Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Ιανουάριος

 Ιανουάριος


    Υποδεχθήκαμε με μεγάλη χαρά την καινούρια χρονιά! Ήρθε ο πρώτος μήνας του χρόνου, ο Ιανουάριος και μαζί του έφερε ένα σωρό δώρα! Θαυμάσαμε τον πίνακα του Γιάννη Τσαρούχη  με τίτλο "Γενάρης" και απολαύσαμε το "Γενάρη" του Παντελή Θαλασσινού. Διαβάσαμε το παραμύθι "Οι σκανταλιές του Γενάρη", παίξαμε με τους αριθμούς σχηματίζοντας το 2021, μάθαμε το "Ι ι" του Ιανουαρίου. 



























    Στην συνέχεια μιλήσαμε για τον χειμώνα παίξαμε έναν πίνακα διπλής εισόδου με χιονάνθρωπους και αριθμούς. Είδαμε τις χώρες εταίρους του εράσμους που είναι χιονισμένες και ζωγραφίσαμε χειμωνιάτικα, χειμερινά τοπία. Κόψαμε την βασιλόπιτά που μας έφερε ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων και γιορτάσαμε με μεγάλη χαρά τα γενέθλια των συμμαθητών μας που έχουν γεννηθεί τον πρώτο μήνα του χρόνου. Ενώ μάθαμε και τον αριθμό "6" απαριθμώντας χιονάνθρωπους.












    Έπειτα ξεκινήσαμε ένα ταξίδι στους πλανήτες! Μεταμορφωθήκαμε σε αστροναύτες και συναντήσαμε τον Ήλιο, τον Ερμή, την Αφροδίτη, τη Γη, τον Άρη, τον Κρόνο, τον Δία, τον Ποσειδώνα και τον Πλούτωνα! Συναντήσαμε το φεγγάρι του Γενάρη που έμοιαζε με μαργαριτάρι και είδαμε όλες τις φάσεις του μέχρι να γίνει μια λαμπερή πανσέληνος. Παρατηρήσαμε την εναλλαγή μέρας και νύχτας και κάναμε παιχνίδια με τις σκιές! Προγραμματίσαμε το Beebot μας να κινηθεί από πλανήτη σε πλανήτη και αντιστοιχίσαμε με καρτέλες τα ονόματα των πλανητών. Φτιάξαμε ένα σουπλά με τον πλανήτη μας και την μέρα- νύχταΜάθαμε το "Ν ν" της νύχτας και το "Π π" των πλανητών!
















































    Επιστρέφοντας στη γη συναντήσαμε δύο θαλασσοπούλια τα οποία μας μίλησαν με ανθρώπινη λαλιά και μας είπαν την ιστορία τους. Μάθαμε πως τα δύο ψαροπούλια κάποτε υπήρξαν δύο εγωιστές νέοι που ο Θεός Δίας τους τιμώρησε. Μιλήσαμε για τις αλκυονίδες ημέρες και τις ευχαριστηθήκαμε στην καρδιά του παγωμένου χειμώνα. Παίξαμε με τις λέξεις, Αλκυόνα Κήυκας, Άνεμος, Θαλασσοπούλι  και κάναμε αντιστοίχιση αριθμού με την ποσότητα από τα θαλασσοπούλια. Μάθαμε το γράμμα "Κ κ" από τον Κήυκα και το γράμμα "Β β" από τον Βασιλιά των θεών του Ολύμπου, Δία.
















    Στις 30 Ιανουαρίου γιορτάσαμε τους 3 Ιεράρχες που ήταν μεγάλοι δάσκαλοι. Μάθαμε για τη σοφία τους και την καλοσύνη τους, ο λαός τους εκτιμούσε και τους αγαπούσε. Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών είναι γιορτή των δασκάλων και των μαθητών, των σχολείων και των γραμμάτων, των βιβλίων και της μάθησης. Μιλήσαμε για τους Βίους τους, ακούσαμε το απολυτίκιο τους, και κατασκευάσαμε την εικόνα τους. Τι κι αν πέρασαν τόσα χρόνια από τότε που έζησαν: Το παράδειγμά τους είναι πάντα νέο, πάντα φωτεινό για να μας δείχνει το δρόμο.














Ραντέβού τον επόμενο μήνα έως τότε να περνάτε όμορφα!!!!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου