Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Φεβρουάριος στο Τμήμα 4

 Καλώς ήρθε, Φεβρουάριε!

Αρχικά, τον μήνα αυτόν καλωσορίσαμε τον μήνα Φεβρουάριο και μιλήσαμε για το τρίτο και τελευταίο αυτό παιδάκι του Χειμώνα. Διαβάσαμε τον μύθο του Φλεβάρη και προσπαθήσαμε όπως μπορούσαμε να τον ζωγραφίσουμε. 


Αυτόν τον μήνα πραγματοποιήσαμε και το εργαστήριο δεξιοτήτων πάνω στη θεματική ενότητα Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ-Κοινωνική Συναίσθηση & Ευθύνη και ειδικότερα πάνω στην υποθεματική Συμπερίληψη: Αλληλοσεβασμός, Διαφορετικότητα. Συμμετείχαμε έτσι σε διάφορες δραστηριότητες στο πλαίσιο του εργαστηρίου αυτού. Ξεκινήσαμε από εμάς, συνειδητοποιήσαμε τις ομοιότητες και διαφορές που έχουμε ανάμεσά μας και προσπαθήσαμε να τις ζωγραφίσουμε. Διαβάσαμε βιβλία πάνω στη διαφορετικότητα. Διαβάσαμε το παιδικό λογοτεχνικό βιβλίο Έλμερ και δημιουργήσαμε τους δικούς μας Έλμερ. Επεξεργαστήκαμε και το παιδικό βιβλίο Η Μπουμπού και η Μπαμπαλού. Ασχοληθήκαμε με τις φυλετικές διαφορές και προσεγγίσαμε το θέμα της αναπηρίας και της συμπερίληψης. Επίσης, συμμετείχαμε σε δραστηριότητες που στόχευαν στην καλλιέργεια του αλληλοσεβασμού (π.χ. επισήμανση θετικών στοιχείων στον εαυτό μας αλλά κι ανάμεσά μας, δημιουργία βάζου με ευγενικές λέξεις, δημιουργία ζωγραφιάς για αγαπημένα μας πρόσωπα και χάρισμα σε αυτά κτλ.). 




Ακόμη, τον μήνα αυτόν ασχοληθήκαμε με την αμυγδαλιά, η οποία ανθίζει αυτήν την εποχή. Είδαμε εικόνες για την αμυγδαλιά, μιλήσαμε για τα μέρη του δέντρου αυτού και τι μας δίνει. Είδαμε τον μύθο της Αμυγδαλιάς, τον δραματοποιήσαμε και τον ζωγραφίσαμε. Ακούσαμε τραγούδια γι' αυτήν και μάθαμε κι ένα σχετικό αίνιγμα. 




Επιπλέον, τον μήνα αυτόν μιλήσαμε για τις φυλές της Γης. Μέσω εικόνων και βίντεο μάθαμε αρχικά τις 5 ηπείρους. Μιλήσαμε για την Ευρώπη που ανήκουμε, για την Κίνα και την Αφρική και για τον πολιτισμό τους, καθώς επίσης και για τους Ινδιάνους και τους Εσκιμώους και τον πολιτισμό τους. Διαβάσαμε σχετικά παραμύθια, δημιουργήσαμε τη Γη με τα παιδιά του κόσμου και ακούσαμε και χορέψαμε το τραγούδι Αν όλα τα παιδιά της Γης.



Τέλος, τον μήνα αυτόν μιλήσαμε και για τις Απόκριες, τις τρεις αυτές εβδομάδες πριν την Καθαρά Δευτέρα, και γνωρίσαμε τα έθιμα της γιορτής αυτής. Μιλήσαμε για την Τσικνοπέμπτη και τα έθιμα της ημέρας αυτής. Ακούσαμε και χορέψαμε αποκριάτικα τραγούδια, παίξαμε αποκριάτικα παιχνίδια και κάναμε αποκριάτικες κατασκευές. Διαβάσαμε σχετικές ιστορίες όπως Ο Αρλεκίνος κ.ά..




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου