Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

Μάιος στο 1ο τμήμα

                          Καλώς μας ήρθες Μάη!!!

 Οι ομορφιές, τα αρώματα και τα χρώματα του Μάη ήρθαν στην τάξη μας. Βγήκαμε στην αυλή μας και μαζέψαμε λουλούδια ώστε να φτιάξουμε το δικό μας μαγιάτικο στεφάνι με τα χεράκια μας!


Κόψαμε πολύχρωμα χάρτινα λουλούδια, σε ότι σχήμα και χρώμα θέλαμε και τα κολλήσαμε !

Συζητήσαμε για τη γιορτή της μητέρας, παρακολουθήσαμε το βίντεο από το παραμύθι " Θα σ'αγαπώ ότι κι αν γίβνει", φτιάξαμε καρτούλες και πήλινα κολιέ-δωράκια για τις αγαπημένες μας μανούλες με πολλή αγάπη!


Μιας και μιλάμε για λουλούδια και με αφορμή τα είδη λουλουδιών και την τουλίπα, μάθαμε το γράμμα τ. Παρακολουθήσαμε το εκπαιδευτικό βίντεο από τη σειρά: " Ένα γράμμα μια ιστορία" , βρήκαμε λεξούλες από Τ, το γράψαμε και το εντοπίσαμε στον πίνακα.

Και σαν μεγάλα παιδιά, κάναμε και φύλλο εργασίας για να το μάθουμε καλά.

Συζητήσαμε για τον αριθμό 10, είδαμε το βίντεο με το δέκα, το γράψαμε στον πίνακα, βρήκαμε τα ζευγαράκια του με παιχνίδια και κάναμε και το φύλλο εργασίας με τον αριθμό.


Συζητήσαμε για τα φρούτα της Άνοιξης, είδαμε φωτογραφίες και παρατηρήσαμε ότι το ροδάκινο ξεκινά από ένα γραμματάκι καινούργιο, που θα θέλαμε να μάθουμε. Ρ λοιπόν.... όπως το γλυκό και αγαπημένο ροδάκινο. Αφού παρακολουθήσαμε το βίντεο με το γράμμα το γράψαμε και ολοκληρώσαμε με την εργασία μας. 


Φτιάξαμε το ρ με τα χεράκια μας !


Έχοντας μιλήσει για τα λουλούδια και τη φύση, τα αρώματα και τις γεύσεις της Άνοιξης, καταλήξαμε να συζητάμε για τη μόλυνση, την καταστροφή και την αξία της Ανακύκλωσης. Παρακολουθήσαμε πολλά βίντεο, ανακαλύψαμε το Α της ανακύκλωσης αφού σπάσαμε τον κώδικα και παίξαμε πολλά παιχνίδια όπως ντόμινο, αντιστοίχηση και διαδρομές. 


Φτιάξαμε και το λογότυπο της ανακύκλωσης χρησιμοποιώντας χαρτάκια και χρώματα!


Παίξαμε ψηφιακά κουίζ και παρακολουθήσαμε animation σχετικό με την ανακύκλωση και τα οφέλη της για τα αντικείμενα και το περιβάλλον!

Παίξαμε και με το ρομποτάκι μας, προσπαθώντας να το οδηγήσουμε τα σύμβολα της ανακύκλωσης.

Είχαμε τη χαρά να επισκεφτούμε την κιβωτό του Αγίου Παντελεήμονα στο Φόδελε Ρεθύμνης, όπου είχαμε την τεράστια ευκαιρία να γευματίσουμε σε ένα υπέροχο φυσικό τοπίο, να δούμε από κοντά ζώα όπως λάμα, παγόνια, μίνι κατσικάκια, χήνες και άλογα. 

Στα πλαίσια των εργαστηρίων δεξιοτήτων της εβδομάδας, με θέμα την Ανακύκλωση με χρήση ρομποτικής και STEAM μιλήσαμε για το Υ του υπολογιστή, είδαμε βίντεο, φτιάξαμε το γραμματάκι με το σώμα μας, κάναμε και την εργασιούλα. 


    Σε επόμενη φάση συζητήσαμε για τα έντομα και πιο συγκεκριμένα για την πεταλούδα και τον κύκλο ζωής της. Παρακολουθήσαμε εικόνες και βίντεο με τη μεταμόρφωση της και τη ζωγραφίσαμε ελέυθερα με βάση τη φαντασία μας. 

Κινήσαμε τα χέρια και το σώμα μας σαν τα φτερά μιας πεταλούδας και ακούσαμε το τραγούδι " Μια ωραία πεταλούδα".

Φτιάξαμε μόνοι μας τα στάδια ανάπτυξης της πεταλούδας σχεδιάζοντας τα.

Με φίλτρα του καφέ πειραματιστήκαμε με τα χρώματα και με τον τρόπο αυτό φτιάξαμε τις δικές μας πολύχρωμες πεταλούδες.

Παίξαμε μαζί τους και τις πετάξαμε  μέσα και έξω από την τάξη!!

Και μετά την πεταλούδα.... ήρθε η σειρά της μέλισσας. Αρχικά τα παιδιά ανέφεραν πολλές ιδέες για το τι γνωρίζουν για την μέλισσα.

Παρακολουθήσαμε εκπαιδευτικό βίντεο για τις μέλισσες με πολύ προσοχή.

Είχαμε την ευκαιρία να δούμε το ψηφιακό παραμύθι " Μια μέλισσα μες λύση", να το συζητήσουμε και να εκφράσουμε τις απόψεις μας για το πρόβλημα του ήρωα της ιστορίας. 

Ζωγραφίσαμε μια μέλισσα χρησιμοποιώντας τη φαντασία μας και κάναμε εργασίες μαθηματικών και γλώσσας με το ίδιο θέμα για να ακονίσουμε το μυαλό μας. 


Και φτάσαμε στην εβδομάδα που θα ασχοληθούμε με τον μινωικό πολιτισμό!! Είδαμε βίντεο από το παλάτι της Κνωσού, πως ήταν παλαιότερα και πως είναι σήμερα, γνωρίσαμε τις τοιχογραφίες και μιλήσαμε για τους αμφορείς και τη χρήση τους. 


Γνωρίσαμε το μύθο με το Θησέα και τον Μινώταυρο και καταφέραμε να τον οδηγήσουμε έξω από τον Λαβύρινθο !

Έχοντας εμπνευστεί από τις θαλασσογραφίες, συζητήσαμε για το γράμμα θ, όπως θάλασσα. Είδαμε βίντεο για να δούμε πως γράφεται, κάναμε εργασίες στον πίνακα και τα πήγαμε εξαιρετικά. 

Ασχοληθήκαμε με τη γραφή των Μινωιτών και φτιάξαμε το δικό μας δίσκο της Φαιστού και στο χαρτί αλλά και με πηλό. 

Και δείτε τι ωραία τα καταφέραμε!!

Στη συνέχεια ασχοληθήκαμε με τη ζωγραφική του μινωικού παλατιού και φτιάξαμε τα δικά μας ατομικά δελφινάκια. 

Ακόμα, μιλήσαμε για τη μινωική θαλασσοκρατία, το εμπόριο και τα προϊόντα που παρήγαγαν. 

Παρατηρήσαμε τις μινωικές φορεσιές, ανδρικές και γυναικείες.

Παίξαμε και με το beebot και μινωικές εικόνες, ψάχνοντας διαδρομές. 

Δραματοποιήσαμε τη μύθο του Θησέα με τον Μινώταυρο, ντυθήκαμε, γελάσαμε και περάσαμε υπέροχα!

Χωριστήκαμε σε ομάδες και ανά 3 φτιάξαμε με κλήρωση μια τοιχογραφία της Κνωσσού.



Και να πόσο υπέροχοι καλλιτέχνες είμαστε!

Αφού συζητήσαμε για τη διατροφή των Μινωιτών, αποφασίσαμε να φάμε και εμείς ότι έτρωγαν. Το πρωινό μας ήταν γεμάτο από σταφίδες, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ψωμί και μέλι!

Κλείνοντας το θέμα της εβδομάδας, παρακολουθήσαμε το μύθο " Ο Δαίδαλος και ο Ίκαρος" και το ζωγραφίσαμε.

Μιλήσαμε για το Ψ, είδαμε βίντεο, κάναμε εργασίες στον πίνακα και κάναμε την εργασιούλα μας για να μάθουμε το νέο γραμματάκι μας καλά!


Ήταν ένα υπέροχος μήνας, γεμάτος άρωμα, γεύσεις και ταξίδια στο παρελθόν και στην παράδοση! Ραντεβού τον Ιούνιο με νέες περιπέτειες και εμπειρίες! ❤



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου