Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021

Οκτώβριος στο 3ο τμήμα



 Οκτώβριος

   Ο Οκτώβριος έφτασε στην τάξη μας φέρνοντας καινούριες γωνιές με καινούρια φυσικά υλικά και ενδιαφέροντα παιχνίδια...

πίστα με κατευθύνσεις










Φτιάξαμε χρωματιστό ρύζι, μεταφέραμε με το κουτάλι σε βάζα και αναζητήσαμε μέσα του το αρχικό γράμμα του ονόματός μας, το "Ο" του Οκτώβρη και το "Ι" των Ιταλών, το "Φ" του φθινοπώρου και το "Χ" των χελιδονιών.

 Σχήματα και κορδέλες για αναγνώριση χρωμάτων και λεπτή κινητικότητα

Παιχνίδι μνήμης με φρούτα και λαχανικά






Μεταφορά χρωματιστού νερού με σύριγγες - άσκηση λεπτής κινητικότητας, μείξη χρωμάτων

Πάζλ ελληνική σημαία, μαθηματικό μοτίβο γαλάζιο- λευκό, σχήμα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο

   Μας επισκέφθηκε ένα ρομπότ που το λένε BeeBot, μάθαμε να το προγραμματίζουμε για να κινείται στην πίστα με τα γράμματα και να σταματά στο αρχικό γράμμα του ονόματός μας. Στο "Φ" του Φθινοπώρου, στο"  του Όχι, στο "Ι" των Ιταλών και στο "Χχ" του χελιδονιού.






















   Στις 14 Οκτωβρίου πήγαμε εκδρομή στο Παγκρήτιο Στάδιο παίξαμε σκυταλοδρομία και ποδόσφαιρο, κάναμε άλμα εις μήκος, ενόργανη και τρέξιμο μετ' εμποδίων με κλειστά μάτια όπως οι αθλητές στους παραολυμπιακούς αγώνες, ενώ τέλος γνωρίσαμε ένα παραολυμπιακό άθλημα που λέγεται Μπότσια.























    Τις πρώτες μέρες του μήνα μας επισκέφθηκε ο Εγκέλαδος και για να κατανοήσουμε το φαινόμενο μάθαμε το μύθο του "Εγκέλαδου" και διαβάσαμε το παραμύθι του "Αζδάρ". Πραγματοποιήσαμε  άσκηση σεισμού και έκρηξη ηφαιστείου μέσα στην τάξη μας! Είδαμε βίντεο και κατασκευάσαμε τη γη μας σαν σφαίρα ενώ όταν την κόψαμε είδαμε τον Πυρήνα, τον Μανδύα και τον Φλοιό της. Η μαμά της φίλης μας Αρετούσας κυρία Ελένη Γ. μας έδειξε με μπισκότα και τυρί κρέμα πως κουνιούνται οι τεκτονικές πλάκες της γης και γίνεται σεισμός, ενώ μας έφερε πάρα πολλά τουβλάκια Lego και συνεργαστήκαμε για να κατασκευάσουμε γερά- αντισεισμικά σπίτια! Δραματοποιήσαμε τον δράκο Αζδάρ που εμφανίστηκε στην αυλή του νηπιαγωγείου μας!



































   Στα εργαστήρια Δεξιοτήτων εργαστήκαμε στον θεματικό κύκλο "Ζω καλύτερα - Ευ ζην"  και συγκεκριμένα στις θεματικές ενότητες Αυτομέριμνα και διατροφή.









     Μιλήσαμε για το φθινόπωρο, παρατηρήσαμε τις αλλαγές στο περιβάλλον και βγήκαμε στην αυλή μας να μαζέψουμε φύλλα. Κατασκευάσαμε τον Φθινοπωρούλη, σκουπίσαμε τα φύλλα για να τα βάλουμε στο τετράγωνο, διαβάσαμε σχετικά παραμύθια και ακούσαμε όμορφα φθινοπωρινά τραγούδια! Ήρθε η κυρία Ελένη μαμά της φίλης μας Αρετούσας, μας διάβασε το παραμύθι "Ο κλέφτης των φύλλων", φτιάξαμε αισθητηριακές σακούλες με τα χρώματα του φθινοπώρου, κάναμε φθινοπωρινές εκρήξεις και δοκιμάσαμε μήλο αφού πρώτα είδαμε το αστέρι που κρύβει μέσα του!




















    Συμμετείχαμε στην Ευρωπαϊκή εβδομάδα κώδικα, μάθαμε πως δημιουργείτε ο κώδικας, σπάσαμε κώδικες, ενώ δημιουργήσαμε τους δικούς μας κώδικες φτιάχνοντας χαρούμενες φατσούλες και καρδούλες!














    Μιλήσαμε για τον κύκλο του νερού, είδαμε τις ιδιότητες του νερού, γίναμε επιστήμονες, πραγματοποιήσαμε πειράματα με το νερό και καταγράψαμε - χαρτογραφήσαμε τις παρατηρήσεις μας σε πίνακα!













     Γιορτάσαμε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940, διαβάσαμε το παραμύθι 
"Ο γίγαντας και ο Νάνος" και το "Ασπρογάλανο πανί". Τραγουδήσαμε τραγούδια, μάθαμε ένα ποίημα, κάναμε παρέλαση, ενώ κατασκευάσαμε την δική μας σημαία και το δικό μας μετάλλιο! Είδαμε μια ταινία μικρού μήκους για τον πόλεμο και μεταμορφωθήκαμε σε καλλιτέχνες που δημιουργήσαμε την δική μας "Γκουέρνικα".













Ραντεβού τον επόμενο μήνα!!!
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου