Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Νοέμβριος στο 3ο Τμήμα

 Νοέμβριος

   Το τρίτο και τελευταίο παιδάκι του Φθινοπώρου ήρθε στο νηπιαγωγείο μας και  μας έφερε πολλές καινούριες γωνιές για να βοηθήσουν τους μικρούς μας να κατακτήσουν νέες δεξιότητες!


Κατασκευή Μωσαΐκού
 
Πάζλ με τα γράμματα που έχουμε μάθει (φωνολογική εξάσκηση)



Sudoku με lego


Πάζλ, τα ζώα και το σπίτι τους (άσκηση λεπτής κινητικότητας και προφορικού λόγου)





Λεπτή κινητικότητα με λαβίδα - Πον πον και απαρίθμηση με ζάρι




Παρατηρούμε τα χρώματα στην αυλή με καλειδοσκόπια


Λεπτή κινητικότητα με μανταλάκια και αντιστοίχιση γραμμάτων 



Μελέτη Περιβάλλοντος- εξέλιξη, από τον σπόρο στο φυτό


Λεπτή κινητικότητα με το μανταλάκι και μαθηματικά αντιστοίχιση



Γεωπίνακας
  Την πρώτη εβδομάδα του Νοέμβρη παρατηρήσαμε στον ουρανό του νηπιαγωγείου μας τα πουλιά που πετούσαν σε σχηματισμούς, με αυτή την αφορμή μιλήσαμε για τα αποδημητικά πουλιά. Διαβάσαμε παραμύθια για τα αποδημητικά πουλιά, είδαμε ποια πουλιά είναι αποδημητικά, παίξαμε αντιστοίχιση με τα ονόματά τους, είδαμε στους χάρτες της Google το την διαδρομή που ακολουθούν μέχρι να φτάσουν στην Αφρική. Μεταμορφωθήκαμε σε αποδημητικά πουλιά που οι ορνιθολόγοι τοποθέτησαν ειδικά βραχιολάκια στο πόδι και σταματήσαμε να ξεκουραστούμε στη λίμνη Κερκίνη και στη λίμνη Βιστονίδα.








   Στην συνέχεια μιλήσαμε για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ που υλοποιούμε στο νηπιαγωγείο μας και με αφορμή την μετακίνηση των νηπιαγωγών στην Ισπανία, μιλήσαμε για την Ισπανία! Είδαμε την σημαία της Ισπανίας, παρατηρήσαμε τον χάρτη της, ακούσαμε τον εθνικό τους ύμνο και ισπανικά τραγούδια. Μάθαμε για τα αξιοθέατα της Ισπανίας, τα διάσημα φαγητά τους, ενώ η κυρία Αμαλία μας παρουσίασε με κάθε λεπτομέρεια όσα είδαν και έκαναν στο νηπιαγωγείο που πήγαν.












   Έπειτα μιλήσαμε για την σπορά διαβάσαμε και μάθαμε ενδιαφέροντα πράγματα για το φυτό, είδαμε τι χρειάζεται για να μεγαλώσει ένα φυτό και μεταμορφωθήκαμε σε γεωργούς, φυτέψαμε φακές, φασόλια και βάλαμε και σκιάχτρο για να διώχνουμε τα πουλιά μακριά! Παίξαμε με τις λέξεις σπόρος, ρίζες, κοτσάνι, βλαστός και φυτό. Κατασκευάσαμε ένα καλαμπόκι και φάγαμε καλαμπόκια έξω στην αυλή! Μας επισκέφθηκε η υπηρεσία πράσινου του Δήμου Ηρακλείου και μας βοήθησαν να ομορφύνουμε το νηπιαγωγείο μας γεμίζοντας με λουλούδια την αυλή  μας! Τους ευχαριστούμε πολύ!!!  















































     Με αφορμή την σπορά μιλήσαμε για την Ελιά είδαμε πόσο σκληρή δουλειά κάνουν οι γεωργοί τώρα που ραβδίζουν τις ελιές για να πάρουμε το νόστιμο λαδάκι. Μάθαμε την εξέλιξη πως από την ελιά παίρνουμε το λάδι, ενώ  είδαμε πόσα πολλά αγαθά παίρνουμε από το λάδι. Ραβδίσαμε και εμείς την ελιά μας, ενώ ψήσαμε ψωμάκια λαδορίγανη και τα φάγαμε στην αυλή! Ζωγραφίσαμε με κλαδιά ελιάς και τραγουδήσαμε το τραγούδι της ελιάς. Μάθαμε το Εε της ελιάς και το ξεχωρίσαμε ανάμεσα στα άλλα γράμματα!






























    Γιορτάσαμε την γιορτή του Αγίου Μηνά προστάτη της πόλης μας, μάθαμε την ιστορία του και ζωγραφίσαμε σαν αγιογράφοι την εικόνα του και γνωρίσαμε την τεχνική του βιτρό.








   Στην συνέχεια μιλήσαμε για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Διαβάσαμε τα παραμύθια "Η κυρά Δημοκρατία" και  "Η τενεκεδούπολη". Μιλήσαμε για την διαφορά της Δημοκρατίας από την Δικτατορία. Εμπνευστήκαμε από έργα των Γαϊτη, Φασιανού και των χαρακτών Τάσσου και Βάσως Κατράκη. Φτιάξαμε το δικό μας έργο για το Πολυτεχνείο και βγήκαμε στην αυλή να τραγουδήσουμε και να φωνάξουμε "Ψωμί Παιδεία Ελευθερία". Μάθαμε τον Αριθμό 3 και τα γράμματα Π π όπως Πολυτεχνείο και Δ δ όπως Δημοκρατία και Δικτατορία.























































     Γνωρίσαμε τον διάσημο ζωγράφο Πάουλ Κλέε και δημιουργήσαμε το πορτρέτο μας, εμπνευσμένοι από το έργο του "Ο Σενέκιος".







     Στο εργαστήρι δεξιοτήτων μιλήσαμε για την Στοματική Υγιεινή.  Διαβάσαμε σχετικά παραμύθια, και μάθαμε πως να πλένουμε τα δόντια μας σωστά. Φτιάξαμε ένα στόμα με δόντια από φασόλια και χωρίσαμε τις τροφές σε ωφέλιμες και βλαβερές για τα δόντια μας. 























     Και αυτόν τον μήνα μας επισκέφθηκαν γονείς μαθητών μας στην δράση μας "Ας διαβάσουμε μαζί"! Η κυρία Ελένη μαμά της Αρετούσας, μας έκανε πολύ όμορφες δράσεις για τους αριθμούς μαθαίνοντας μας ένα υπέροχο τραγούδι και "δοκιμάσαμε" την πιο υπέροχη Πειρατόσουπα! Η κυρία Κλειώ μαμά του Δημήτρη, μας έφερε την Βαλίτσα της Πηνελόπης Δέλτα και μας γνώρισε τον Μάγκα και μάθαμε πως να εκδηλώνουμε τα συναισθήματά μας!
   Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε πάρα πολύ όλους τους γονείς που σε όλα όσα κάνουμε είναι πάντα δίπλα μας, πρόθυμοι να συμβάλουν όπως μπορούν, προσφέροντας όλα όσα χρειαζόμαστε (βιβλία, επιτραπέζια, φωτογραφική μηχανή, στολίδια για το δέντρο, φωτάκια και πάρα πολλά άλλα υλικά).











Ραντεβού τον επόμενο μήνα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου