Τρίτη 8 Μαρτίου 2016


                                                       60ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου
“Let’s eat together, everybody around the table”

Από τις 17 έως τις 23 Φεβρουαρίου, οι νηπιαγωγοί Σηφάκη Αμαλία και Φορτούνα Ελένη που  αντιπροσωπεύουν το 60ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου στο πλαίσιο του προγράμματος  Erasmus + ΚΑ2  “Let’s eat together, everybody around the table” πήραν μέρος στην  οργανωμένη  κινητικότητα για εκπαιδευτικούς στην Άγκυρα της Τουρκίας.

Μαζί με τους άλλους εταίρους  απολαύσαμε την Τουρκική  ευγένεια και φιλοξενία και  γνωρίσαμε την καθημερινή ζωή του νηπιαγωγείου, παρακολουθώντας μαθήματα. Παρακολουθώντας τα μαθήματα, συμπεράναμε ότι  εμείς  έχουμε μεγαλύτερες απαιτήσεις από τα παιδιά μας σχετικά με τα αποτελέσματα που πρέπει να επιτευχθούν σε μια δεδομένη ηλικία, ενώ τα παιδιά της γείτονος χώρας διδάσκονται καθαρά με το Μοντεσοριανό σύστημα που είναι περισσότερο επικεντρωμένο στην  εξάσκηση της αδρής και λεπτής κινητικότητας, ώστε να προετοιμάζει τα παιδιά για τη γραφή που θα διδαχθούν στο δημοτικό. Σημειωτέον δε, τα παιδιά δε διδάσκονται ούτε ευκαιριακά τα γράμματα. Ακόμη, επικεντρώνεται το σύστημα αυτό στην αυτονόμηση του παιδιού. Π.χ. υπάρχουν χαμηλοί νεροχύτες, όπου τα παιδιά πλύνουν τα σκεύη που χρησιμοποιούν για το πρωινό τους. Πολύ σημαντικό είναι επίσης  το γεγονός ότι οι δραστηριότητες  καθορίζονται κυρίως από τις απορίες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών.


                        

Το διδακτικό έργο  είναι οργανωμένο σε δύο βάρδιες. Η πρώτη βάρδια είναι 8.00-12.30. και η δεύτερη βάρδια  13:00 - 18:00. Σε κάθε  βάρδια αλλάζουν και τα παιδιά και οι νηπιαγωγοί. Η Διευθύντρια μπορεί να παρακολουθεί τις δραστηριότητες στα 4 τμήματα μέσα από μια οθόνη στο γραφείο της. 
Το Νηπιαγωγείο έχει  μια μεγάλη αυλή με παιδική χαρά, μεγάλο εσωτερικό κοινόχρηστο χώρο με τοίχο αναρρίχησης, «πισίνα» με μπαλάκια και κλειστό χώρο εξερεύνησης, 4 αίθουσες διδασκαλίας με τις δικές της τουαλέτες και τη δική της αποθήκη η καθεμιά, γραφείο Διευθύντριας, Γραμματείας, Διδακτικού προσωπικού, κουζίνα και τραπεζαρία. Είναι δηλαδή ένα άρτια δομημένο και εξοπλισμένο σύγχρονο νηπιαγωγείο.

           
           
Οι γονείς συνεργάζονται στενά με το σχολείο και λαμβάνουν μέρος ενεργά στις δραστηριότητες που αυτό διοργανώνει. Χαρακτηριστικά, έψησαν πολλά διαφορετικά φαγητά από τις 7 περιοχές της Τουρκίας για να μας καλωσορίσουν και  έφτιαξαν στολές φρούτων και λαχανικών για αυτές και τα παιδιά τους και μας τις παρουσίασαν.

          
Κάθε εταίρος του έργου, μαγείρεψε και παρουσίασε πιάτα από τη χώρα του, με στόχο  να εξοικειωθούμε όλοι περισσότερο με τους άλλους αλλά και να δείξουμε ότι παρόλο που  είμαστε διαφορετικοί, μπορούμε να επικοινωνήσουμε και να διασκεδάσουμε στο κοινό τραπέζι.


      
Για να δημιουργήσουμε μια εικόνα της τουρκικής ιστορίας και των ανθρώπων, επισκεφτήκαμε  μουσεία, την Καππαδοκία, εργαστήρι πήλινων δημιουργιών και τοπικές μονάδες παραγωγής τροφίμων.
                  

           
        
Στα διαδικαστικά, αξιολογήσαμε το  έργο που έχει ήδη γίνει και συμφωνήσαμε  σχετικά με τις μελλοντικές δραστηριότητες που πρόκειται να γίνουν.
Αναφορικά με τα πεπραγμένα, αναφέραμε τη συγκέντρωση με τους γονείς μετά την κινητικότητα του προγράμματος στη Γαλλία για τη διάχυση του προγράμματος, τη δημιουργία λεξικού καθημερινών λέξεων με  audοcity με τη βοήθεια των παιδιών, τη δημιουργία παρουσίασης  των χριστουγεννιάτικων ηθών και εθίμων, τη δημιουργία e-book με χριστουγεννιάτικες συνταγές από  όλες τις χώρες (εμείς τις εκτυπώσαμε και τις δώσαμε στους γονείς και ψήσαμε κάποιες στο νηπιαγωγείο), τα αποτελέσματα από το ερωτηματολόγιο σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών και των οικογενειών τους, την οργάνωση πρωινού στο νηπιαγωγείο με τη βοήθεια των γονέων  και τέλος η ελληνική ομάδα παρουσίασε τη χριστουγεννιάτικη παράστασή της που είχε τίτλο «Η επανάσταση των φρούτων και λαχανικών». 
Όσο για τις μελλοντικές δράσεις, αποφασίσαμε οι μασκότ μας να ταξιδέψουν και κείνες σε άλλες χώρες π.χ. η δική μας Γιαγιά Αριάδνη έμεινε στην Τουρκία και εμείς πήραμε τη μασκότ της Βουλγαρίας, το λαγό Ζουζού. Ο Ζουζού  θα πηγαίνει στα σπίτια των μαθητών μας, θα λαμβάνει μέρος σε όλες τις δραστηριότητες που κάνουμε και εμείς θα επικοινωνούμε τόσο με τη Βουλγαρία για να τους λέμε νέα του Ζουζού, όσο και με την Τουρκία για να μαθαίνουμε νέα της Γιαγιάς Αριάδνης.
Πριν την επόμενη κινητικότητα των εκπαιδευτικών, που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στο Husi της Ρουμανίας, θα υλοποιήσουμε την ενότητα «Stop fast –food» με διάφορες δραστηριότητες με αποκορύφωμα τη δημιουργία μιας αφίσας με αυτό το μήνυμα, διαφορετικής από κάθε χώρα,  η οποία θα παρουσιαστεί στη Ρουμανία.
Παράλληλα, ετοιμάζουμε ένα Pictionary με φρούτα και λαχανικά. Κάθε χώρα έχει αναλάβει 4-5 γράμματα, τα οποία θα πλαισιώσει με εικόνες και τη λέξη στα Αγγλικά και στις γλώσσες των 6 χωρών.
Ακόμη, διευκρινίσαμε το περιεχόμενο που θα έχει το φυλλάδιο για την προώθηση της κατανάλωσης πρωινού που έχει αναλάβει να το φτιάξει η ομάδα της Βουλγαρίας, με τη συμβολή όλων των εταίρων.
Αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών και των οικογενειών τους συγκεντρωτικά και για τις 6 χώρες, ώστε να υπάρχει σύγκριση  και να δούμε τις διαφορές και ομοιότητες.
Αφού η Ελλάδα ήταν η μόνη ομάδα που είχε πραγματοποιήσει σεμινάριο με διατροφολόγο, ανέλαβε να ενημερώσει τους εταίρους για τον τρόπο υλοποίησής του.
Γενικά, θα λέγαμε ότι ήταν ένα πετυχημένο, δημιουργικό ταξίδι που μας γέμισε ιδέες  για την υλοποίηση του προγράμματος. Μετά την επιστροφή μας, καλέσαμε τους γονείς για να τους ενημερώσουμε για το ταξίδι μας, παρουσία της κας. Ψαλτάκη Τζένης, συντονίστρια των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Περιφέρειας Κρήτης για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.



            
                                                                       
                                                                              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου