Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Οδηγίες από ψυχολόγο

Αγαπητοί γονείς
Διανύουμε μια περίοδο που αποτελεί πρόκληση για τον καθένα από μας. Και ακόμα περισσότερο για τα παιδιά μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για δραστηριότητα εκτός σπιτιού και για κοινωνικοποίηση, καθώς και για δομημένο καθημερινό χρόνο.

Οι έρευνες που έχουν γίνει για περιόδους καραντίνας, και μάλιστα μακροχρόνιας, όπως αυτήν που ζούμε τώρα, δείχνουν ότι εντείνονται συναισθήματα άγχους, θλίψης και θυμού, κυρίως σε ενήλικες που έχουν αυξημένες ευθύνες, επαγγελματικές /οικονομικές, καθώς και στα παιδιά και εφήβους.
Για να κυλήσει αυτή η περίοδος ομαλά χρειάζεται να βεβαιωθούμε ότι…
• Ενημερώνουμε τα παιδιά για το τι συμβαίνει με ειλικρίνεια, χωρίς υπερβολές και με τα κατάλληλα λόγια, ανάλογα με την ηλικία τους. (προσοχή! Δεν τα εκθέτουμε σε δελτία ειδήσεων.)
• Ακούμε με προσοχή και κατανόηση τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους και τα στηρίζουμε .
• Απαντάμε στις ερωτήσεις τους χωρίς να δίνουμε παραπάνω πληροφορία. (θυμηθείτε! τα παιδιά μπορούν να κατανοήσουν πληροφορίες για όσα μπορούν να ρωτήσουν, όχι παραπάνω.)
• Φροντίζουμε να κρατάμε πρόγραμμα στην καθημερινότητα της οικογένειας, για να συνεχίσουμε να έχουμε ρυθμό.
 Σταθερή ώρα ύπνου και αφύπνισης για τις καθημερινές- διαφορετική για το σαββατοκύριακο.
 Σταθερές ώρες γευμάτων.
 Ώρα μελέτης, κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου.
 Καθημερινά, ώρα άθλησης εντός ή εκτός σπιτιού, ανάλογα με τα μέτρα πρόληψης.
• Φροντίζουμε να κρατάμε τα παιδιά αρκετά απασχολημένα, με συνεργασία στις δουλειές του σπιτιού, επιτραπέζια παιχνίδια, βραδιές ταινίας, μαγείρεμα, ζαχαροπλαστική κλπ
• Προστατεύουμε τα παιδιά από υπερβολική και χωρίς έλεγχο έκθεση σε οθόνες και διαδίκτυο. (προσοχή! Οι τρέχουσες συνθήκες καθιστούν πολύ εύκολη την ανάπτυξη εθισμού σε Η/Υ παιχνίδια και σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Επιπλέον η υπερβολική έκθεση αυξάνει την νευρικότητα και τον θυμό και συνεπώς καθιστά την συμβίωση συνολικά δυσκολότερη.)
• Φροντίζουμε να επικοινωνούν με φίλους και συγγενείς με τηλεδιάσκεψη. (προσοχή! Με συσκευή που διαθέτει δυνατότητα ενσύρματης σύνδεσης με το διαδίκτυο για ευνόητους λόγους.)
• Θυμόμαστε ότι είμαστε πρότυπο για τα παιδιά μας, άρα
 Φερόμαστε με σεβασμό και ευγένεια στους άλλους, λέμε τα αρνητικά μας συναισθήματα με λόγια.
 Αναφέρουμε την καραντίνα ως υπεύθυνη συμπεριφορά όλων μας, που δείχνει νοιάξιμο και αγάπη για τον συνάνθρωπο και τον πλανήτη, αντί να παραπονιόμαστε για υποχρεωτικό εγκλεισμό.
 Συνεργαζόμαστε απόλυτα με τις οδηγίες.
 Αφιερώνουμε χρόνο να συνεργαστούμε με τα παιδιά.
 Αποφεύγουμε κάθε είδους συμπεριφορά εθισμού(π.χ. οθόνες/διαδίκτυο, χρήση αλκοόλ κλπ.)
Καλή συνέχεια και να θυμάστε πάντα πως κάθε κακό κρύβει μέσα και κάτι καλό. Μπορούμε να καταφέρουμε να βγούμε από την κατάσταση αυτή , έχοντας κερδίσει καλύτερες σχέσεις με την οικογένεια κι έχοντας διδάξει στα παιδιά μας κάτι χρήσιμο, όπως τη συνεργασία της ομάδας της οικογένειας, το συναισθηματικό πλησίασμα των μελών της και την δεξιότητα να γίνονται δημιουργικά στην αντιμετώπιση απροόπτων και αντιξοοτήτων.
Στέλλα Αρναούτογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου