Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Φεβρουάριος

Φεβρουάριος

    Ο τελευταίος μήνας του Χειμώνα μας βρήκε να συζητάμε για την εναλλαγή μέρας νύχτας και τους πλανήτες! Είδαμε την γη μας που περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο, το φεγγάρι που περιστρέφεται γύρω από την γη και όλους τους πλανήτες! Ταξιδέψαμε στο διάστημα, παρατηρήσαμε τους πλανήτες, μάθαμε τα ονόματά τους, τα χρώματά τους το μέγεθός τους, είδαμε κομήτες και μαύρες τρύπες! Φορέσαμε τα ειδικά γυαλιά μας και οι πλανήτες ζωντάνεψαν μπροστά μας τρισδιάστατοι! Μας άρεσε πολύ το θέμα αυτό και τα παιδιά έφεραν πολλές πληροφορίες, βιβλία και επιτραπέζια από το σπίτι τους! Μιλήσαμε για την δύναμη της βαρύτητας που υπάρχει στη γη και φέραμε μια ζυγαριά στην οποία ζυγίσαμε πράγματα. Μάθαμε αινίγματα για τον ήλιο και το φεγγάρι. Μάθαμε το γράμμα Ν ν από την "νύχτα" και το γράμμα Ω ω από την "ώρα". Θελήσαμε να φτιάξουμε το δικό μας επιτραπέζιο παιχνίδι όπου
 "Μες στο σύμπαν σαν βρεθείς 
ριξ΄ το ζάρι και θα δεις.
Σε πλανήτες και αστέρια αν πατήσεις
και την έκρηξη πηδήξεις..
πήγαινε προσεκτικός για τον ήλιο ολοταχώς..."
Τέλος εμπνευστήκαμε και δημιουργήσαμε το δικό μας πλανητικό σύστημα μέσα στην τάξη για να ταξιδεύουμε στο διάστημα!
   
















































     Στα μέσα του μήνα εμφανίστηκε η τρελή αμυγδαλιά η οποία άνθισε και ντύθηκε νυφούλα στην καρδιά του Χειμώνα! Μάθαμε τον μύθο της αμυγδαλιάς είδαμε πίνακες ζωγράφων που έχουν εμπνευστεί από την ανθισμένη αμυγδαλιά και θελήσαμε να ζωγραφίσουμε κι εμείς τις δικές μας για να στολίσουμε την τάξη μας! Παίξαμε θεατρικό παιχνίδι με τον μύθο της φυλλίδας και του Δημοφώντα τον δραματοποιήσαμε και φτιάξαμε αμυγδαλιές και αμύγδαλα με πλαστελίνη. Είδαμε όλα όσα παίρνουμε από την αμυγδαλιά και θελήσαμε να κάνουμε μια γιορτή για την αμυγδαλιά, τα παιδιά έφεραν κέικ αμυγδάλου, μπισκότα αμυγδάλου, αμυγδαλωτά, σοκολάτες αμυγδάλου, αμύγδαλα και πολλά πολλά άλλα και το γιορτάσαμε όλοι μαζί!







































   Στην συνέχεια μιλήσαμε για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Erasmus+ που υλοποιούμε στο νηπιαγωγείο μας "μεταφερθήκαμε" στην Εσθονία, την Σουηδία και την Αγγλία. Ταξιδέψαμε με το google earth είδαμε τα αξιοθέατά τους και μάθαμε τα αγαπημένα τους φαγητά! Μάθαμε πως λένε καλημέρα στις χώρες αυτές και παίξαμε το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού με τις σημαίες των χωρών στην τάξη  μας!






   
  Στα τέλη του μήνα μπήκε το τριώδιο και αρχίσαμε να μιλάμε για τις απόκριες! Μάθαμε για τα έθιμα των αποκριών και συγκεκριμένα για το έθιμο της "Τσικνοπέμπτης". Μας άρεσε πολύ αυτό το έθιμο και θελήσαμε και εμείς να τσικνίσουμε στο νηπιαγωγείο μας... έτσι τα παιδιά έφεραν απο το σπίτι τους κρέας και το ψήσαμε στο νηπιαγωγείο μας όσο εμείς διασκεδάζαμε και παίζαμε ομαδικά παιχνίδια


     Μας επισκέφθηκε στο νηπιαγωγείο μας η θεατρική ομάδα "Κατάρτι", η οποία μας ταξίδεψε μέσα από μύθους, μουσική και θεατρικό παιχνίδι  σε νησιά όπου συναντήσαμε ζώα της θάλασσας και σε ορεινά χωριά οπου συναντησαμε ζώα του βουνού. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και γνώρισαν μουσικά όργανα από κάθε γωνιά της γης!








Ραντεβού τον επόμενο μήνα... πολλά φιλιά!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου