχολικής Βίας. Διαβάσαμε τα παραμύθια "Ένας φίλος μοναχός", "Η Μόνα σε καινούριο σχολείο", "Μίλα, μικρή καμήλα!" και "Τα χέρια δε χτυπάνε τα χέρια αγαπάνε". Ζωγραφίσαμε σχετικά με τα παραμύθια αυτά. Τα παιδιά μέσα από ταινίες μικρού μήκους και εικόνες παρατήρησαν συμπεριφορές που πλήγωσαν και στεναχώρησαν τα παιδιά και συζητήσαμε το πως πρέπει να αντιμετωπίζονται. Μιλήσαμε για τα 4 βήματα που πρέπει να ακολουθούμε, όταν κάποιος μας συμπεριφέρεται με τρόπο που δεν μας αρέσει, και δημιουργήσαμε το δικό μας πανό για να φωνάξουμε ΣΤΟΠ στη βία και τον εκφοβισμό. Τέλος χορέψαμε έξω στην αυλή μας το τραγούδι "Χέρια σαν κι αυτά" και επιλέξαμε τα δικά μας χέρια να είναι χέρια που αγαπάνε!!!












    Στις δράσεις μας "Παρασκευή ας διαβάσουμε μαζί" η κυρία Χρυσούλα μαμά της Νεφέλης μας επισκέφθηκε και μας διάβασε το παραμύθι "Οδοντοβουρτσάκιας εναντίον Τρυποδόντη", γίναμε σούπερ επιστήμονες βοηθοί του οδοντίατρου και φτιάξαμε τα δικά μας δόντια με φασόλια.
Ενώ διαβάσαμε τα παραμύθια "Ο Λουκάς και η Τριχονεράιδα" και "Το ταξίδι του Ατρόμητου Δοντούλη". 
    Την Πέμπτη 9 Μαρτίου μας επισκέφθηκαν στο νηπιαγωγείο μας, η κυρία Πόπη και η κυρία Μαρία από το Κέντρο Υγείας Ηρακλείου για να μας μιλήσουν για τα δόντια. Μας έδειξαν τα μέρη του δοντιού, τροφές που ωφελούν και βλάπτουν τα δόντια αλλά και πως εμείς πρέπει να τα φροντίζουμε! Τέλος κάναμε πειράματα, για να δούμε πως βλάπτουν τα μικρόβια τα δόντια μας.
    Την Τρίτη 14 Μαρτίου μας επισκέφθηκε ο κύριος Νίκος μπαμπάς της Αννούλας ο οποίος είναι σχολικός νοσηλευτής και μας μίλησε για τα ατυχήματα και για τις πρώτες βοήθειες.
    Την Τετάρτη 15 Μαρτίου μας επισκέφθηκε η κυρία Θεονύμφη νοσηλεύτρια του κέντρου υγείας Ηρακλείου η οποία μας παρουσίασε το πρόγραμμα «χέρια καθαρά, μικρόβια μακριά!». Μάθαμε πως τα μικρόβια υπάρχουν παντού ακόμα και όταν δεν τα βλέπουμε, είδαμε την εικόνα τους στο μικροσκόπιο και μας έδειξε πως να πλένουμε σωστά τα χέρια μας. Μάθαμε πως δεν υπάρχουν μόνο βλαβερά μικρόβια αλλά και χρήσιμα…όπως ο ζακχαρομύκητας στο ψωμί και ο γαλακτοβάκιλος στο γάλα! Τέλος κάναμε πειράματα σαν σωστοί επιστήμονες!
    Έτσι ξεκίνησε  ένα μεγάλο ταξίδι στο ανθρώπινο σώμαΞεκινήσαμε αναγνωρίζοντας τα εξωτερικά μέλη του ανθρώπινου σώματος. Παρατηρήσαμε εξωτερικά το σώμα μας και βρήκαμε ομοιότητες και διαφορές. Παίξαμε σχετικά παιχνίδια αναγνώρισης.  Χορέψαμε σχετικά τραγούδια για το σώμα (κάνοντας τις ανάλογες κάθε φορά κινήσεις) όπως τα χόκι, πόκι και κεφάλι, ώμοι, γόνατα και πόδιαΣτη συνέχεια ταξιδέψαμε στο εσωτερικό του βλέποντας όργανα όπως ο εγκέφαλος, η καρδιά, οι πνεύμονες, το στομάχι, τα έντερα και τα νεφρά! Ενώ γνωρίσαμε και τις 5 νεραίδες που κατοικούν το σώμα μας και μας βοηθούν να νιώθουμε και να αντιλαμβανόμαστε τα πάντα γύρω μας και λέγονται Αισθήσεις! Επίσης, παρατηρήσαμε έναν πίνακα ζωγραφικής του ζωγράφου Joan Miro, στον οποίο απεικονιζόταν ένα κάπως διαφορετικό σώμα. Τον παρατηρήσμε, τον περιγράψαμε, εμπνευστήκαμε και τον ζωγραφίσαμε!
   Ακόμη, τον μήνα αυτό γνωρίσαμε τον αριθμό 9. Απαριθμήσαμε 9 δόντια και άλλα αντικείμενα κάναμε πρόσθεση και τον δημιουργήσαμε με την πλαστελίνη. Τέλος, μάθαμε τα γράμματα Δδ από τα δόντια και Λλ όπως λαιμός. Τα γράψαμε, τα δημιουργήσαμε με βελουτέ χαρτι, με πλαστελίνη και ανακαλύψαμε λέξεις που να ξεκινούν από τα γράμματα αυτά.






























































    Επισκεφθήκαμε τον κήπο του νηπιαγωγείου μας, σκαλίσαμε το χώμα βρήκαμε φωλιές μυρμηγκιών, σαλιγκάρια, ιστούς αράχνης και ένα σωρό άλλους θησαυρούς!!! Απολαύσαμε τις μυρωδιές της φύσης... είδαμε έντομα και θαυμάσαμε το μεγαλείο της άνοιξης!













   
    Επιπλέον, τον μήνα αυτόν μιλήσαμε για τα ιστορικά γεγονότα της 25ης Μαρτίου 1821. Μέσω εικόνων και εκπαιδευτικών βίντεο, ταξιδέψαμε πίσω στον χρόνο και γνωρίσαμε τα γεγονότα που συνέβησαν τότε. Ζωγραφίσαμε γεγονότα της εποχής αυτής. Γνωρίσαμε τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης. Παρατηρήσαμε τον πίνακα του Έλληνα ζωγράφου Νικολάου Γύζη Κρυφό Σχολειό, τον περιγράψαμε και τον ζωγραφίσαμε. Δραματοποιήσαμε, ακόμη, το κρυφό σχολειό. Ακούσαμε και τραγουδήσαμε τραγούδια της εποχής αυτής όπως τον Θούριο του Ρήγα Φεραίου, Να 'τανε το '21, Μάνα μου τα κλεφτόπουλα κτλ.. Είδαμε τη σημαία της Ελλάδας, την παρατηρήσαμε, τη σχολιάσαμε και την κατασκευάσαμε. Επίσης, μιλήσαμε για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου που γιορτάζουμε ακόμη την ημέρα της 25ης Μαρτίου, δηλαδή για τη χαρμόσυνη αυτή είδηση που έφερε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στη Μαρία ότι θα γεννήσει τον Ιησού. Διαβάσαμε την ιστορία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και ένα σχετικό ποιηματάκι. Κάναμε μία σχετική κατασκευή και ζωγραφίσαμε ό,τι κατανοήσαμε για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.
    Την παραμονή της 25ης Μαρτίου, θυμηθήκαμε ξανά τα ιστορικά γεγονότα της εποχής αυτής, τραγουδήσαμε τραγούδια, ακούσαμε τον εθνικό μας ύμνο, είδαμε βίντεο από παρελάσεις που γίνονται την ημέρα της 25ης Μαρτίου και κάναμε κι εμείς τη δική μας παρέλαση στο σχολείο μας.

Χρόνια πολλά, Ελλάδα!






 








 
 
 
 
 
 
 




    Στις 28 Μαρτίου μας επισκέφθηκαν τα παιδιά από το 37ο Δημοτικό Σχολείο με τους δασκάλους τους και τον μουσικό τους όπου μας τραγούδησαν τα «κάλαντα της άνοιξης». Τους ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη έκπληξη!!!






    Την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου αρχίσαμε να μιλάμε για την γιορτή του Πάσχα. Ρωτήσαμε τα παιδιά τι σημαίνει γι' αυτούς η λέξη Πάσχα και δημιουργήσαμε ένα σύννεφο λέξεων!
 Διαβάσαμε πολλά παραμύθια όπως "Το ραγισμένο κόκκινο αυγό", "Το Πάσχα του Πασχάλη", "Ένα Πάσχα που κοιμάται" και άλλα πολλά!!! Μάθαμε τα θαύματα του Ιησού, τα πάθη του και τα ήθη και έθιμα του τόπου μας. Όλα μαζί τα συγκεντρώσαμε με τα παιδιά, σε ένα βιβλίο αφιερωμένο στη γιορτή του Πάσχα.





Ραντεβού τον επόμενο μήνα!!!!

Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση!!!

Φιλιά!!!!








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου