Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021

1η Κινητικότητα στο πλαίσιο του προγράμματος Εράσμους+ ΚΑ229 «A Mi meséink» 2020-1-HU01-KA229-078644_5 στην Ισπανία.


60ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου

1η Κινητικότητα  στο πλαίσιο του προγράμματος Εράσμους+ ΚΑ229 «A Mi meséink» 2020-1-HU01-KA229-078644_5 στην Ισπανία.

Από την 1η  έως την 6η Νοεμβρίου, οι νηπιαγωγοί Σηφάκη Αμαλία και Φορτούνα Ελένη που  αντιπροσωπεύουν το 60ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου στο πλαίσιο του προγράμματος  Erasmus + ΚΑ229  A Mi meséink ” πήραν μέρος στην  πρώτη οργανωμένη  κινητικότητα για εκπαιδευτικούς στο νηπιαγωγείο CEIPSO Federico Garcia Lorca στο χωριό  Καμάρμα της Ισπανίας.



Επειδή το χωριό είναι πολύ μικρό, μέναμε στη γειτονική πόλη Αλκαλά ντε Ενάρες, που είναι πατρίδα του συγγραφέα Μιγκέλ Θερβάντες και έχει ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια της Ευρώπης.





Το νηπιαγωγείο βρίσκεται σε ένα συγκρότημα με το Δημοτικό σχολείο και το Γυμνάσιο της περιοχής. Μοιράζονται μια μεγάλη αυλή με παιχνίδια εξωτερικού χώρου. Υπάρχει μια διευθύντρια για όλο το συγκρότημα, αλλά και υποδιευθυντές κάθε σχολείου, γραμματείς και βοηθητικό προσωπικό. Υπάρχουν γραφεία για τη διευθύντρια, τους υποδιευθυντές, τους εκπαιδευτικούς, εσωτερικό γυμναστήριο που χρησιμοποιείται και για το μάθημα της μουσικής, βιβλιοθήκη και τραπεζαρία.




 Το ωράριο είναι 09:00 – 14:00, αλλά ειδικά για το Δημοτικό υπάρχουν προαιρετικές δραστηριότητες κάθε απόγευμα. Οι τάξεις είναι χωρισμένες ανά ηλικία. Τα παιδιά παρακολουθούν το πρόγραμμα του νηπιαγωγείου από τριών έως έξι ετών. Κάθε αίθουσα είναι εξοπλισμένη με διαδραστικό πίνακα και αρκετό εποπτικό υλικό. Τα παιδιά δουλεύουν τόσο ομαδικά όσο και ατομικά. Στην τελευταία τάξη δίνουν έμφαση στην εκμάθηση γραφής και ανάγνωσης.




Την πρώτη μέρα μας παρουσίασαν το σχολείο, το εκπαιδευτικό σύστημα της Ισπανίας και παρακολουθήσαμε μια επαγγελματία αφηγήτρια παραμυθιών, η οποία μας έδωσε συμβουλές για μια επιτυχημένη αφήγηση παραμυθιού.

Τη δεύτερη μέρα μας έδειξαν πώς δουλεύουν τη μέθοδο Project και κάθε εταίρος παρουσίασε το σχολείο και τη χώρα του.

Την τρίτη μέρα δουλέψαμε ανά ομάδες για τη δημιουργία ενός παραμυθιού με ήρωες που είχαν διαλέξει τα παιδιά και παρακολουθήσαμε τη συγγραφέα παιδικών παραμυθιών Gracia Inglesias να αφηγείται ένα από τα παραμύθια της.



Την τέταρτη μέρα παρουσιάσαμε τα παραμύθια που δημιουργήσαμε και παρακολουθήσαμε ένα εργαστήριο με ηθοποιούς που μας έδωσαν συμβουλές πώς να αφηγούμαστε παραμύθια καλύτερα. Ακόμη, μιλήσαμε για τις επόμενες κινητικότητες και τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων του προγράμματος.






Κάθε απόγευμα για 3 μέρες είχαμε ξενάγηση από επαγγελματία ξεναγό στην πόλη Αλκαλά ντε Ενάρες. Μας έδειξε την παλιά πόλη, το σπίτι του Θερβάντες,το μοναστήρι San Bernando, τον καθεδρικό ναό της πόλης και τα αρχικά κτήρια του πανεπιστημίου, τα οποία ακόμα χρησιμοποιούνται. Το πανεπιστήμιο σήμερα έχει πολλές σχολές σκορπισμένες σε όλη την περιφέρεια της Μαδρίτης.







Γενικά, θα λέγαμε ότι ήταν ένα πετυχημένο, δημιουργικό ταξίδι που μας γέμισε ιδέες  για την υλοποίηση του προγράμματος.


Η Προϊσταμένη του 60ου Νηπιαγωγείου Ηρακλείου

Αμαλία Σηφάκη

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου