Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023

 Μάιος (Τμήμα 2)

Καλό μήνα! Καλώς μας ήρθες Μάιε!

Ο τελευταίος μήνας της Άνοιξης, ο Μάιος. Το καλοκαίρι είναι πια προ των πυλών. Η πρώτη μέρα του μήνα Μάϊου έφτασε... Καλή Πρωτομαγιά λοιπόν σε όλους! Και όπως επιτάσσει το έθιμο, δεν γινόταν να μην φτιάξουμε το στεφάνι του Μάη, το πρωτομαγιάτικο. Μιλήσαμε για λουλούδια, τα παρατηρήσαμε, τα ζωγραφίσαμε, τα κόψαμε, τα περάσαμε σε σύρμα πίπας και έτοιμα τα πολύχρωμα στεφανάκια μας! Φτιάξαμε όμως και στεφάνια από αριθμούς, αλλά και στεφάνι από αληθινά αγριολούλουδα για να στολίσουμε την τάξη μας. Επίσης, ζωγραφίσαμε το πορτρέτο του Μάη, τον Μάη σαν ένα αγόρι, που στα μαλλιά του φορούσε καπέλο γεμάτο λουλούδια και ζουζούνια.

                                        

Μέσα από το Εργαστήριο Δεξιοτήτων "Μεσόγειος, η θάλασσα που ενώνει πολιτισμούς", ταξιδέψαμε στη μεσόγειο με άσπρα καράβια σαν αληθινοί θαλασσοπόροι. Γνωρίσαμε τη Μεσόγειο και τις χώρες που ενώνει, την Ελλάδα με τον Παρθενώνα και την Κνωσσό, τη Γαλλία με τον πύργο του Άιφελ, την Ιταλία με το Κολοσσαίο και την Ισπανία. Ο πρώτος προορισμός η Γαλλία και συγκεκριμένα το Παρίσι, όπου θαυμάσαμε και περιηγηθήκαμε στον πύργο του Άιφελ με την πολύτιμη βοήθεια της κυρίας Τερέζα. Έπειτα ταξιδέψαμε στην όμορφη Αθήνα μας και κάναμε ξενάγηση στην Ακρόπολη και συγκεκριμένα στον Παρθενώνα. Επόμενος προορισμός η μυστηριώδης Αίγυπτος, όπου θαυμάσαμε τις πυραμίδες, ενώ στην Ιταλία ζωντάνεψαν οι αγώνες που γίνονταν μέσα στο Κολοσσαίο. Έπειτα απ' όλα αυτά τα ταξίδια, κάναμε μια στάση στην τάξη μας για να ανακτήσουμε δυνάμεις και κατασκευάσαμε αναμνηστικά σουπλά της Μεσογείου με τις χώρες και τα μνημεία που επισκεφτήκαμε.

Ακολουθεί η γιορτή της μητέρας. Μιλήσαμε για τις μανούλες μας, διαβάσαμε παραμύθι, τραγουδήσαμε και χορέψαμε σε όμορφους ρυθμούς. Επιπλέον, ζωγραφίσαμε τις μανούλες μας και την αγάπη μας γι' αυτές και για να τις ευχαριστήσουμε για όλα αυτά που μας προσφέρουν, τους φτιάξαμε μπρελόκ σε σχήμα καρδιάς και κάρτες με τις γλυκές ευχές μας. Χρόνια πολλά ΜΑΜΑ!!!

Στη συνέχεια, μιλήσαμε για τα έντομα, τα χωρίσαμε σε κατηγορίες ανάλογα με τον τρόπο που μετακινούνται (περπατούν, πηδούν, πετούν) και σε ωφέλιμα για τους ανθρώπους και επιβλαβή. Συγκεκριμένα, γνωρίσαμε καλύτερα την πολύχρωμη πεταλούδα, τη εργατική μέλισσα, τη δυνατή σφήκα και την βουλάτη πασχαλίτσα. Είδαμε βίντεο, παίξαμε παιχνίδια, ζωγραφίσαμε, χορέψαμε και διαβάσαμε το παραμύθι "Μια στάλα μέλι". Επιπλέον, μας επισκέφτηκε ο κύριος Νίκος, μελισσοκόμος, ο οποίος μας μίλησε και μας εξήγησε για τον τρόπο ζωής των μελισσών και το νόστιμο μέλι τους. Είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά μία κυψέλη και τα εργαλεία δουλειάς ενός μελισσοκόμου όπως είναι το καπνιστήρι και η ειδική στολή.

Οι εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν σύντομα και με την αφορμή αυτή, ετοιμαζόμαστε και εμείς για τις εκλογές της τάξης μας. Συνειδητοποιούμε ότι θα χρειαστούμε ταυτότητες, οπότε κατασκευάζουμε. Φτιάχνουμε κάλπη, ψηφοδέλτια και ακούμε τις προεκλογικές υποσχέσεις των υποψηφίων. Έρχεται η ώρα της ψηφοφορίας και έπειτα με μεγάλη αγωνία γίνετε η καταμέτρηση των ψήφων. Επιτέλους έχουμε τα αποτελέσματα!

Επίσης, είχαμε την τιμή, να μας επισκεφτεί ο κύριος Παναγιώτης Παντζέκος, φυσικός και μέλος του Συλλόγου φίλων αστρονομίας Κρήτης. Με την βοήθεια του ταξιδέψαμε στο διάστημα και συναντήσαμε όλους τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Επίσης, με το τηλεσκόπιό του είδαμε τον ήλιο!

Τέλος, δεν γίνετε να μην αναφέρουμε την επίσκεψή μας στο 37ο Δημοτικό Σχολείο, όπου εκεί με παρέα τα παιδιά του Δημοτικού μαγευτήκαμε από τις μελωδίες της Φιλαρμονικής του Δήμου Ηρακλείου. Επιπλέον, επισκεφτήκαμε ξανά το 37ο Δημοτικό Σχολείο με στόχο την ομαλή μετάβαση των νηπίων μας στο Δημοτικό σχολείο, εκεί είδαμε από κοντά το εσωτερικό του σχολείου, τις τάξεις, ψωνίσαμε από το κυλικείο και παίξαμε στην αυλή. Την επόμενη μέρα, δεχτήκαμε με χαρά τους μαθητές της Ε' τάξης, οι οποίοι είχαν προετοιμάσει υπέροχες δραστηριότητες για εμάς. Τους ευχαριστούμε όλους πολύ! 





                                                         

 




















                                                         


































































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου