Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021

Οκτώβριος στο 1ο τμήμα


Οκτώβριος

1η θεματική ενότητα: Σεισμοί & Ηφαίστεια

Ο Οκτώβριος, το δεύτερο παιδάκι του Φθινοπώρου έφτασε στην τάξη μας και εμείς τον υποδεχτήκαμε με χαρά. Μαζί με τον Οκτώβριο όμως, μας επισκέφτηκε και ο φίλος μας ο σεισμός, οπότε φροντίσαμε να προετοιμαστούμε και να μάθουμε πως να προστατευόμαστε. Αφού παρακολουθήσαμε σχετικό animation, εντοπίσαμε διαφορετικούς τρόπους προστασίας ανάλογα με του θα βρισκόμαστε κατά τη διάρκεια του σεισμού.





Αναφερθήκαμε στα στάδια προστασίας και στις σωστές και λανθασμένες αντιδράσεις και παίξαμε με εικόνες.



Μιλήσαμε για τα ηφαίστεια και αφού είδαμε σχετικό animation παρακολουθήσαμε μέσα στην τάξη ένα πείραμα που μας έμοιαζε πολύ με την έκρηξη του ηφαιστείου.






Επειδή είχαμε πολλές απορίες για το πως δημιουργούνται αυτά τα φαινόμενα, μιλήσαμε για τον πυρήνα της γης και τις τεκτονικές πλάκες, τον τρόπο που κινούνται και το αποτέλεσμα που έχει αυτό. Για το λόγο αυτό, φτιάξαμε τη γη με πλαστελίνη.

Φτιάξαμε τις τεκτονικές πλάκες σα παζλ τη μία δίπλα στην άλλη με τα χέρια μας.


Δημιουργήσαμε τη δική μας γη και το εσωτερικό της.





Διαβάσαμε το παραμύθι του "Αζδάρ" που αναφέρεται σε ένα δράκο που δημιουργεί τους σεισμούς και το ζωγραφίσαμε.




Φτιάξαμε το δικό μας σακίδιο έκτακτης ανάγκης ζωγραφίζοντας τα απαραίτητα.
 


Και ολοκληρώσαμε τη θεματική μας φτιάχνοντας τα δικά μας "Σεισμοσπιτάκια".


2η θεματική ενότητα: Διατροφή

Την επόμενη εβδομάδα μιλήσαμε για την υγιεινή διατροφή και παρακολουθήσαμε το βιβλιο σε ψηφιακή μορφή "Όλα μην τα τρως γιατί θα γίνεις παχουλός". 


Αφού ζωγραφίσαμε ότι μας έκανε εντύπωση από το παραμύθι, κάναμε διάκριση των τροφών σε υγιεινές και μη.



Με αφορμή τη υγιεινή διατροφή, αναφερθήκαμε στα φρούτα του Φθινοπώρου και κάθε παιδί έφερε ένα φρούτο για να φτιάξουμε φρουτοσαλάτα ώστε να τα δοκιμάσουμε.






Μια πολύ αγαπημένη εργασία ήταν η δημιουργία του πιάτου υγιεινής διατροφής, όπου αφού ζωγράφισαν το πιάτο τους, έκοψαν και κόλλησαν υγιεινές τροφές που τους αρέσουν. 

Παρακολουθήσαμε σχετικό βίντεο με την πυραμίδα της διατροφής και στη συνέχεια ζωγραφίσαμε την δική μας πυραμίδα ενώ προσπαθήσαμε να γράψουμε και τα είδη των τροφών όπως μπορούσαμε. 


Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε τη μοναδική εμπειρία που ζήσαμε στο Παγκρήτιο στάδιο, όπου είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε πολλά ολυμπιακά αθλήματα και να φροντίσουμε για την υγεία του σώματός μας!






3η θεματική ενότητα: Φθινόπωρο- Οκτώβρης

Η χαρά μας ήταν μεγάλη, καθώς σε ένα μεγάλο καλάθι μαζέψαμε πολλά φύλλα, πράσινα, κίτρινα, πορτοκαλί καφέ, ό,τι χρώμα βάζει ο νους. Στη συνέχεια, τα περιεργαστήκαμε και παίξαμε παιχνίδια τοποθετώντας τα από το μεγαλύτερο στο μικρότερο και αντίστροφα. 



Ακούσαμε το τραγούδι " Φθινόπωρο" του Vivaldi και κρατώντας ένα φύλλο ο καθένας κινηθήκαμε σαν ελεύθερα φθινοπωρινά φύλλα καταλήγοντας να περιγράφουμε ο καθένας το δικό του φύλλο και την ιστορία του (που βρίσκεται, που ταξίδεψε κ.τ.λ).





Παίξαμε και "φυλλομαχίες" προσπαθώντας να φυσήξουμε το φύλλο μας όσο πιο μακριά μπορούμε. Πολύ μας άρεσε!!


Φτιάξαμε και τον Φθινοπωρούλη μας, τον ζωγραφίσαμε και του βάλαμε για μαλλιά πολλά πανέμορφα φθινοπωρινά φύλλα.


Συζητήσαμε για τα παιδιά του Φθινοπώρου (Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο) και με αφορμή το μήνα μας μιλήσαμε για το γράμμα Ο.  Παρακολουθήσαμε ένα βίντεο με το γράμμα Οο από τη σειρά "Ένα γράμμα μια ιστορία".





Στη συνέχεια το εντοπίσαμε ανάμεσα σε άλλα γράμματα και το κυκλώσαμε.

Και φυσικά ανοίξαμε τα χέρια μας και το περπατήσαμε.

Προσπαθήσαμε να το γράψουμε όπως μπορούμε με μεγάλη επιτυχία.






Παρατηρήσαμε όμως, ότι το Ο μοιάζει με μπάλα. Ανοίξαμε 2 ομπρέλες, χωριστήκαμε σε ομάδες και βάλαμε στόχους τις ανοιχτές μας ομπρέλες.


Κλείνοντας το θέμα μας, αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια ομαδική εργασία με φθινοπωρινό τοπίο. Για το σκοπό αυτό, ίσως και να λερωθήκαμε με τα υπέροχα φθινοπωρινά χρώματα.

Και το αποτέλεσμα ήταν μαγικό!



4η θεματική ενότητα: 28η Οκτωβρίου

Η συζήτηση μας ξεκίνησε στην παρεούλα, όπου παρατηρήσαμε τη σημαία μας, τα χρώματά της, τα σύμβολά της. Στη συνέχεια τη ζωγραφίσαμε.






Μιλήσαμε για το γράμμα Σ και αφού το εντοπίσαμε, το γράψαμε και στον πίνακα. Σκεφτήκαμε πολλές λέξεις που ξεκινούν από την ίδια φωνούλα και με το μαγικό μας πινέλο το σχεδιάσαμε στον αέρα. 






Συζητήσαμε για τα ιστορικά γεγονότα του 1940, είδαμε τις εικόνες των πρωταγωνιστών των γεγονότων και είδαμε τον χάρτη μας ώστε να καταλάβουμε σε ποιές περιοχές έγιναν όλα αυτά. 


Φτιάξαμε μπαλίτσες από γκοφρέ και φτιάξαμε ένα μεγάλο ΟΧΙ, σαν αυτό που είπε ο Μεταξάς το 1940.


Είδαμε, παρατηρήσαμε και σχολιάσαμε διάσημους πίνακες ζωγραφικής και περισσότερο σχολιάσαμε την ενδυμασία και τις εκφράσεις του προσώπου αλλά και τα συναισθήματα των φαντάρων.



Ζωγραφίσαμε το όνειρο του φαντάρου, οδηγημένοι από τη φαντασία μας.


Επειδή είμαστε καλλιτέχνες, φτιάξαμε και τους δικούς μας φαντάρους και τους κολλήσαμε όλους μαζί .



Φυσικά, κάναμε πρόβες με τα ποιήματα μας και δημιουργήσαμε το δικό μας σημαιάκι.


Σαν αξιολόγηση, απαντήσαμε σε ένα ψηφιακό κουίζ γνώσεων.



Την ημέρα της γιορτής μας περάσαμε υπέροχα. Είπαμε τα ποιήματά μας, τραγουδήσαμε τον Εθνικό μας ύμνο και με καμάρι παρελάσαμε.






5η θεματική ενότητα: Ευρώπη & ERASMUS


Αφού μιλήσαμε για τη σημαία της Ελλάδας, τα χρώματα και τους συμβολισμούς της κάναμε ένα φανταστικό ταξίδι στην Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα επισκεφτήκαμε την Ισπανία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία.  Μελετήσαμε τα χρώματα της κάθε σημαίας, τα καταγράψαμε και αναφερθήκαμε σε μέρη και φαγητά που συνδέονται με αυτές.














Τις βρήκαμε στον χάρτη της Ευρώπης για να δούμε πόσο κοντά τους βρίσκεται η Ελλάδα μας.


Χωριστήκαμε σε ομάδες και φτιάξαμε χώρες, σημαίες και γεύσεις που θα θέλαμε να δοκιμάσουμε.






Ακόμα, είχαμε την ευκαιρία να δούμε κάποιες σημαίες χωρών λιγουλάκι περίεργες και να τις σχολιάσουμε.




Έπειτα, φτιάξαμε ο καθένας τη δική του μοναδική σημαία.






Μιλήσαμε για την Ευρώπη και το μύθο που της έδωσε το όνομά της. Είδαμε διάσημους πίνακες ζωγραφικής και τους σχολιάσαμε.



Ζωγραφίσαμε ό,τι μας άρεσε πιο πολύ.



Φτιάξαμε και τον ταύρο με πλαστελίνη!




Αυτός ο όμορφος μήνας έκλεισε, βρίσκοντας μας να προσπαθούμε να σπάσουμε τον κώδικα. Και τα πήγαμε υπέροχα ως προγραμματιστές!




Ραντεβού τον επόμενο μήνα!
💓💓















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου