Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Φεβρουάριος στο 3ο τμήμα

 Φεβρουάριος

Φεβρουάριος, Τσαρούχης              

"Ο φλεβάρης με νερό, κουτσός μπαίνει στο χωρό"


    Την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου γίναμε συγγραφείς, εικονογράφοι και με τους κύβους ιστοριών δημιουργήσαμε το δικό μας παραμύθι. Διαβάσαμε το παραμύθι "Ταξίδι στον κόσμο του βιβλίου" και είδαμε πως σε ένα τυπογραφείο εργάζονται πάρα πολλοί άνθρωποι για φτάσει ένα βιβλίο στα χέρια του αναγνώστη. Ενώ, την πρώτη μέρα του Φλεβάρη, διαβάσαμε τον μύθο του Φλεβάρη και μιλήσαμε για τον μήνα Φεβρουάριο που είναι το τρίτο και τελευταίο παιδάκι του Χειμώνα. 













    Στην συνέχεια στο εργαστήριο δεξιοτήτων "Ενδιαφέρομαι και ενεργώ- κοινωνική συναίσθηση και ευθύνη" υλοποιήσαμε το πρόγραμμα "Καραβάνια χωρίς σύνορα: Αναζητώντας την Πατρίδα της καρδιάς μας". Μιλήσαμε για τους λόγους που μπορεί ένας άνθρωπος όπως εμείς να χάσει το σπίτι του, τα συναισθήματα που νιώθει και όλα όσα χάνει μαζί με το σπίτι του. Μιλήσαμε για τους μετανάστες και τα δικαιώματά τους. Δημιουργήσαμε εννοιολογικούς χάρτες με  όλα όσα μας είπαν τα παιδιά. Διαβάσαμε παραμύθια όπως "Η βαλίτσα""Ένα κόκκινο κουμπί" κ.α. Παρατηρήσαμε εικόνες μεταναστών, τις δραματοποιήσαμε μπαίνοντας στη θέση τους και τις αλλάξαμε με τη τεχνική του κολάζ δίνοντάς τους τα πράγματα που πιστεύαμε πως τους λείπουν. Είδαμε την ταινία "Ειρήνη", η οποία μιλούσε για την ιστορία ενός παιδιού πρόσφυγα, και ζωγραφίσαμε μια πόλη με ανθρώπους που θα φιλοξενούσε την Ειρήνη και της δώσαμε και ένα όνομα. Παρατηρήσαμε το άγαλμα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο "Το προσφυγάκι και ο φίλος του" και δημιουργήσαμε το δικό μας άγαλμα με πηλό. Μας επισκέφθηκε η κυρία Κατερίνα μαμά της φίλης μας Ελεάνας  και μας διάβασε το παραμύθι "Ο Λαχαπού από την ζούγκλα της χώρας Καμαμπού" και μας μίλησε για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Καθώς επίσης μας επισκέφθηκε η κυρία Χριστίνα Χατζηαδάμ μέλος του συλλόγου Αλατσατιανών που μας μίλησαν για τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Τους ευχαριστούμε όλους πάρα πολύ για την επίσκεψή τους και τις εμπειρίες που προσέφεραν στους μικρούς μαθητές μας!
  









































    Τον μήνα αυτόν μάθαμε το γράμμα Ηη του Ήλιου, το Φφ του Φλεβάρη και το Κκ από το Καρναβάλι. Μεταμορφωθήκαμε σε εξερευνητές και τα βρήκαμε να κρύβονται μέσα στην τάξη μας σε διάφορα μέρητου νηπιαγωγείου! Τα γράψαμε, τα χρωματίσαμε, τα δημιουργήσαμε, τα ζωντανέψαμε με πολλή φαντασία! Σκεφτήκαμε διάφορες λέξεις που να ξεκινούν από τα γράμματα αυτά. Μάθαμε τον αριθμό 8 και μετρήσαμε μάσκες και χαρταετούς!
























   Στις 14 του Φλεβάρη μιλήσαμε για την ημέρα της Αγάπης και δημιουργήσαμε ένα μπουκέτο με μπαλόνια από καρδιές για να την γιορτάσουμε! Διαβάσαμε πέντε διαφορετικά παραμύθια για την αγάπη και μιλήσαμε για την αδελφική αγάπη, την φιλική αγάπη, την μητρική αγάπη, την πατρική αγάπη, την οικογενειακή αγάπη και άλλες πολλές!!! Εργαστήκαμε ατομικά και ομαδικά και δημιουργήσαμε έργα που μιλούν για την αγάπη ακούγοντας το τραγούδι του Σαββόπουλου.














    Γιορτάσαμε τις Απόκριες, διαβάζοντας παραμύθια όπως "Οι χρυσές σερπαντίνες", "Ο Αρλεκίνος" κ.α.. Γνωρίσαμε μέσω εικόνων και βίντεο τα έθιμα της γιορτής αυτής. Ενώ την Τσικνοπέμπτη διαβάσαμε το παραμύθι "Γκρούφαλο", μεταμφιεστήκαμε σε Γκρούφαλο ενώ αναβιώσαμε το έθιμο της Τσικνοπέμπτης τσικνίζοντας σουβλάκια που μας προσέφερε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του νηπιαγωγείου μας. Συνδεθήκαμε με live streaming με την Κρατική Όπερα Θεσσαλονίκης και απολαύσαμε έργα από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Κάναμε, ακόμη, αποκριάτικες κατασκευές και διάφορες μουσικοκινητικές δραστηριότητες σχετικές με τις Απόκριες. Μιλήσαμε για την Καθαρά Δευτέρα διαβάσαμε παραμύθια, Γνωρίσαμε τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας και του χαρταετού. Ένω τέλος ζωγραφίσαμε και κατασκευάσαμε τους δικούς μας χαρταετούς




























   Την Παρασκευή στο 24 Φλεβάρη τα παιδιά ήρθαν στο νηπιαγωγείο μας μασκαρεμένα με τις αποκριάτικες στολές τους και γιορτάσαμε με χορό και τραγούδι. Επίσης παρακολουθήσαμε την δράση. «Οργανοπαιχνιδίσματα, μουσικοσκορπίσματα» με την Μαρία Λούκα και τον Γιώργο Ζαχαριουδάκη όπου ψυχαγώγησαν τα παιδιά με υπέροχα μουσικά όργανα και τραγούδια. Μετά το τέλος των Αποκριών και επιστρέφοντας από την αργία της Καθαρής Δευτέρας στο σχολείο μας, μιλήσαμε για τη Σαρακοστή που ξεκίνησε. Μέσω εικόνων είδαμε φαγητά που τρώμε καθώς και φαγητά που δεν τρώμε την περίοδο αυτή. Τα διαχωρίσαμε σε νηστίσιμα και αρτύσιμα. Γνωρίσαμε το έθιμο της κυρά Σαρακοστής, μάθαμε ένα ποίημα για την κυρά Σαρακοστή και τοποθετήσαμε στην ποδιά της κυρά Σαρακοστής μόνο τις νηστίσιμες τροφές.




















Ραντεβού τον επόμενο μήνα,
να περνάτε όμορφα!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου