Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

Μάιος στο 3ο τμήμα

 Μάιος

Σπύρος Βασιλείου Πρωτομαγιά στην Ερέτρια 1968

     Υποδεχθήκαμε τον Μάη με λουλούδια και τραγούδια! Η τάξη μας γέμισε με όμορφα λουλούδια και αρώματα και αρχίσαμε να τα παρατηρούμε. Είδαμε στα διαφορετικά λουλούδια τα πέταλα, τα φύλλα, τα μπουμπούκια, το κοτσάνι τους και τις ρίζες τους. Μετρήσαμε πέταλα ενώ μετρώντας τα πέταλα της μαργαρίτας είδαμε πως όλους μας αγαπούν! Τέλος φτιάξαμε το δικό μας πρωτομαγιάτικο μπουκέτο και στολίσαμε την πόρτα του σχολείου μας.














    Για την γιορτή της μητέρας διαβάσαμε παραμύθια αφιερωμένα στην αγάπη της μητέρας, χορέψαμε τραγούδια που μιλούν για την μητέρα, ενώ θελήσαμε να της φτιάξουμε ένα δωράκι με τα χεράκια μας! Φτιάξαμε μια κάρτα και ένα κρεμαστό καρδούλα με το αποτύπωμά μας για να το φοράει η μανούλα μας στο λαιμό της και να νιώθει πάντα την αγάπη  μας!












    Στην συνέχεια επισκεφθήκαμε τον κήπο του νηπιαγωγείου μας για να φροντίσουμε τα φυτά που έχουμε φυτέψει. Ποτίσαμε τις φράουλες, τα αρωματικά βότανα του τόπου μας και τα λουλούδια μας, ενώ βγάλαμε τα άγρια χόρτα που έχουν φυτρώσει γύρω τους. Όμως ανταμειφθήκαμε για τον κόπο μας καθώς οι πρώτες φράουλες είχαν φυτρώσει, τις πλύναμε και τις φάγαμε με μεγάλη χαρά!!!















 Στις 10 Μαϊου πήγαμε εκδρομή στο Φόδελε και επισκεφθήκαμε το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα. Με αφορμή το πρόγραμμα "Ζώα και φυτά φροντίζω τον τόπο μου γνωρίζω" που υλοποιήσαμε στο νηπιαγωγείο μας, μας υποδέχθηκε ο μοναχός Παντελεήμον και μας μίλησε για την αγάπη και την συνύπαρξη με τα ζώα και τα φυτά. Περιηγηθήκαμε στον χώρο του μοναστηρίου και είδαμε λάμα, ελάφια, κότες, πάπιες, παπαγάλους, παγώνια, καγκουρό, πόνι, γαϊδουράκια και άλλα πολλά ζώα που φιλοξενούνται εκεί.















    Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Ελένη μαμά της φίλης μας Αρετούσας αλλά και την συγγραφέα Χ. Αποστολίδη για την δωρεά των παιδικών παραμυθιών "Ωχ πρασίνισα", " Γκρρρρ! Μια ιστορία για τη φιλία", "Ο Νικόλας φοβάται το σκοτάδι" και "Η χώρα των τεράτων" για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης του νηπιαγωγείου  μας.




    Στο εργαστήριο δεξιοτήτων με τίτλο "Μικροί επιστήμονες και ανακύκλωση" τα παιδιά έμαθαν να διακρίνουν και να ομαδοποιούν ανακυκλώσιμα υλικά που έφεραν από το σπίτι τους σε γυάλινα, πλαστικά, χάρτινα και αλουμινένια. Στην συνέχεια διακρίναμε τα απορρίμματα από τα υλικά που βάζουμε στο κομπόστ για να παράγουμε λίπασμα για τα φυτά της αυλής μας! Παίξαμε έναν πίνακα διπλής εισόδου με αριθμούς και ανακυκλώσιμα υλικά και τρίλιζα με καπάκια. Σπάσαμε τον κώδικα και βρήκαμε το σύμβολο της ανακύκλωσης. Εμπνευστήκαμε από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Χουντερβάσερ και τον Ισπανό αρχιτέκτονα Γκαουντί και με αφορμή τα έργα τους δημιουργήσαμε τα δικά μας σπίτια από ανακυκλώσιμα υλικά. Προγραμματίσαμε το ρομπότ μελισσούλα που έχουμε για να κινηθεί στην πίστα ανάμεσα σε ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ δημιουργήσαμε μια μεγάλη πίστα έξω στην αυλή του  νηπιαγωγείου μας και τοποθετήσαμε σε αυτήν τα σπίτια που κατασκευάσαμε. Στην πίστα αυτή δεν κινήθηκε το ρομποτ μελισσούλα αλλά τα ίδια τα παιδιά προσπαθώντας να κινηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να διασχίσουν όλη την πίστα αποφεύγοντας τα σπίτια! Φτιάξαμε χαρτοπολτό από παλιές εφημερίδες και δημιουργήσαμε νέο χαρτί. Τέλος τραγουδήσαμε και χορέψαμε το τραγούδι της Ανακύκλωσης.







































































    Στην συνέχεια μιλήσαμε για έντομα, διαβάσαμε πολλά σχετικά παραμύθια, ενώ λατρέψαμε το βιβλίο "Μέλισσες" όπου μας έφερε η φίλη μας Νεφέλη. Οι μέλισσες έφεραν μαζί τους αρώματα λουλουδιών, γλυκές γεύσεις μελιού και πολλές πολλές ιστορίες για τη συγκλονιστική ζωή αυτού του θαυμαστού εντόμου! Παρατηρήσαμε την κηρήθρα από την κυψέλη που μας έφερε η Μαριτίνα και παρατηρήσαμε το σχήμα εξάγωνο. Τέλος μάθαμε τον κύκλο ζωής της πεταλούδας και τον κατασκευάσαμε με πλαστελίνη, μαλλί και φυσικά υλικά.


  









    Ταξιδέψαμε στον Μινωικό Πολιτισμό, πήγαμε στο παλάτι του βασιλιά Μίνωα και της Πασιφάης όπου γνωρίσαμε την Αριάδνη, τον Δαίδαλο, τον Ίκαρο, τον θησέα αλλά και τον τρομερό Μινώταυρο! Περιηγηθήκαμε εικονικά στο παλάτι της Κνωσού, παρατηρήσαμε τις τοιχογραφίες, τους κίονες και τα πήλινα αγγεία. Τέλος δραματοποιήσαμε τον μύθο της Αριάδνης με τον μίτο που έδωσε στον Θησέα και την εξόντωση του Μινώταυρου!   





        Στα πλαίσια της Ομαλής Μετάβασης από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο, επισκεφθήκαμε το 37ο Δημοτικό σχολείο κάναμε πικ νικ στην αυλή, γνωρίσαμε τα παιδιά της πέμπτης δημοτικού που θα μας υποδεχθούν τον Σεπτέμβριο στο σχολείο και παίξαμε παιχνίδια στην αυλή.













Ραντεβού σε λίγες μέρες με τα τελευταία νέα της χρονιάς!



 

























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου