60ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου
Erasmus+ KA2 Project Nr: 2015-1-FR01- KA219- 104966_5
«Let’s eat together, everybody around the table”
Κινητικότητα στo Μπορντό, Γαλλία
Από τις 22 έως τις 28 Ιουνίου, οι νηπιαγωγοί Σηφάκη Αμαλία και Φορτούνα Ελένη που αντιπροσωπεύουν το 60ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus + ΚΑ2 “Let’s eat together, everybody around the table” πήραν μέρος στην οργανωμένη κινητικότητα για εκπαιδευτικούς στο νηπιαγωγείο “Ecole Maternelle Carl Vernet" στο Μπορντό της Γαλλίας.
Το νηπιαγωγείο το είχαμε επισκεφτεί ξανά το Νοέμβριο 2015 κατά την πρώτη διακρατική συνάντηση των εταίρων εκεί. Έχει 5 μεγάλες αίθουσες για διδασκαλία, δύο αίθουσες γυμναστικής, ένα χώρο χαλάρωσης, αίθουσα τέχνης, αίθουσα πολυμέσων, τραπεζαρία και κουζίνα, γραφείο διευθύντριας και γραφείο προσωπικού, καθώς και μια τεράστια αυλή.
Παράλληλα, γνωρίσαμε το εκπαιδευτικό σύστημα της Γαλλίας.
Το νηπιαγωγείο λειτουργεί με 5 τμήματα, κλασικού (08:00- 12:15) ή εκτεταμένου ωραρίου (08:00-16:00). Οι νηπιαγωγοί δουλεύουν συνεχόμενα, αλλά έχουν ένα δίωρο διάλειμμα το μεσημέρι. Υπάρχουν βοηθοί για να διευκολύνουν το έργο των νηπιαγωγών, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με το καθήκον να σερβίρουν το φαγητό και να βοηθούν τα μικρότερα παιδιά να φάνε.
Τα παιδιά χωρίζονται σε τμήματα ανάλογα με την ηλικία τους ( από 3 έως 6 ετών). Είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το συνηθισμένο πρόγραμμα που ακολουθούν και από ότι καταλάβαμε υπάρχουν πολλές ελεύθερες και ελάχιστες αυστηρά δομημένες δραστηριότητες. Τα παιδιά πρέπει να επιτύχουν κάποιους στόχους στο διάστημα των τριών ετών που παραμένουν στο νηπιαγωγείο. Υπάρχει ποιοτική αξιολόγηση με έμφαση στο τι μπορεί να επιτύχει το παιδί και λιγότερο στο τι δεν μπορεί ακόμα να κάνει. Τους δίνεται αρκετή ελευθερία να επιλέξουν με τι θέλουν να ασχοληθούν κάθε μέρα και χρόνος για να φτάσουν σε ένα στόχο.
Αφού το πρόγραμμά μας έχει σαν κύριο θέμα τη διατροφή, ακολουθήσαμε την πορεία των τροφίμων από την κεντρική λαχαναγορά…
…. στο SIVU, την κεντρική κουζίνα του Δήμου, όπου ετοιμάζονται 22000 γεύματα κάθε μέρα, για όλα τα νηπιαγωγεία της πόλης καθώς και για ομάδες ανθρώπων που δεν μπορούν να φροντίσουν για τη σίτισή τους. Τα γεύματα ετοιμάζονται, καταψύχονται, στέλνονται με φορτηγά σε κάθε σχολείο και εκεί θερμαίνονται και σερβίρονται.
Το Μπορντό φημίζεται για τα κρασιά του. Η καλλιέργεια του αμπελιού χρονολογείται από τους ρωμαϊκούς χρόνους. Έτσι επισκεφτήκαμε το Chateau Soutard για να δούμε ένα παραδοσιακό οινοποιείο από κοντά και το χωριό St. Emilion που είναι στο κέντρο της οινοπαραγωγικής περιοχής του Μπορντό.
Ακόμα, μας πήγαν στον κοντινό κόλπο του Arcachon, όπου γίνεται συστηματική καλλιέργεια στρειδιών. Στον κόλπο υπάρχει το φαινόμενο της παλίρροιας κάθε 12 ώρες, με αποτέλεσμα ο μισός κόλπος να αδειάζει από νερό. Είναι εντυπωσιακό να βλέπεις πόσο υποχωρούν τα νερά σε διάστημα λίγης ώρας.
Στην περιοχή υπάρχει το εντυπωσιακό Dune du Pyla, ο ψηλότερος αμμόλοφος στην Ευρώπη, τον οποίο πρέπει να ανέβεις και να κατέβεις για φτάσεις στον Ατλαντικό, και (δυστυχώς) πρέπει να κάνεις το ίδιο και στην επιστροφή.
Στα νότια του Μπορντό υπάρχει ένα τεράστιο πευκόδασος χιλιάδων στρεμμάτων το οποίο φυτεύτηκε επί Ναπολέοντα για να βοηθήσει στην αποστράγγιση ελωδών εκτάσεων. Οι άνθρωποι της περιοχής εκμεταλλεύονται το δάσος, κι εμείς επισκεφτήκαμε με τρένο μαζί με τα μικρά τμήματα του σχολείου το ανοιχτό Μουσείο Marqueze ( κάτι σαν παραδοσιακό χωριό) για να δούμε πώς ζούσαν μέχρι πριν λίγα χρόνια.
Τέλος η αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Μπορντό μας έκανε μια μικρή δεξίωση στο Δημαρχείο και μίλησε με καλά λόγια για τα προγράμματα Erasmus+ και ιδιαίτερα για το δικό μας.
Η πόλη του Μπορντό είναι μια πανέμορφη πόλη χτισμένη πάνω στον ποταμό Garon και γεμάτη από κτίρια του 18ου αιώνα. Εκτός από τους αγώνες του Euro που φιλοξενούσε εκείνες τις μέρες, υπήρχε και η γιορτή του κρασιού, με όμορφες εκδηλώσεις όπως το θέαμα Ήχος και Φως και εκατοντάδες πυροτεχνήματα. Σαν αποτέλεσμα, η πόλη ήταν γεμάτη από επισκέπτες, αλλά τα σύγχρονα μέσα μεταφοράς έκαναν την πρόσβαση εύκολη και γρήγορη.
Στο χώρο εισόδου του νηπιαγωγείου παρουσιάσαμε ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα από κάθε χώρα για να τα δοκιμάσουν οι γονείς και τα παιδιά.
Στα διαδικαστικά, αξιολογήσαμε το έργο που έχει ήδη γίνει και συμφωνήσαμε σχετικά με τις μελλοντικές δραστηριότητες που πρόκειται να γίνουν.
Συγκεκριμένα, το Αλφαβητικό Pictionary με φρούτα και λαχανικά έχει ολοκληρωθεί, αλλά συμφωνήσαμε να προσθέσουμε και ήχο σε κάθε λέξη. Αυτό θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου, μια και τα σχολεία είναι τώρα κλειστά.
Η μασκότ που είχαμε το προηγούμενο διάστημα ήταν της Ρουμανίας. Δημιουργήσαμε ένα άλμπουμ με φωτογραφίες με τίτλο “Bukatarel in Iraklion”, το εκτυπώσαμε και το δέσαμε σε βιβλίο, για να το χαρούν τα παιδιά στη Ρουμανία. Παράλληλα, δεχτήκαμε κι εμείς ένα παρόμοιο βιβλίο από τη Ρουμανία με τις περιπέτειες της Γιαγιάς εκεί με τίτλο “Yiayia in Romania” . Το επόμενο διάστημα μέχρι το ταξίδι στη Λετονία, θα έχουμε τη μασκότ της Γαλλίας, και η Γιαγιά έμεινε στη Γαλλία.
Υλοποιήσαμε τη δράση “Pedalling for health” με μεγάλη επιτυχία. Κάθε χώρα επέλεξε τον τρόπο που θα πραγματοποιούσε αυτή τη δράση. Εμείς επιλέξαμε να εμπλέξουμε και τους γονείς σε παιχνίδια άσκησης και διατροφής. Το δελτίο τύπου μας δημοσιεύτηκε και στην τοπική εφημερίδα “Πατρίς”. Όλες οι διαφορετικές δράσεις έχουν αναρτηθεί τόσο στο twinspace όσο και στο ηλεκτρονικό μπλογκ που έχουμε δημιουργήσει για το πρόγραμμα.
Το βιβλίο συνταγών στα αγγλικά και στην γλώσσα κάθε χώρας είναι έτοιμο, αλλά επιλέξαμε να προσθέσουμε και βίντεο ή φωτογραφίες και να γίνει σε μορφή e-book. Κάθε χώρα μπορεί να επιλέξει αν θα το δημοσιεύσει στο μπλογκ του σχολείου της ή θα το εκτυπώσει για να μπορούν τα παιδιά να το ξεφυλλίζουν και ίσως να διαλέξουν ποιά συνταγή θα ήθελαν να δοκιμάσουν.
Οι δραστηριότητες του επόμενου χρόνου θα προγραμματιστούν καλύτερα στη δεύτερη διακρατική συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο.
Η Προϊσταμένη του 60ου Νηπιαγωγείου Ηρακλείου
Σηφάκη Αμαλία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου