Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

Οκτώβριος

  Οκτώβριος

Οκτώβριος ο Βροχάρης

                                                                               "Οκτώβριος", Γιάννης Τσαρούχης

    Τις πρώτες μέρες του Οκτώβρη διαβάσαμε το παραμύθι "Η φαντασία του Οκτώβρη" και παίξαμε Θεατρικό Παιχνίδι... μεταμορφωθήκαμε στα χρώματα του φθινοπώρου πήγαμε βόλτα στο φθινοπωρινό δάσος και νιώσαμε το δροσερό αεράκι που φυσούσε. Ακούσαμε και χορέψαμε το "Φθινόπωρο" από τον Αντόνιο Βιβάλντι και τον "Οκτώβριο" από τον Ορφέα Περίδη για να εμπνευστούμε και να ζωγραφίσουμε φθινοπωρινές εικόνες. Μιλήσαμε για τα φυλλοβόλα και τα αειθαλή δέντρα και αποκτήσαμε το δικό μας χρυσάνθεμο! Μάθαμε το γράμμα Ο ο, ακούσαμε τον "ονειροπαρμένο ορειβάτη¨ και φτιάξαμε το Ο με πλαστελίνη.











































    Στην συνέχεια μεταμορφωθήκαμε σε φθινοπωρινά φύλλα που αποχωρίζονται τα δέντρα τους και χορεύουν στον αέρα, ενώ μάθαμε τον μύθο της νεράιδας των φύλλων. Κόψαμε και φτιάξαμε τον δικό μας πίνακα με κολλάζ από φύλλα και με ότι θέμα φαντάστηκε το κάθε παιδί.  Χορέψαμε στην αυλή του νηπιαγωγείου μας και γιορτάσαμε τις πρώτες φθινοπωρινές ψιχάλες. Φτιάξαμε έναν πίνακα διπλής εισόδου με τα χρώματα του Φθινοπώρου και αριθμούς έως το 5, ενώ μάθαμε τους αριθμούς μηδεν Ο και ένα 1.





























    Έπειτα άρχισε το ταξίδι μας στην Ευρώπη... με αφορμή το πρόγραμμα Erasmus+ που υλοποιούμε στο νηπιαγωγείο μας, μάθαμε το μύθο για "Την αρπαγή της Ευρώπης" και παρατηρήσαμε τον χάρτη της Ευρώπης. Γνωρίσαμε τις χώρες εταίρους μας (Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Ισπανία), είδαμε τον χάρτη τους , την σημαία τους και ακούσαμε τους εθνικούς ύμνους της κάθε χώρας. Μπήκαμε στο google maps  περιηγηθήκαμε στις χώρες και γνωρίσαμε τα αξιοθέατα τους! Παίξαμε ένα παιχνίδι μνήμης με τις σημαίες των χωρών και δουλέψαμε σε ομάδες για να φτιάξουμε τις σημαίες των εταίρων με διάφορα υλικά. Μας επισκέφθηκε ο κύριος Σοφούλης Γραμμούλης και μας έδειξε το γράμμα  Ε ε της Ευρώπης το οποίο σχηματίσαμε και σε αφρό! Τέλος προγραμματίσαμε το Bee Bot το ρομποτάκι της τάξης μας και κινήθηκε πάνω στην πίστα για να συναντήσει το γράμμα με το οποίο αρχίζει η κάθε χώρα εταίρος. 

































































         

    Τον Οκτώβριο στην πόλη μας έγιναν κάποιες σεισμικές δονήσεις που ανησύχησαν αρκετά τους μικρούς μας μαθητές! Με αυτήν την αφορμή μάθαμε τον μύθο του "Εγκέλαδου" από την μυθολογία μας και διβάσαμε το παραμύθι "Αζδαρ".  Έτσι προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε αυτά τα φυσικά φαινόμενα μέσα από τα παραμύθια και την μυθολογία μας. Μεταμορφωθήκαμε σε επιστήμονες και φτιάξαμε τον δικό μας σεισμογράφο για να καταγράψουμε επόμενους πιθανούς σεισμούς. Έπειτα γνωρίσαμε το γεωμετρικό σχήμα "Κύκλος" βρήκαμε κυκλικά αντικείμενα μέσα στην τάξη μας και φτιάξαμε κύκλους με αποτύπωμα από ρολό κουζίνας. Τέλος παίξαμε ένα αισθητηριακό παιχνίδι με τα γράμματα που έχουμε μάθει, κρύψαμε τα γράμματα μέσα σε χρωματιστό ρύζι, τα βρήκαμε με την βοήθεια της αφής και χορέψαμε γύρω από το φωτεινό μας τραπέζι για να ολοκληρώσουμε το ταξίδι μας στη γραμματοχώρα!























                                        






    Τις τελευταίες ημέρες του Οκτώβρη μιλήσαμε για την 28η Οκτωβρίου διαβάσαμε τα παραμύθια "Ο γίγαντας και ο νάνος" και "Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο" μάθαμε για τα ιστορικά αυτά γεγονότα και θελήσαμε να δραματοποιήσουμε την Πόλη που έδιωξε τον πόλεμο! Φτιάξαμε μια ομαδική εργασία με τους Έλληνες στρατιώτες στα βουνά της Πίνδου που φώναζαν "ΑΕΡΑ!"Παίξαμε με τις λέξεις ΟΧΙ, Παρέλαση, στρατιώτες, Ελλάδα, Ιταλία και κατασκευάσαμε από ρολό κουζίνας το περιστέρι της Ειρήνης. Γιορτάσαμε την την 28η Οκτωβρίου με λαμπρότητα, είπαμε ποιήματα και κάναμε παρέλαση! Μας επισκέφθηκε ξανά ο κύριος Σοφούλης Γραμμούλης και μας έμαθε το γράμμα Ι ι από το ΟΧΙ και τον αριθμό 2.











































Ραντεβού τον επόμενο μήνα έως τότε να περνάτε καλά!!
Φιλιά!!! 













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου